Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 21° 4
Sutra: 21° 21° 4
21. listopada 2019.
Gradsko kazalište lutaka

Uspješno uprizorenje dječje pjesmice: Praizvedene "Avanture maloga Juju"

Foto GKL
Foto GKL
Autor:
Objavljeno: 24. rujan 2018. u 10:46 2018-09-24T10:46:49+02:00

Pjesma je transponirana u medij kazališta te je proširena sadržajno i tematski

RIJEKA U Gradskom kazalištu lutaka Rijeka praizvedena je predstava »Avanture maloga Juju«, nastala prema popularnoj dječjoj pjesmici. Prema stihovima i skladbi istoimene pjesme Žarka Roje i Petra Bergama, adaptaciju su napravile Ivana Đula i Milica Sinkauz. Uzimajući kao predložak ovu kratku pjesmu, one su je uspješno transponirale u medij kazališta proširujući je sadržajno i tematski. Priča o mami Kukunki, tati Taranti i malome Juju proširena je tako da Juju poznaje sve životinje i govori njihove jezike. Svaki dan provodi u zoološkom vrtu, gdje razgovara sa svim njegovim stanovnicima. Međutim, jedne se životinje strašno boji - krokodila.

Dok je u samoj pjesmici ovaj motiv zastrašujući, u predstavi se dječak sa svojim najvećim strahom suočava u snu. Budući da je nova kazališna sezona GKL-a u znaku hrabrog odrastanja, »Avanture maloga Jujua« na djeci blizak način progovaraju o suočavanju sa strahovima i njihovom prevladavanju. Kako je polazište uprizorenja pjesma, redateljica Renata Carola Gatica čitavu je predstavu zamislila kao ritmičku strukturu u kojoj glumci sviraju na neobičnim instrumentima, pjevaju i plešu. Nije riječ o klasičnoj lutkarskoj predstavi, ali u njoj ima animacije predmeta.

Scenografiju i kostime jednostavnih i čistih boja osmislila je Alena Pavlović, koja koristi prirodne materijale - drvo i pruće te mekane jastučiće. Vizualnom dojmu pridonosi i oblikovanje svjetla Sanjina Seršića. Čitava predstava izvedena je u ritmu glazbe Ivane Đule, koju slijedi razigrana koreografija Damiana Cortesa Albertija. U izvedbi članova GKL-a osjeća se radost igre, a pravo osvježenje u ansambl je donio novi član Tilen Kožamelj u ulozi Jujua - živahnog dječaka koji se na kraju suočava sa svojim najvećim strahom i čak postaje prijatelj s krokodilom.

Duhoviti su prizori u kojima glumci oponašaju razne životinje iz zoološkog vrta, a Krokodila je utjelovio odličan Damir Orlić. Ulogu Mame tumači Andrea Špindel, Tata je David Petrović, a sugestivni Pripovjedač Zlatko Vicić. U predstavi se izvodi i cijela pjesmica »Avanture maloga Juju«, čije stihove - uvjerili smo se - znaju i nove generacije djece. Glumci i članovi autorske ekipe ispraćeni su pljeskom, a u predstavi je podjednako uživala i mala i velika publika. Ravnateljica GKL-a Magdalena Lupi Alvir na poklonu je pročitala pismo koje je u povodu premijere uputio Petar Bergamo.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.