Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 16° 4
Sutra: 16° 16° 4
29. ožujka 2020.
Premijera

Propitivanje vlastitih glumačkih pozicija: U Filodrammatici izveden "Kaučsurfing"

Propitivanje vlastitih glumačkih pozicija: U Filodrammatici izveden "Kaučsurfing"
Propitivanje vlastitih glumačkih pozicija: U Filodrammatici izveden "Kaučsurfing"
Autor:
Objavljeno: 1. listopad 2018. u 11:23 2018-10-01T11:23:40+02:00

RIJEKA Predstava »Kaučsurfing« premijerno je izvedena u galerijskom prostoru Filodrammatice. Tekst i režiju potpisuju glumice Nina Sabo i Valentina Lončarić, uz koje u ovom »socijalnom sitcomu s elemetima melodrame« glumi i Ella Bogadi. Protagonistkinje su dvije glumice u potrazi za poslom, koje se prijavljuju na razne natječaje. Na početku predstave zatječemo ih u pripremama za snimanje reklame za nadmadrace, što – kao i sve ostalo – čine zavaljene u kauč na napuhavanje. Posebnost ove izvedbe je što se gotovo u cijelosti odvija na skučenom prostoru kauča, koji postaje zanimljiv element suigre Nine Sabo i Valentine Lončarić. Njima se u jednoj sceni pridružuje Ella Bogadi, u ulozi djevojke kojoj daju poduke iz glume.

U ovoj duhovitoj, ili bolje rečeno tragikomičnoj predstavi, izvođačice polaze od vlastitog iskustva i svakodnevice mladih glumaca koji traže posao i prihvaćaju se svakakvih ponuda, kao što je snimanje reklama. U naslovu »Kaučsurfing« autorice povezuju pasivnost i udobnost kauča koji – poput kakvih lica teatra apsurda – nikako ne mogu napustiti, te surfanje internetom uz pomoć kojeg traže posao i kazališnu inspiraciju. Ta njihova potraga često je uzaludna, no ono što im ne mogu oduzeti je imaginacija kojom kreiraju vlastite kazališne svjetove. Svoju donkihotovsku poziciju »borbe s vjetrenjačama« one povezuju sa Cervantesovim likovima Don Quijotea i Sancha Panse, dok svoju učenicu glume podučavaju monologu Nine iz Čehovljeva »Galeba« – i tu se uspostavlja paralela: Nina je odlučila postati kazališna glumica, dok Valentina u nesretnoj ljubavnoj priči »Galeba« prepoznaje krah vlastite ljubavne veze.

Svojom izvedbom, koja se kreće između komičkog i tragičkog, apsurdnog i realističnog, odlične Nina Sabo, Valentina Lončarić i Ella Bogadi nasmijale su publiku, a djelomično je to bio i gorki smijeh kroz suze. Predstava je nastala u produkciji Umjetničke organizacije CLOU. Šteta je što ove dobre glumice ne možemo gledati i češće, što iznova vraća na pitanje njihove pozicije u hrvatskom glumačkom svijetu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.