Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 6
Sutra: 11° 11° 6
21. studenoga 2019.
Nagrade publike u Zajcu

Opera »Don Giovanni« najbolja predstava u cjelini

Ovogodišnji laureati – prvi puta nagradila ih je publika / Foto M. GRACIN
Ovogodišnji laureati – prvi puta nagradila ih je publika / Foto M. GRACIN
Autor:
Objavljeno: 31. prosinac 2015. u 10:09 2015-12-31T10:09:41+01:00

Za glumačke izvedbe publike je nagradila Jelenu Lopatić, Zdenka Botića, Rosannu Bubolu i Mirka Soldana, a za pjevačke Kristinu Kolar i Giorgia Suriana 

RIJEKA U HNK-u Ivana pl. Zajca sinoć su dodijeljene nagrade publike za najbolja ostvarenja u programu riječkog kazališta u sezoni 2014/2015. Riječ je o tradicionalnim nagradama o kojima je ove godine prvi put odlučivala publika. Ustanovljene su u znak sjećanja na istaknute članove i umjetnike HNK-a Ivana pl. Zajca čija imena nose, a uz dosadašnje, od ove sezone nose i imena Galiana Pahora, Andreje Blagojević, Giulia Marinija, Gianne Depoli, Jože Komljenovića i Lovre Matačića. 

Za najbolja ostvarenja u cjelini nominirane su sve prošlosezonske premijerne produkcije, dok su o nominacijama za najbolja pojedinačna ostvarenja odlučili ravnatelji četiriju umjetničkih grana – Hrvatske drame, Talijanske drame, Opere i Baleta – svaki za svoj ansambl. Prvi put odlučivalo se i o najboljem koncertu sezone te najboljoj predstavi u cjelokupnom premijernom programu HNK-a Ivana pl. Zajca prošle sezone.

Intendant Oliver Frljić osvrnuo se na ovogodišnje novosti i promjene, u prvom redu na to da o nagradama odlučuje publika – peti ansambl riječkog kazališta. Intendant je predao nagrade za sva ostvarenja u cjelini, dok je pojedinačne nagrade (za muške i ženske kreacije) predala Gordana Žulj u ime Zagrebačke banke, generalnog pokrovitelja nagrada. 

Glumački uzleti 

Nagradu »Đuro Rošić« za najbolju predstavu u cjelini HNK-a Ivana pl. Zajca (Hrvatske i Talijanske drame, Opere i Baleta) u sezoni 2014/2015. dobila je predstava »Don Giovanni« Wolfganga Amadeusa Mozarta, opera izvedena pod dirigentskim vodstvom Villea Matvejeffa, a u režiji Erika Söderbloma. Predstava je nastala kao partnerstvo riječkog kazališta i finske New Generation Opere, a premijerno je bila izvedena u svibnju.

Borko Perić gost iznenađenja 

Nakon dodjele nagrada održan je Novogodišnji koncert, čiji je gost iznenađenja bio glumac Borko Perić, pobjednik ovogodišnje zabavno-glazbene emisije »Maestro«. Koncertom u izvođenju orkestra Opere HNK-a Ivana pl. Zajca dirigirali su Miroslav Homen i Robert Homen, a kao solisti nastupili su Petra Bugarin (klavir) i Ivan Graziani (violina). Na programu su bili uvertira iz operete »Šišmiš« Johanna Straussa mlađeg, adagio iz baleta »Spartak« Arama Hačaturjana, »Rapsodija u plavom« Georgea Gershwina za klavir i orkestar, Valcer br. 2 iz Suite za varijetetski orkestar br. 2 Dmitrija Šostakoviča, Ciganski napjevi za violinu i orkestar, op. 20 Pabla de Sarasate te Carski valcer, Trič-trač polka, Annina polka, Perpetuum mobile i Éljen a magyar Johanna Straussa mlađeg. 

Nagrada »Zlata Nikolić« za najbolju dramsku predstavu u cjelini u programu Hrvatske drame pripala je predstavi »Hrvatsko glumište« u režiji Olivera Frljića i dramaturgiji Marina Blaževića. Nagrada »Andreja Blagojević« za najbolje ostvarenu žensku ulogu u programu Hrvatske drame dodijeljena je Jeleni Lopatić za ulogu u predstavi »Trilogija o hrvatskom fašizmu« Olivera Frljića i Marina Blaževića; ulogu u predstavi »Vincent« Olje Lozice i ulogu u predstavi »Životinjska farma« Georgea Orwella u adaptaciji Andrása Urbána i Nataše Antulov te u režiji Andrása Urbána.Nagradu »Galiano Pahor« za najbolje ostvarenu mušku ulogu u programu Hrvatske drame dobio je Zdenko Botić za ulogu Vincenta u predstavi »Vincent« Olje Lozice. 

Nagrada »Giulio Marini« za najbolju predstavu u cjelini u programu Talijanske drame pripala je monodrami »Kulise života« Rosanne Bubole, u režiji Marija Brandolina. Nagrada »Gianna Depoli« za najbolje ostvarenu žensku ulogu u programu Talijanske drame dodijeljena je Rosanni Buboli za ulogu Ortensije u predstavi »Kulise života« i za ulogu Lisice u predstavi »A kada bi umjesto Pinocchija...« Elvije Nacinovich. Nagradu »Raniero Brumini« za najbolje ostvarenu mušku ulogu u programu Talijanske drame dobio je Mirko Soldano za ulogu Policajca u predstavi »Zoran i pas od porculana« Arama Kiana, u režiji Andree Collavina.

Šeherzada bez konkurencije 

Nagrada »Boris Papandopulo« za najbolju opernu predstavu u cjelini pripala je »Don Giovanniju« u režiji Erika Söderbloma. Nagradu »Štefanija Lenković« za najbolje ostvarenu žensku ulogu u opernom programu dobila je Kristina Kolar za ulogu Donne Elvire u operi »Don Giovanni« i za ulogu Tosce u koncertnoj izvedbi opere »Tosca« Giacoma Puccinija, pod dirigentskom vodstvom Roberta Homena. Nagrada »Milan Pichler« za najbolje ostvarenu mušku ulogu u opernom programu pripala je Giorgiju Surianu za ulogu Scarpije u koncertnoj izvedbi »Tosce«.

Nagrada »Boris Papandopulo« za najbolju baletnu predstavu u cjelini pripala je »Šeherezadi« Nikolaja Rimskog-Korsakova, u koreografiji Lea Mujića. Dobitnica nagrade »Olga Orlova« za najbolje ostvarenu žensku ulogu u baletnom programu je Marta Kanazir za ulogu Šeherezade u istoimenom baletu. Nagrada »Joža Komljenović« za najbolje ostvarenu mušku ulogu u baletnom programu dodijeljena je Sveboru Zguriću za ulogu Šahzemana, također u baletu »Šeherezada«. 

Nagrada »Lovro pl. Matačić« za najbolji koncert u sezoni pripala je koncertu »Nova generacija – Gala koncert mladih opernih solista«. Dirigent je bio Ville Matvejeff, a solisti Dunja Vejzović, Vlatka Oršanić, Giorgio Surian i njihovi studenti – Ilijana Korać, Ivana Srbljan, Bože Jurić Pešić, Leon Košavić, Luka Ortar i Sebastijan Podbregar. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PayDo parking aplikacija