Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 4n
Sutra: 11° 11° 4n
18. veljače 2020.
Ri Teatar

Komedija o hrvatskom mentalitetu: Novu sezonu Kalvarije otvorilo "Izvorno hrvacko"

Komedija o hrvatskom mentalitetu: Novu sezonu Kalvarije otvorilo "Izvorno hrvacko"
Komedija o hrvatskom mentalitetu: Novu sezonu Kalvarije otvorilo "Izvorno hrvacko"
Autor:
Objavljeno: 27. rujan 2018. u 11:12 2018-09-27T11:12:47+02:00

RIJEKA Nova sezona u KUC-u Kalvarija otvorena je riječkom premijerom predstave »Izvorno hrvacko«, ljetnom komedijom Ri Teatra. Predstava je izvedena na otvorenom, na terasi Kalvarije, koja je bila ispunjena do posljednjeg mjesta.

Gledatelje željne smijeha i ovoga je puta nasmijala duhovita ekipa Ri Teatra. Pogledali smo drugu izvedbu u kojoj su glumili Krešo Medaković, Ivan Raffaelli, Jasna Jeličić, Tanja Pavlović i Bojan Lakoš.

Režiju potpisuje Bojan Lakoš, a scenografiju i tehničko vodstvo Igor Kondić. Ova komedija počinje povjeravanjem tajnog zadatka mladome odvjetniku Borni (Ivan Raffaelli), koji prema naredbi svoga bogatog oca i poznatog odvjetnika iz Zagreba (Bojan Lakoš) mora otići na otok »negdje na Jadranu« kako bi kupio brdo na koje će se postaviti radar NATO-a.

Mladić dolazi na otok, a tu za njega počinje niz nevolja i peripetija. U tipičnom malom dalmatinskom mjestu susreće se s nizom za ovaj mentalitet prepoznatljivih likova. Među njima je mještanin Gašpar, koji »obnaša nekoliko funkcija« – on je i zaposlenik turističkog ureda, i voditelj Mjesnog odbora, po potrebi i »liječnik«, i spasilac na plaži i čuvar svjetionika. Sve ove uloge na komičan način, dobro nasmijavši publiku, izveo je Krešo Medaković.

Vlasnici bespravno otvorenog apartmana su brat i sestra Paško i Franka (Bojan Lakoš i Jasna Jeličić), koji na spomenutom brdu – lažirajući prijavu – imaju svega nekoliko maslina i smokava za koje dobivaju poticaje iz Europe. Pored toga, brat masline šprica pesticidima i bavi se švercom amfora. Sestra ima kći Marijetu (Tanja Pavlović), koja majci laže o položenim ispitima na fakultetu, a doznat će i da je trudna...

Svi oni spremaju se za utrku magaraca, koja je najveći događaj u njihovom slikovitom mjestašcu. Tako je jedan od protagonista i magarac Roko, koji će dobiti zanimljivu ulogu u priči. U susretu s ljepotama otoka, Borna će doživjeti preobraćenje i pobuniti se protiv oca.

A brat i sestra uspjet će obraniti svoje brdo. Predstava znakovita naslova »Izvorno hrvacko« tako na duhovit način progovara o nekim pojavama hrvatske stvarnosti i mentalitetu ovdašnjih ljudi. Glumce, koji predstavu izvode na dalmatinskoj ikavici, publika je nekoliko puta pozivala na poklon.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.