Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
22. studenoga 2019.
Trn u peti Nataše Božić

Oči širom zatvorene

Foto Davor KOVAČEVIĆ
Foto Davor KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 18. ožujak 2011. u 19:23 2011-03-18T19:23:43+01:00

Kao kad djeca zatvore oči pa misle da ih nitko ne vidi, tako Kosor posljednjih tjedana svako malo sazove konferenciju za novinare u HDZ-u ili Vladi pa ponavlja li ga ponavlja: Sve je super, ja sam super, Vlada je super, sve će bit ok

U genijalnoj sceni hvaljenog Mendesovog filma iz 1999. »American Beauty«, histerična agentica nekretnina Carolyn Burnham, čiji je poslovni, obiteljski i emotivni život u potpunom rasulu, energično otvara vrata i prozore kuće, pa do iznemoglosti ponavlja mantru: »I will sell this house today! I will sell this house today!«.

Metoda se zove »pozitivna autosugestija« i propisuje neprestano ponavljanje pozitivnih izjava o sebi. Bila je popularna i široko raširena krajem devedesetih, no većina novijih priručnika za samopomoć odbacuje je kao potpuno nekorisnu pa čak i štetnu. No, za to izgleda nije čula hrvatska premijerka Jadranka Kosor.

Kao kad djeca zatvore oči pa misle da ih nitko ne vidi, tako Kosor posljednjih tjedana svako malo sazove konferenciju za novinare u HDZ-u ili Vladi pa ponavlja li ga ponavlja: »Sve je super, ja sam super, Vlada je super, sve će bit ok«.

Ovih ju je dana u živac dirnuo predsjednik Ivo Josipović jer se drznuo upozoriti kako sustav više ne funkcionira. Ljudi prosvjeduju na ulici, pregovori s Europskom unijom opet vise u zraku, premijerka i šef oporbe igraju se sajma taština i uopće ne razgovaraju, nezaposlenost i gospodarski rast ponašaju se obrnuto-proporcionalno, nažalost – prvo raste, drugo pada. Kad se sve to zbroji, rijetko koji razuman čovjek ne bi zaključio isto k'o i šef države da nam sustav ne funkcionira. Ili kako je to, narodskije, prije njega zaključivao jedan drugi Ivo: »U banani smo«.

 Ali ne, Jadranka Kosor odlučila je da će danas prodati tu kuću! »Sustav funkcionira! Vlada ima stabilnu potporu, parlament funkcionira, predsjednik funkcionira, funkcioniraju i Ustavni sud, Vrhovni sud i drugi sudovi. Dakle, može se reći da sva tri stupa vlasti funkcioniraju. Prema tome sustav nije ugrožen«, ponavlja premijerka pokušavajući, valjda, samu sebe uvjeriti u istinitost tih riječi. Jer građanima koji si odavno ne mogu priuštiti privilegij da hodaju zemljom očiju širom zatvorenih, tu mantru neće tako lako prodati.

Vlada ima stabilnu potporu, vidi Kosor.

Prema rezultatima ankete Crobarometar, koju objavljuje Nova TV, u siječnju je Vlada Jadranke Kosor uživala potporu 23 posto ispitanika, a njih 67 posto nije podupiralo Vladu. U veljači Crobarometar pokazuje 16 za, 74 protiv Vlade.

Ne valja Crobarometar? Ok, šta kaže Crodemoskop: u ožujku 2011. samo 13,7 posto građana podupire poteze Vlade, što predstavlja strmoglavi pad od 40,6 postotnih poena u samo godinu dana. Ocjena za (ne)uspjeh Kosoričine Vlade, prema istoj anketi, u veljači je 2,15, a u ožujku pada na 1,88. Premijerka više nema ni prolaz. Griješi i Crodemoskop? Slovenska agencija MedianaFides za Globus utvrđuje da rad Jadranke Kosor ne podržava čak 71,7 posto ispitanika. Toliko o stabilnoj potpori Vladi.

Parlament funkcionira, kaže Kosor. Misli valjda na isti onaj u koji već tjednima odbija doći, u kojem je kako sama tvrdi propao Savez za Europu i u kojem oporba i vladajući ne održavaju više niti minimalnu komunikaciju o strateškim nacionalnim interesima.

Predsjednik funkcionira, nastavlja Kosor.

Jel to misli na istog ovog Predsjednika kojega je prošli vikend optužila da prekoračuje ustavne ovlasti?

Ustavni sud funkcionira, trijumfalno zaključuje naša premijerka.

 Ustavni sud? Ovaj isti koji još nije ni slova rekao o tome je li izborni zakon po kojemu bi za koji mjesec trebali glasati ustavan ili Ustava vidio nije, kako sugeriraju profesori sa katedri ustavnog prava u Zagrebu i Osijeku? Koji o tome pitanju nije ni beknuo, iako je prije tjedan dana prošao rok nakon kojeg više nije zakonito mijenjati izborni zakon? Taj Ustavni sud funkcionira?!

A onda, valjda, funkcioniraju i šefovi javnih poduzeća kojima je sama Kosor priprijetila jer se boje potpisivanja odluka o pokretanju gospodarskih projekata.

Neka netko hitno probudi Jadranku Kosor iz hipnoze! You won't sell this house! Ni »today«, ni »day after yesterday«.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.