Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 1
Sutra: 7° 7° 1
18. siječnja 2020.
KOMENTAR Nenada Bacha

kolumna Ne može to tako: Poje(b)o vuk magare i nikom ništa

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 6. srpanj 2017. u 23:08 2017-07-06T23:08:18+02:00

Teško je pisati o ovoj temi, a još teže je ne pisati. Iako sam fizički udaljen od domovine, moje misli i osjećaji nikad je nisu napustili.

Prije svega, ako se slažemo u činjenici da su slovenski političari uhvaćeni u pokušaju prevare, što se tu više ima diskutirati. E pa ima. Kad se nekoga uhvati u krađi, obično ta osoba bude kažnjena. Zašto to, kao, ne vrijedi za države? Prvo javno pitanje Europskoj komisiji je to da se izjasne po pitanju prevare i zašto je arbitraža nastavljena iako je Hrvatska javno izišla iz procesa?

Po meni, jednostavno, Slovenija je pokušajem prevare izgubila cijeli zaljev i još. Dakle to je nova startna pozicija Hrvatske. Ne može to tako Poje(b)o vuk magare i nikom ništa. Mora postojati kazna. A što na primjer da hrvatske tajne službe nisu uhvatile slovenske muljatore, tada bi gledali ovu krivu crtu na moru stoljećima i pitali se, kako to da malo dijete iz osnovne škole ne bi tu krivu crtu ucrtalo, a evo »velečasni« arbitražni sud to učini. Odgovor je jednostavan. Korupcija ljudske duše. I zato poštovana gđo Merkel, molim ni riječi o integritetu arbitražnog suda, jer prvo treba stvoriti to nešto što treba sačuvati. A kad već govorimo o »integritetu«, ne smijemo zaobići činjenicu da je notorni europski birokrat, Carl Bildt upleten u svu tu cirkusijadu. Pitanje je samo uzročno-posljedična veza Carla i Korupcije.

A naša politička vrhuška nije u stanju zabiti gol na nabačenu loptu u šesnaesterac iz voleja bez golmana na vratima. Devedesetka je minimum, a onda se diskutira ono pod »još« osim Piranskog zaljeva. Na sreću i Slovenci očekuju puno od svojeg turizma, pa se nadamo mirnom jedrenju do zime.
No, nije svako zlo za zlo, što bi narod i oni mudriji rekli. Odjednom je Sabor ujedinjen, odjednom smo svi kao jedan. Očito je da nam je potrebna neka vanjska nepravda da bi se stisnuli u redove i unisono otpjevali iz grla. Jesmo mali, al nas ima i timing (tajming) je u redu. Vrijeme je da ove trenutke zajedništva oplodimo konsenzusom o nacionalnim prioritetima, jer to su najmanje granice, a najviše gospodarstvo, zdravstvo, kao gravitacija nezaobilazna administracija, kukurikulumi, kultura, brendiranje, povratak kreativne klase i zadržavanje iste u domovini

Naglasit ću da ne bude zabune. Naša dva naroda ne mogu zaratiti ni najgori političari. Slovenija ostaje jedini susjed s kojim nismo nikad ratovali, a tako će i ostati. Nedavno sam posjetio predivni Ptuj i bio ushićen poviješću i kulturom jednog manjeg europskog naroda. Mene osobno samo dobro i pozitivno veže za Sloveniju, ali svoje ne damo.

(Nenad Bach je poznati hrvatski skladatelj, performer, borac za mir i osamostaljenje Hrvatske)

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.