Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 4° 1n
Sutra: 4° 4° 1n
11. prosinca 2019.
Putevi i stranputice Zlatka Crnčeca

Još jedan Kukuriku autogol

Foto Sergej DRECHSLER
Foto Sergej DRECHSLER
Autor:
Objavljeno: 1. kolovoz 2013. u 15:34 2013-08-01T15:34:55+02:00

 Umjesto da djeluje kao uigran politički tim Kukuriku koalicija otvara bokove na potpuno nepotrebnim mjestima

Vladajuća je koalicija opet pronašla način da zabavlja ljude u ljetnoj sezoni kiselih krastavaca. HNS-ov je saborski dvojac, Nada Turina Đurić i Petar Baranović, obavijestio javnost da će njihova stranka na prvom jesenskom zasjedanju Sabora u proceduru pustiti inicijativu da se donese odluka da Hrvatska proglasi puni gospodarski pojas na Jadranu. Tijekom pomalo konfuznog predstavljanja ove ideje medijima je pojašnjeno da bi to bio jedini način da se spasi riblji fond u Jadranskom moru koji bi, nastavi li se sadašnji nekontrolirani izlov, za kakvih desetak godina mogao potpuno nestati. Naglašeno je tom prilikom da se ni talijanska strana vjerojatno ne bi protivila hrvatskom proglašenju pojasa, što je zajedno sa Slovenijom napravila prije desetak godina kada je Hrvatska prvi puta izašla s tom idejom. Dan kasnije Baranović je, nakon što su ga novinari zatražili za dodatna objašnjenja, pojasnio da bi bilo dobro da gospodarski pojas proglasi i Italija, čime bi dvije zemlje dobile dodatne instrumente kojima bi spašavale jadranski riblji fond od totalnog uništenja. 

   Međutim, uslijedio je potom hladan tuš. Prvo je Turina Đurić izjavila da iza ove ideje »ne stoji nikakva odluka stranačkog vrha«. Čak ni stranačka predsjednica Vesna Pusić nije službeno amenovala ideju o gospodarskom pojasu već je navodno rekla Turini Đurić da »Hrvatska mora imati proaktivnu politiku prema zaštiti Jadrana«. Dakle, ispada da cijela priča nije odrađena ni na nivou HNS-a, a kamoli koalicijskog partnera. Pa su se onda u novinama moglo vidjeti i ruganje neimenovanih izvora SDP-a prijedlogu njihovog strateškog koalicijskog partnera. 

  Tako da po svemu sudeći od proglašenja gospodarskog pojasa neće biti ništa. Bit će to još jedan od ljetnih tema koja je po novinskim stranicama plesala kakvih pet-šest dana i potom nestala kao da je nikada nije ni bilo. Ali od svega će štete imati vladajuća Kukuriku koalicija koja je još jednom u javnosti ispala debatni klub u kojem svatko izlazi u javnost s idejom koje se prvo sjeti. Bez da ju je prvo testirao bareme unutar vlastite stranke, a onda po mogućnosti i sa koalicijskim partnerom. Slična se stvar dogodila i kada je premijer i predsjednik SDP-a Zoran Milanović iznenada izašao s idejom da se mijenja Ustav kako bi se onemogućila zastara za ubojstva koje je komunistički režim počinio na svojim političkim protivnicima. Ni tada nije prethodno konzultiran koalicijski partner – HNS, ali ni HSU i IDS – pa je sve završeno debaklom i propuštenom prilikom da se HDZ istjera na čistinu oko tog za njih vrlo osjetljivog političkog pitanja. 

  Umjesto da djeluje kao uigran politički tim Kukuriku koalicija otvara bokove na potpuno nepotrebnim mjestima. Iako se u oba slučaja radi o relativno nevažnim pitanjima u trenutku kada prijeti pucanje proračuna ipak će od svega toga za vladajuće biti političke štete. Birači naprosto ne vole kada se koalicija za koju su glasali međusobno javno prepire i vrijeđa.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.