Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 4° 1n
Sutra: 4° 4° 1n
22. siječnja 2020.
Kanoćal

Komentar DAMIR CUPAĆ Od primorskih brda do zagrebačkih brega za Lopaču pomoći nema

Snimio Roni BRMALJ
Snimio Roni BRMALJ
Autor:
Objavljeno: 16. studeni 2018. u 19:22 2018-11-16T19:22:35+01:00

Prema onome što tvrdi Obersnel pomoći nema ni od koga pa je Grad Rijeka morao podići kredit da bi Lopača mogla funkcionirati. Pri tom svi znaju što treba napraviti, ali sva ta brda na lokalnoj razini do onih zagrebačkih brega ne mogu ili ne žele omogućiti Gradu Rijeci udio u decentraliziranim sredstvima koje osiguravaju i građani Rijeke plaćanjem poreza, povećanje broja kreveta na teret HZZO-a, kao da građani Rijeke ne izdvajaju novac za zdravstvo

Ima ustanova za koje bi bilo najbolje da ne postoje, ali tek kada nam zatrebaju, shvaćamo da bi nam život bio pakao bez njih. Jedna od tih ustanova je Psihijatrijska bolnica Lopača. Široj je javnosti poznata po nesretnom požaru ovoga ljeta kada je jedna osoba smrtno stradala.

Ta je ustanova u Rijeci jako dobro poznata i dio je riječkoga žargona kao što je dio žargona Vrapče, ili Rab. A da situacija s Lopačom nije nimalo bezazlena, moglo se čuti od gradonačelnika Vojka Obersnela i ravnatelja te ustanove Nevena Ivanovića koji su izrazili zabrinutost za budućnost ustanove.

A zabrinuti su zbog toga što Lopača nema dovoljno financijskih sredstava kako bi radila barem na nuli. A nema ih zbog toga što je osnivač Lopače Grad Rijeka koji je jedinica lokalne samouprave.

Prema hrvatskim zakonima jedinice lokalne samouprave ne mogu biti osnivači zdravstvenih ustanova. Pa ne mogu dobiti državna decentralizirana sredstva za zdravstvene ustanove. A županije mogu.

To što su neke županije po fiskalnoj snazi kao jedan riječki kvart, nema nikakve veze. Za Lopaču nema novca. I Primorsko-goranska županija se u ovom slučaju ponaša maćehinski jer županu Zlatku Komadini i njegovim suradnicima na pamet ne pada sufinancirati Lopaču.

Ali im nije teško krenuti u projekt rekonstrukcije Kantride, iako nitko u stvari ne zna što će se to rekonstruirati i zašto budući da HNK Rijeka ima novi stadion na Rujevici i što će biti s tim zahvatima ako Damir Mišković odluči graditi novu Kantridu kao što je obećao u slučaju da pronađe investitore za cijeli projekt.

Saborska zastupnica Mosta Ines Strenja Linić prozvala je župana Komadinu i gradonačelnika Obersnela da su kao dva brda i da zbog njihovog lošeg odnosa pate građani.

U slučaju Lopače u potpunosti je u pravu. Ona je najavila i da će Most podnijeti dva amandmana na državni proračun kako bi se osigurala budućnost Lopače. Postavit će te amandmane onoj istoj državnoj vlasti koja je pred opožarenom zgradom tijekom ovog ljeta obećala svaku vrstu pomoći, a glasnogovornik Vlade u tom kontekstu bio je premijer Andrej Plenković osobno.

– Predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar zdravstva Milan Kujundžić te državni tajnik u Ministarstvu zdravstva dr. Željko Plazonić u petak navečer posjetili su Psihijatrijsku bolnicu Lopača, u kojoj je u petak u poslijepodnevnim satima buknuo požar u kojem je jedna osoba smrtno stradala, nekoliko pacijenata je ozlijeđeno. Premijer Plenković je došao provjeriti stanje nakon požara te je izrazio sućut obitelji poginulog pacijenta, a kako doznajemo, riječ je o Riječaninu starije životne dobi.

Također, obećao je, u ime Vlade, pomoć u sanaciji glavne zgrade koja je stradala u požaru – navedeno je, uz ostalo, u novinskom izvještaju 17. kolovoza 2018. godine.

No, prema onome što tvrdi Obersnel pomoći nema ni od koga pa je Grad Rijeka morao podići kredit da bi Lopača mogla funkcionirati. Pri tom svi znaju što treba napraviti, ali sva ta brda na lokalnoj razini do onih zagrebačkih brega ne mogu ili ne žele omogućiti Gradu Rijeci udio u decentraliziranim sredstvima koje osiguravaju i građani Rijeke plaćanjem poreza, povećanje broja kreveta na teret HZZO-a, kao da građani Rijeke ne izdvajaju novac za zdravstvo.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.