Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 2
Sutra: 10° 10° 2
22. siječnja 2020.
Zlu ne trebalo

DENIS ROMAC Predsjedanje Unijom neće spasiti Plenkovićev mandat

REUTERS
REUTERS
Autor:
Objavljeno: 23. srpanj 2019. u 16:55 2019-07-23T16:55:37+02:00

Izjava novog-starog ministra Marka Pavića Novoj TV prema kojoj hrvatsko predsjedanje Europskom unijom u prvoj polovici sljedeće godine predstavlja velik uspjeh Hrvatske s pravom izaziva podsmjeh na društvenim mrežama.

Predsjedanje Unijom nema nikakve veze s trenutačnom vladajućom garniturom, nego isključivo s hrvatskim članstvom u Uniji. Određuje se automatizmom, unaprijed, tako da je priča o »velikom uspjehu« potpuno neutemeljena.

Pa ipak možda ne bismo trebali biti prestrogi prema ministru Paviću, koji je svojom izjavom samo naivno prihvatio mantru koja se posljednjih dana sustavno i uporno širi iz Banskih dvora. A prema toj mantri, nakon »uspješne« rekonstrukcije vlade, premijeru Plenkoviću sada još ostaje samo sljedeće godine uspješno odraditi hrvatsko predsjedanje Unijom, što bi mu onda trebalo osigurati još jedan premijerki mandat.

Ovdje je, čini se, riječ o jednom velikom nesporazumu. Vjerujemo da uspješno predsjedanje donekle može utjecati na Plenkovićevu europsku karijeru, ali kod kuće je malo vjerojatno da će Plenković na predsjedanju Unijom uspjeti toliko politički profitirati da će to presudno utjecati na raspoloženje hrvatskih birača kada ih nekoliko mjeseci kasnije pozovu na birališta. Niti je Europa hrvatskim biračima toliko važna, niti je samo predsjedanje Unijom toliko bitno da bismo samo na temelju toga mogli suditi o uspješnosti jednog sve u svemu potraćenog premijerskog mandata.

Kada je nedavno ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić samo nekoliko mjeseci prije hrvatskog predsjedanja Unijom izabrana za glavnu tajnicu Vijeća Europe, pojavila se bojazan da će se to negativno odraziti na dovršetak priprema za predsjedanje Unijom, koje se ionako ne odvijaju kao što je planirano. Međutim, ta je bojazan ipak bila pretjerana.

Nije baš uobičajeno da zemlja koja preuzima predsjedanje neposredno uoči starta tog predsjedanja ostane bez šefice diplomacije koja i vodi taj posao, ali ni to nije nešto što se ne bi moglo premostiti. Zato je premijer na njezino mjesto doveo diplomata, čovjeka iz sustava, koji će dovršiti taj posao. Bitno je, naravno, tko stoji na čelu tog projekta, kao što je važno i da se na hrvatskoj strani odradi sve što je potrebno kako se ne bismo osramotili pred Europom, ali šestomjesečno predsjedanje Unijom ipak ne bismo trebali previše dramatizirati, da se poslužimo Plenkovićevom terminologijom.

Predsjedanje Unijom, odnosno Vijećem EU, već dugo nije toliko važno, osobito nakon Lisabonskog ugovora, kojim je EU dobila svog stalnog predsjednika Europskog vijeća, koji predstavlja EU i koordinira stavove članica i promiče konsenzus, što će biti zadaća i Hrvatske u prvoj polovici sljedeće godine. EU ima i visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku, što također dodatno olakšava posao zemljama koje se svakih šest mjeseci rotiraju kao predsjedateljice Vijeća.

Unatoč činjenici da je EU Lisabonskim ugovorom dobila stalnog predsjednika Europskog vijeća, rotirajuće predsjedanje je zadržano, ali se njegova važnost bitno smanjila, iako se iz izjava hrvatskih dužnosnika ne može steći takav dojam. Ministar Pavić tvrdi kako će »borba za hrvatske interese« biti ključni izazov tijekom predsjedanja, iako je ključ uspješnog predsjedanja Unijom sposobnost predsjedavajuće članice da svoje nacionalne interese, u interesu cijele Unije, privremeno ostavi po strani.

Da predsjedanje Unijom samo zvuči puno važnije nego što stvarno jest potvrđuje podatak da je taj posao nedavno nekako uspjela odraditi čak i politički potpuno disfunkcionalna Rumunjska, zemlja koju razdire sukob konzervativnog predsjednika i populističko-socijaldemokratske vlade, zbog čega se u jednom trenutku čak razmišljalo i o preskakanju Bukurešta, iako se od toga na koncu odustalo. A ako je uspjela Rumunjska, uspjet će i Hrvatska, iako to neće spasiti Plenkovića i njegov mandat.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.