Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1
Sutra: 9° 9° 1
18. siječnja 2020.
Uvodnik

Komentar DENIS ROMAC Posljednja Bandićeva bitka

Foto Robert Anic/PIXSELL
Foto Robert Anic/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 14. kolovoz 2019. u 14:03 2019-08-14T14:03:19+02:00

Iako se u svakoj drugoj rečenici poziva na demokraciju, Bandić simbolizira negaciju demokracije i njezinu degradaciju na prizemnu političku trgovinu. Trenutačna parlamentarna većina legitimira izdaju volje birača, a Bandićevi i Plenkovićevi »žetončići« sigurno predstavljaju jednu od najvećih političkih prevara ne samo u Hrvatskoj, nego i u europskim okvirima

Neki psiholozi uvjeravaju da se ljeti, u vrijeme godišnjih odmora, kada se isključimo iz svakodnevice i kada se sve uspori, naš kvocijent inteligencije snizi za čak 20 bodova. To se objašnjava promjenama u čeonom režnju našeg mozga, odgovornim za racionalno razmišljanje i kontrolu, koje se odvijaju u vrijeme godišnjih odmora, zbog čega psiholozi i stručnjaci za istraživanje mozga upozoravaju na negativne učinke godišnjih odmora zbog gubitka znanja.

Znamo, međutim, da tim fenomenom nije moguće objasniti jučerašnji osebujni istup Milana Bandića pred novinarima, jer on, kako se puno puta pohvalio, ionako nikad ne ide na godišnji odmor. Zagrebački gradonačelnik, kao što je poznato, nikad ne miruje. On, kako se često hvali, »dela« 365 dana u godini, 16 ili 18 sati svaki dan.

Iako, dakle, Bandićevu jučerašnju verbalnu raspojasanost ne možemo objasniti uobičajenim ljetnim eskapizmom, nedvojbeno je da se zagrebački gradonačelnik voli otkačiti pred novinarima. I ljeti i zimi, i u svako drugo doba godine.

Jučer je Bandić u još jednom nekontroliranom toku misli neukusno docirao novinarima kako trebaju raditi svoj posao, nekoliko puta ponavljao isti citat Churchilla, spomenuo Kim Jong-una i Lukašenka, a usput i stihove Duška Trifunovića iz pjesme »Što bi dao da si na mom mjestu« pogrešno pripisao Bebeku i Bregoviću.

Iako Bandić pokušava ostaviti drukčiji dojam, njegova politička zvijezda je na zalasku. Posljednjih nekoliko mjeseci sve političke bitke gubi. Doživio je spektakularan fijasko na europskim izborima, na kojima je njegova stranka osvojila manje od dva posto glasova, a njegov životni projekt »Manhattan na Savi« je blokiran.

Bandić je ovih dana iz Knina pompozno poručio kako je Hrvatskoj potreban novi Tuđman, čovjek koji će lupiti šakom o stol i ujediniti ljude na tragu rada, znanja, demografske obnove i solidarnosti.

Kada su ga upitali o predsjedničkim kandidatima, tajanstveno je odgovorio da će o tome nešto kazati krajem rujna, »nakon čega ništa više neće biti isto«, iz čega su mnogi nadobudno zaključili da bi Bandić mogao još jednom pokušati osvojiti Pantovčak.

Čak i da se Bandić na kraju odluči ući u predsjedničku utrku, što je, s obzirom na njegovo zdravstveno stanje i fijasko na europskim izborima, malo vjerojatno, bila bi to njegova posljednja politička bitka na nacionalnoj razini.

No ipak ne treba podcjenjivati Bandićevu kontradiktornost i nekontroliranost. Političar koji je na čelu stranke »rada i solidarnosti«, koja nominalno promovira socijalnu pravdu i solidarnost, spas vidi u tuđmanizmu i Tuđmanu, prvom hrvatskom predsjedniku koji je mrtav skoro dva desetljeća i koji je najveći krivac za nagli porast socijalne nepravde i siromaštva u Hrvatskoj.

Bandić, koji u Hrvatskoj predstavlja sinonim za političku korupciju zbog čega je bio i u zatvoru, protiv njega se vodi niz ozbiljnih istraga a čekaju ga i nova suđenja, danas tvrdi da u Zagrebu vrijedi »nulta stopa tolerancije prema nepodopštinama svih vrsta«.

Politička korupcija, međutim, predstavlja osnovni model političkog funkcioniranja zagrebačkoga gradonačelnika. I u Zagrebu i na nacionalnoj razini, jer Bandićev klub »žetončića« u Saboru, koji se jučer zahvaljujući »neovisnom« Siniši Vargi neočekivano proširio na 13 zastupnika, osiguravaju parlamentarnu većinu Vladi Andreja Plenkovića, što je u ovom trenutku ključan izvor Bandićeve političke moći, premda se u nekoliko situacija pokazalo da su tzv. Bandićevi žetončići lojalniji samom Plenkoviću nego Bandiću.

Iako se u svakoj drugoj rečenici poziva na demokraciju, Bandić simbolizira negaciju demokracije i njezinu degradaciju na prizemnu političku trgovinu. Trenutačna parlamentarna većina legitimira izdaju volje birača, a Bandićevi i Plenkovićevi »žetončići« sigurno predstavljaju jednu od najvećih političkih prevara ne samo u Hrvatskoj, nego i u europskim okvirima.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.