Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 2n
Sutra: 7° 7° 2n
29. siječnja 2020.
Komentar Predraga Lucića

kolumna Novčana kazna kao nagrada za birače

Josip Jurčević
Josip Jurčević
Autor:
Objavljeno: 27. svibanj 2014. u 18:39 2014-05-27T18:39:48+02:00

Nakon što je na birališta za EU parlament izašla jedva četvrtina hrvatskih građana s pravom glasa, stigao je prijedlog da se ta niska izlaznost popravi »uvođenjem izravne novčane sankcije biračima koji ne izađu na izbore« uz napomenu da bi takva globa bila »nagrada a ne kazna«…

General Marko Lukić, predsjednik Zavjeta za Hrvatsku, osvojio je na izborima za Europski parlament čitava 1032 (slovima: tisuću i trideset dva) preferencijalna glasa. Nemojte se, molim vas, smijati, jer nije to rezultat za sprdnju i potcjenjivanje. A evo i zašto nije…

   Unatoč tome što je na listi Saveza za Hrvatsku – grupacije koju uz njegovu stranku tvore HDSSB, Hrast, Akcija za bolju Hrvatsku, Autohtona Hrvatska seljačka stranka, HSP, Hrvatska zora i Obiteljska stranka – bio pozicioniran na pretposljednjem, desetome mjestu, gospodin Lukić je po broju glasova završio na zamjetno višoj osmoj poziciji.

Za čitav jedan glas nadmašio je devetoga s liste, Željka Cvrtilu, dok je kandidatkinje pod rednim brojevima 6 i 8, Anu Silvestrić i Sandru Bršec Rolich, potukao do nogu, osvojivši sam samcat 188 glasova više nego njih dvije zajedno. Preskočio ga je, istinabog, Vladimir Šišljagić s pozicije jedanaeste rupe na svirali Saveza za Hrvatsku, i to za više od 2000 glasova, ali to sada nije važno. 

   Važno je to da je Marko Lukić sve te glasove što ih je prikupio – a ima ih arapskim brojevima 1032, a latiničnim slovima tisuću i trideset dva – slio u jedan veliki glas prosvjeda protiv izborne prevare u noći s 25. na 26. svibnja, kada je kandidat Saveza za Hrvatsku u posljednji čas izgubio već osvojeno mjesto u Europskom parlamentu, nevoljko prepustivši svoju sanjanu zastupničku plaću šestoplasiranom s HDZ-ove koalicijske liste Davoru Ivi Stieru. 

   „Ovakvo gubljenje izbora preko noći hrvatski narod više ne smije dozvoliti! Cijeli narod treba dići na pobunu jer ovo je prevara nad narodom! Prevara iza koje stoji predsjednik izbornog povjerenstva i institucije ove države koje same od sebe pozivaju ogorčeni narod na ulice! To je krađa i kriminal za kojega imamo dokaze!« – razgalamio se Lukić, optuživši Državno izborno povjerenstvo da »izbore nije provelo na zakonit način« i navijestivši da će se protiv ovako »kriminalne države boriti i pod cijenu rušenja institucija«.

Naravno, nije propustio prijaviti i štetu koju je Savezu za Hrvatsku »nanijela medijska blokada koju su organizirale udbaško-kosovske medijske snage«. 

  Dok čekamo da general Lukić na ulice izvede milijunske narodne mase, ogorčene time što su moralnom pobjedniku izbora uknjižena tek 1032 glasa, i da tako ispuni svoje postizborno obećanje – »Mi se ne predajemo, možemo izgubiti jednu bitku, ali ne i rat!« – pozabavit ćemo se zanimljivom idejom još jednog općenarodnog miljenika koji predlaže da se u Hrvatskoj uvede »neka vrsta pojedinačne kazne za osobu koja ne konzumira svoje biračko pravo i ne odlučuje o svojoj sudbini«. 

   Autor tog prijedloga zove se Josip Jurčević, a u javnosti je poznat i prepoznat tek kao povjesničar, ali ne i kao idealan kandidat za predsjednika Republike Hrvatske. U prvom krugu predsjedničkih izbora 2009. godine osvojio je 54.177 glasova iliti 2,74 posto, najvjerojatnije zato što je više od 2 milijuna iliti 56 posto hrvatskih birača iskoristilo svoje pravo da ne glasa ni za koga, pa čak ni za Jurčevića, znajući da im zbog toga ne prijete nikakve sankcije. 

   Josip Jurčević je kao žrtva »nelogičnosti hrvatskog izbornog sustava« – po čijoj je perverznoj logici, eto, moguće da pobjednikom bude proglašen onaj tko skupi najveći broj glasova birača izašlih na izbore, ali ne i onih koji uopće nisu glasali – smislio da bi »uvođenje izravne, pojedinačne novčane sankcije biračima koji ne izađu na izbore bila nagrada, a ne kazna«.

Pravu i »najveću kaznu neizlaska na izbore«, pojašnjava Jurčević, ionako već plaćamo, time što omogućujemo »ostanak ovakvih, veleizdajničkih vlasti«. 

   Možda bi Jurčevićeve šanse da postane predsjednik države s 2,74 posto osvojenih glasova narasle proporcionalno sa šansama generala Lukića da za svaki od ona 1034 glasa mjesečno ubire po 10 eura u Europarlamentu, kada bi se Hrvatska povela za Sjevernom Korejom, Demokratskom Republikom Kongo, Singapurom, Nauruom, Australijom, Argentinom, Brazilom, Ekvadorom, Peruom, Urugvajem, Luksemburgom i švicarskim kantonom Schaffhausen, gdje se nepoštivanje zakonski obaveznog izlaska na izbore sankcionira kaznama u rasponu od novčane globe preko gubljenja glasačkih prava pa sve do obiteljskog boravka u radnom logoru. 

   Možda bi se hrvatski birači – na radost svojih nesuđenih vladara što sada svi zajedno ne osvoje ni pet posto glasova – doveli u red pred glasačkim kutijama kada bi se ovdje primjenjivali zakoni poput onih u Boliviji, gdje se izbornim apstinentima na tri mjeseca blokira plaća na bankovnom računu. Možda bi pod takvom prijetnjom čak i neki što ionako ne primaju nikakvu naknadu za svoj rad pohrlili na birališta da glasaju za Josipa Jurčevića.

Vjerojatno bi i izlaznost na europarlamentarnim izborima bila veća od ovih 25,25 posto da se Jurčević na vrijeme sjetio predložiti neku od sankcija kojima, ovisno o volji državnih organa, podliježu osobe što svoje glasačke obaveze ne ispunjavaju u Belgiji, Grčkoj, Turskoj, Libanonu, Libiji, Egiptu, Tajlandu, Kostarici, Dominikanskoj Republici, Hondurasu, Meksiku, Panami i Paragvaju. 

  Ali, ali, ali… bojim se da ni Josip Jurčević ne vjeruje u to da bi bilo kakve kazne za neizlazak na izbore mogle utjecati na izborne rezultate, jer evo sâm svojim riječima kaže kako je »već sada određeno tko je pobjednik predsjedničkih izbora koji slijede za pola godine«, a zna se, veli, i to da će kao rezerva za pobjednika biti postavljena »osoba koja će jednako postupati, u slučaju da se nešto izmakne kontroli«. 

   Ključno je, dakle, pitanje za budućnost elektorijalne demokracije u Hrvatskoj: kako postići da jedna od tih dviju osoba predodređenih za Pantovčak postane Josip Jurčević, pa da nam više nitko ne prijeti nikakvim kaznama, da nam svaka druga kazna nakon tih izbora postane izlišna?

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.