Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
11. studenoga 2019.
TVeater Davora Mandića

kolumna Otišao Malnar

Željko Malnar
Željko Malnar
Autor:
Objavljeno: 14. srpanj 2013. u 15:54 2013-07-14T15:54:57+02:00

Kako smjestiti 18 godina »Noćne more«, te paradigme antitelevizije u Hrvata, u 30 redaka? Jednako kao i Željka Malnara u istu rečenicu s mnogima koji ovih dana, javno i polujavno, nariču nad njegovom smrću. Nikako dakle. 

   Ali konačno je sve na svom mjestu. Željko Malnar je umro, pa sad bez većih zadrški možemo o pokojniku samo najbolje. Možemo izvlačiti kako smo ga upoznali, kako nam je jednom napravio spačku, kako je bio visok, pametan i lijep. I vizionar. Jer dao je ljudima s margine medijski prostor koji sami nikad ne bi osvojili, ali ne zato da ih iskorištava za svoje sebične ciljeve, nego zato da pljune licemjernom društvu u lice. Da širi prostor slobode. 

   Da se razumijemo, bilo je i lijepih napisa. Recimo, nakon Jergovićevog teksta trebao bi se i neki puno bliskiji mu prijatelj zapitati je li njegov nekrolog baš toliko nužan. Možda je i ganutljivo što je Facebook zagušen R.I.P.-ovima, fotkama, videoisječcima s putešestvija i legendarnih dionica »Noćne more«, ali ne mogu se oteti dojmu da je Malnarov odlazak vrlo sličan gašenju Feral Tribunea. 

   I Feral je sišao sa scene tiho, da bi ušao u legendu. A prava je istina da do pred kraj više nikome nije trebao. Jednostavno nismo znali što bismo s njim, kako da se postavimo prema tom subverzivnom korifeju za kojeg vrijeme više ne radi. A onda se ugasio. I počeli su panegirici. O Feralu ili Malnaru? Svejedno, isto je. 

   No opet, tko bi bio toliko pretenciozan tvrditi da eto baš zna točnu Malnarovu poziciju na pulsu svijeta? I njegovo značenje za kolektiv? Ja neću. Ja ću ga se sjećati kao ekscentričnog lika umornih, pametnih očiju, dozlaboga bahatog, koji je jednom prespavao cijelu noć pred kamerama, u eteru. Dakle i ja sam još samo jedan od mnogih. 

   A jedino što se sa sigurnošću može utvrditi i na kolektivnoj razini, i što ne treba ni tumačenja, ni razloge, ni analize, stoji na kraju Jergovićevog teksta: Nema više Malnara.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.