Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
27. siječnja 2020.
Putevi i stranputice

kolumna ZLATKO CRNČEC Ni oporba, ni HNS, ni Bandić ne mogu srušiti Plenkovića

Foto Sandra ŠIMUNOVIĆ/PIXSELL
Foto Sandra ŠIMUNOVIĆ/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 23. kolovoz 2019. u 19:04 2019-08-23T19:04:45+02:00

Plenkovićeva Vlada sigurno će potrajati sve dok on i njegovi najbliži suradnici ne odluče suprotno. Opasnost im svakako ne prijeti sa strane HNS-a. Istina, ova stranka je zadnjih dana jako bučna i ultimativno traži povećanje plaća za učitelje i profesore u osnovnim i srednjim školama. Međutim, to se čini kao prijetnja praznom puškom. Slična je stvar čini se i s Milanom Bandićem

Po svemu sudeći vladajuća će koalicija predvođena HDZ-om i Andrejom Plenkovićem svoj mandat odraditi do samoga kraja. A kraj će uslijediti onda kada to odredi sam predsjednik HDZ-a i uži krug nekoliko njegovih najbližih suradnika.

U samoj je najjačoj stranci postojala jaka škola mišljenja da bi bilo najbolje raspisati parlamentarne izbore već za ovu jesen budući da se oporba još uvijek nije ujedinila.

Motiv za izlazak na birališta recimo u listopadu bio bi onaj poznati psihološki moment da su građani još uvijek dobre volje u tom razdoblju u kojem se još uvijek sjećaju godišnjih odmora, pa nisu baš toliko kritični prema vladajućoj garnituri.

Usto Vlada je uspjela pokrpati krizu u Agrokoru pa su neki smatrali da bi bilo dobro izaći na birališta prije nego što ona ponovno eksplodira. Razlozi za izlazak na birališta još ove godine nalazili su se i u unutarstranačke prilikama u HDZ-u nakon lošeg rezultata kojeg je stranka poučila na ovogodišnjim izborima za Europski parlament.

Međutim, svi ti razlozi ipak su pretpostavljeni političkoj stabilnosti, ali i želji da se ničim ne dovede u pitanje uspješno hrvatsko predsjedanje EU-om koje će se odigrati u prvih šest mjeseci sljedeće godine.

A da će se Vlada i njena većina održati na vlasti najzaslužniji su zastupnici koji su otprije tri godine u Sabor ušli na listi koju je predvodio Zoran Milanović i njegov SDP. Naime, kada se u srpnju glasovalo za nove ministre u sklopu rekonstrukcije Vlade koju je predložio premijer Andrej Plenković većina je iznosila 82 zastupnika. Međutim, od toga je čak njih 12 u Sabor ušlo na listi lijeve koalicije.

I dok se politički analitičari s pravom zgražaju nad time da HDZ-ova Vlada postaje isključivo zbog prebjega iz oporbenih redova, treba se svakako i zapitati još jednu stvar. Kakva je uopće kvaliteta oporbenih stranaka da njihovi dugogodišnji visoki dužnosnici napuštaju njihove redove samo da bi još recimo 12 mjeseci primali saborsku plaću. Priča je to o tragičnoj razini hrvatske politike gdje se ulazak u Sabor tretira kao Bingo, a u Europski parlament kao svojevrsni Jack pot.

Tako da će Plenkovićeva Vlada sigurno potrajati sve dok on i njegovi najbliži suradnici ne odluče suprotno. Opasnost im svakako ne prijeti sa strane HNS-a. Istina, ova stranka je zadnjih dana jako bučna i ultimativno traži povećanje plaća za učitelje i profesore u osnovnim i srednjim školama. 

Međutim, to se čini kao prijetnja praznom puškom budući da HNS u ovom trenutku nema ni političke ni infrastrukturne mogućnosti za bilo kakvo destabiliziranje Vlade. HNS u Saboru u ovom trenutku ima četvero zastupnika i čak i da svi oni odluče prestati podržavati Vladu, što je jako malo vjerojatno, to opet ne bi bilo dovoljno za njeno ugrožavanje, a kamoli rušenje. 

Narodnjaci grozničavo pokušavaju riješiti kvadraturu kruga, kako ostati u Vladi do kraja mandata, a istovremeno joj biti oporba kako bi se nekako pokušalo pronaći mjesto u nekom oporbenom bloku za sljedeće parlamentarne izbore. Usto su i međusobno čini se podijeljeni kako to najbolje obaviti tako da Plenković može svakako mirno spavati što se tiče HNS-a.

Slična je stvar čini se i s Milanom Bandićem. Zagrebački je gradonačelnik u ovom trenutku potpuno fokusiran na usvajanje izmjena i dopuna zagrebačkog GUP-a i cijelu je svoju političku aktivnost upregnuo u taj projekt o kojem ovisi njegov politički opstanak. Međutim, i on se čini jako svojevrsni tigar od papira. Iako u Saboru ima čak petoro zastupnika članova svoje stranke. 

Međutim, jako je upitno koliko mu je njih do kraja lojalno iako on za utjerivanje stranačke disciplina ipak ima i neke jače argumente nego recimo vodstvo HNS-a. Još je manje uvjerljiva njegova prijetnja time da njegov zastupnički klub u Saboru ima čak 12 zastupnika. Oni su mu čak manje poslušni od njegovih petoro članova stranke, a neki od njih su praktički pridruženi članovi HDZ-a.

Zbog svega toga sada se čini vrlo izvjesnim da će se sljedeći parlamentarni izbori održati tek za godinu dana. Prije toga ćemo biti svjedoci i hrvatskom predsjedanju EU-om, vjerojatno unutarstranačkim izborima u HDZ-u, a vrlo moguće, neki to već i najavljuju, i novim otpadnicima iz oporbenih redova. Tako da Plenkoviću i njegovoj Vladi ne prijeti ama baš nikakva opasnost od rušenja u parlamentu.

Oporba je preslaba i bavi se još uvijek sama sobom, a Vladu ne mogu ugroziti ni konstantni sukobi na relaciji HNS Milan Bandić koji su u isključivo materijalno interesni i nemaju nikakve veze s politikom. A što će se na parlamentarnim izborima dogoditi, drugo je pitanje.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze