Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 1
Sutra: 11° 11° 1
24. siječnja 2020.
Komentar

ZLATKO CRNČEC Datum izbora nema veze s koeficijentima

Foto Davor Kovačević
Foto Davor Kovačević
Autor:
Objavljeno: 28. listopad 2019. u 16:56 2019-10-28T16:56:57+01:00

HNS je u velikoj dilemi. Zaboraviti na učitelje, ostati u Vladi i vlasti pa još godinu dana uživati u svemu što s tim ide ili iskoristiti prosvjetarski štrajk i isprovocirati izbore. I na njima doživjeti prilično izvjestan slom. Jako je, naime, upitno bi li na njima osvojili i jedan saborski mandat. U koaliciju ih ne želi nitko, ni lijevi centar ni HDZ, a svoj su položaj kod svojih tradicionalnih birača profućkali kada su prije dvije i pol godine spasili Vladu Andreja Plenkovića.

I ovi im to nikada neće oprostiti. Taman da uspiju u pritisku na Vladu, što se sada čini potpuno nemogućim, i Plenković poveća i koeficijent učiteljima i profesorima, to bi se malo ili nikako odrazilo na rejting narodnjaka među biračima.

Čak ne bi pomoglo i da proguraju cjelokupnu kurikularnu reformu i da javnost isključivo njima pripiše razloge za to, opet bi se to tek marginalno osjetilo u povećanju njihovih izbornih izgleda.

Negodovanje zbog onog što su njihovi birači shvatili kao izdaju i dalje bi bio preveliki uteg za aktualno vodstvo HNS-a. U očima njihovih tradicionalnih birača koalicija s HDZ-om je smrtni grijeh koji se nikada neće i ne može oprostiti.

Jedina nada za opstanak HNS-a bila je treća izborna jedinica. Rezultati na svibanjskim europskim izborima dali su HNS-u tračak nade da bi se ipak mogli spasiti. Oni su nam govorili da bi, u toj jedinici koja se sastoji od Varaždinske i Međimurske županije, HNS mogao računati možda i na čak dva zastupnika. Naime, birači u sjevernoj Hrvatskoj, čini se, manje su ideološki opterećeni i više okrenuti praktičnim stvarima od onih u drugim dijelovima zemlje, pa im i nije toliko smetala koalicija narodnjaka i HDZ-a.

I još kada bi u prvoj jedinici, središte Zagreba, prošla ministrica prosvjete Blaženka Divjak, bilo bi to tri zastupnika s kojima bi narodnjaci i dalje bili u igri. Ali nakon odlaska međimurskog župana Matije Posavca iz stranke ta se kombinacija više baš i ne čini previše izvjesnom. Tako da bi HNS-u bilo puno bolje da ova Vlada postoji još godinu dana, kako zbog same vlasti tako i zbog dobivanja vremena u kojem bi mogli iznaći neku novu političku koncepciju s kojom bi izašli pred birače. Tako da bi HNS ipak mogao popustiti što se tiče učiteljskih plaća.

Naravno, jasno je da će konačna odluka o izlasku na birališta biti isključivo Plenkovićeva. Odnosno njega i najbližeg kruga njegovih suradnika. A u tim će razmišljanjima HNS i njegov ultimatum biti tek djelić cjelokupne slike na osnovu koje će se donijeti konačna odluka. Puno će veću ulogu imati unutarstranački izbori u HDZ-u, ili točnije, smatraju li u Plenkovićevom krugu da bi ga netko od njegovih izazivača na njima mogao ugroziti.

Ako će ocjena biti da Plenković ipak pobjeđuje, izgledi za brz izlazak na birališta će se smanjiti. Ako se pak ocjeni da netko od pretendenata za čelno mjesto u HDZ-u ipak predstavlja opasnost to bi moglo datum izbora pogurati više prema početku sljedeće godine.

Trenutno vodstvo HDZ-a nalazi se u prilično kompliciranoj situaciji zbog rješenja u svom Statutu da se unutarstranački izbori ne moraju održavati odmah nakon parlamentarnih. Time bi se izbjegla aktualna prilično gadna situacija da bi stranka na birališta trebala izaći samo par mjeseci nakon svojih unutarstranačkih izbora. A koji će, taman da Plenković i nadmoćno pobijedi u prvom krugu, ipak destabilizirati odnose u samoj stranci.

Odluka o tome ide li se ili ne uskoro na izbore bit će donesena u sljedećih nekoliko tjedana. U tom ćemo razdoblju i dalje biti svjedoci natezanja oko toga treba li i koliko učiteljima povećati plaće, a HNS će i dalje pokušavati popraviti svoj, čini se, ipak nepovratno uništen ugled među lijevo liberalnim biračima. Ministrica Divjak će i dalje solirati, predstavljajući sebe i svoju stranku jedinim jamcem za bolji i pristojniji život prosvjetara.

Vrdoljak će i dalje odašiljati ultimatume istovremeno tražeći kompromise da se iz njih izvuče. Iz HDZ-a će i dalje dolaziti poruke da se tu stranku ne može ucjenjivati i da je ona u svakom trenutku spremna za izbore. A datum tih izbora ovisit će o puno stvari od kojih ni jedna nema veze s učiteljskim koeficijentima.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.