Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1
Sutra: 9° 9° 1
6. prosinca 2019.
Putevi i stranputice Zlatka Crnčeca

kolumna Predsjednica mora prestati napadati Vladu

Foto Davor KOVAČEVIĆ
Foto Davor KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 25. lipanj 2018. u 14:24 2018-06-25T14:24:28+02:00

Ako bi Grabar-Kitarović ujesen ove godine javno zatražila podršku HDZ-a za njenu predsjedničku kandidaturu, time bi si praktički vezala ruke oko bilo kakvog javnog kritiziranja vladajuće stranke, ali što je još važnije, i Vlade koju vodi.

Potpuno je razumljivo da HDZ želi da se Kolinda Grabar -Kitarović što prije izjasni da želi podršku ove stranke na predsjedničkim izborima 2019. godine. Time žele otupiti oštricu predsjedničinih kritika na račun Vlade koje su zadnjih mjeseci doživjele svoj vrhunac. U zadnje smo vrijeme svjedoci pravog malog rata na relaciji Pantovčak – Markov trg kakav još nije viđen, iako su se svi dosadašnji premijeri i predsjednici sukobljavali na ovaj ili onaj način.

Ako bi Grabar-Kitarović ujesen ove godine javno zatražila podršku HDZ-a za njenu predsjedničku kandidaturu, time bi si praktički vezala ruke oko bilo kakvog javnog kritiziranja vladajuće stranke, ali što je još važnije, i Vlade koju vodi. Bilo bi zaista čudno i pomalo bizarno da šefica države nastavi s brutalnim kritikama HDZ-ove Vlade u situaciji kada od te iste stranke traži podršku kako bi osvojila još jedan mandat u Predsjedničkim dvorima. Mada ni to nije isključeno. Ako bi se negdje u rujnu ili listopadu zaista dogodilo da HDZ i predsjednica objave da stranka opet stoji iza nje, Andrej Plenković bi vjerojatno konačno mogao odahnuti. Jer bi se riješio barem jednog od problema koji ga pritišću sa svih strana. Barem jedan od političkih frontova na kojima se ovih dana bori bio bi zatvoren na godinu dana, moguće i duže.

S druge pak strane, i Grabar-Kitarović bi od svega toga mogla imati koristi. Jer u pravu je bio predsjednik kluba HDZ-a Branko Bačić kada je rekao da ona ne može pobijediti na predsjedničkim izborima bez podrške ove stranke. Ali ima tu i jedan dodatak. Ta bi podrška trebala biti stvarna i istinska, a ne samo formalna. Jer podršku ove druge vrste imali su i Mate Granić 2000., Jadranka Kosor 2004., te Andrija Hebrang 2009. godine. Ona je bila formalna i načelna, a u stvarnosti je stranka, ili barem jedan značajan dio, radila protiv svog kandidata. U slučaju Granića, u slavonskom se dijelu HDZ-a odrađivalo za Stipu Mesića. U slučaju Jadranke Kosor, bilo je jasno da je bila poslana da politički pogine jer se Ivo Sanader već prije dogovorio s Mesićem da ga HDZ neće ozbiljno ugrožavati. A cirkus koji je HDZ priredio Hebrangu još će se dugo prepričavati kao primjer kako stranka može uništiti kampanju svog kandidata. Ali 2014. Tomislav Karamarko i Milijan Brkić posložili su stranku da kao pravi politički stroj učini sve da na Pantovčak postavi Grabar-Kitarović umjesto tadašnjeg predsjednika Republike i na prvi pogled favorita Ive Josipovića.

Andrej Plenković sada se nalazi u situaciji da na Pantovčaku ima šeficu države koja dolazi iz njegovog političkog spektra, s kojom je u sukobu i oko koje se okuplja dio stranačkih nezadovoljnika. Neki iz samog predsjedništva HDZ-a jako su česti gosti na Pantovčaku gdje traže podršku za neke svoje poteze i akcije kojima nastoje učvrstiti svoj položaj u stranačkoj hijerarhiji. Ali bez obzira na to, vrijeme predsjedničinih napada na Vladu definitivno prolazi. Jer ako će i dalje biti kritična i nastaviti s napadima, dobit će ipak podršku, ali s figom u džepu kakvu je imao gore spomenuti trojac.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.