Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 1
Sutra: 6° 6° 1
21. siječnja 2020.
Komentar Tihane Tomičić

kolumna Milanović i dalje drma

arhiva NL
arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 16. studeni 2017. u 19:07 2017-11-16T19:07:48+01:00

U hrvatskoj politici sve je moguće, pa tako i da se Ustav mijenja po potrebama ili željama pojedinaca. Dio SDP-a još funkcionira na željama bivšeg predsjednika koji je, htio to Bernardić priznati ili ne, svojevrsna siva eminencija stranke i njegova se riječ u dobrom dijelu stranke još uvijek uzima i više nego sa zrnom soli.

Zoran Milanović i dalje je »najseksi« vijest iz SDP-a. Ako hoćeš šlager i kamilicu, napiši koju izjavu Davora Bernardića. Ako hoćeš hot materijal, samo nazovi Milanovića, i imat ćeš hit dana.

A najnoviji hit je da bi ga stranka mogla isključiti jer već godinu dana zaboravlja plaćati članarinu. Na stranu sad blamaža koja bi proizašla iz činjenice da ruinirani SDP isključuje svog vlastitog bivšeg predsjednika koji je stranku vodio u najveće pobjede ikad, ima tu još nekoliko »fun facts«: prvo, dug mu je platio Arsen Bauk, nadaleko znameniti Bračanin u punom oličenju te riječi, a pritom je članarina Zorana Milanovića na mjesečnoj razini – 20 kuna. Kad je preuzeo financijski opustoženu stranku, Bernardić je bitno povećao članarinu za dužnosnike. Partija dala – partija uzela. Ako si već dobio funkcije radom u stranci, to ćeš i vratiti, novi je rezon vrha SDP-a pa dio zastupnika plaća mjesečno čak i do tisuću kuna članarine. No ne i Milanović – on je običan član i kao takav ima mjesečnu obavezu od svega 20 kuna.

No, važnije od Milanovićeve članarine, budući da ga sigurno neće isključivati iz SDP-a zbog takve formalnosti, svakako je pitanje ima li šanse da on doista u budućnosti više igra bilo kakvu važniju ulogu u SDP-u. Spekulira se o tome da bi rado nastupio na europskim izborima 2019., a još više da želi u predsjedničku utrku nakon mandata Kolinde Grabar-Kitarović. Pritom se spominju razne kombinacije, od one da ga podrži sam Bernardić i SDP ako se pritom on Bernardiću obaveže da će se distancirati od telefoniranja i lobiranja po stranci, preko opcije da se u SDP-u dotad izvrši puč koji će rezultirati povratkom njegovih kadrova, a time i njega, pa sve do opcije da nastupi kao nezavisni kandidat, okupljajući jake pojedince od ljevice do blagog desnog centra. On sam to nikada nije ni potvrdio, ali ni demantirao, a kako ga je u međuvremenu angažirao albanski premijer kao savjetnika, priča o njegovu izravnom angažmanu u hrvatskoj politici malo je splasnula. A i Bernardić je opet dobio povjerenje, pa je situacija u SDP-u malo mirnija.

U tom smislu baš je zanimljivo primjetiti kako je baš sada Milanoviću blizak Peđa Grbin objavio stav o tome da bi se izbor šefa države trebao vratiti u parlament. U čiju korist Grbin to govori? Za Zokija koji se planira vratiti u SDP, pa državom zagospodariti iz parlamenta, kontrolirajući onda ujedno jednako čvrsto i stranku i Hrvatsku? Ili se, baš obrnuto, Grbin ograđuje od kandidature Milanovića kao nezavisnog na budućim izborima? To je inače stav koji je Milanović i bio zastupao u trenutku kad je Ivi Josipoviću svojedobno odlučio uskratiti svoju podršku, potpuno jednako kao i Plenković danas Kolindi. No, kasnije ga se, ako nas sjećanje ne vara, isto tako i odrekao, kao i plaćanja članarine.

U hrvatskoj politici sve je moguće, pa tako i da se Ustav mijenja po potrebama ili željama pojedinaca. Dio SDP-a još funkcionira na željama bivšeg predsjednika koji je, htio to Bernardić priznati ili ne, svojevrsna siva eminencija stranke i njegova se riječ u dobrom dijelu stranke još uvijek uzima i više nego sa zrnom soli. To za sadašnjeg šefa SDP-a možda nije najbolja situacija, ali što se može kad je hrvatska politika bez Milanovića jednostavno – dosadna. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.