Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 1n
Sutra: 6° 6° 1n
11. prosinca 2019.
Politika na trapezu Tihane Tomičić

Gdje su sada specijalci?

Priprema za govor mržnje?
Priprema za govor mržnje?
Autor:
Objavljeno: 23. ožujak 2011. u 13:04 2011-03-23T13:04:25+01:00

Ako policijski specijalci budno prate facebook prosvjednike u hrvatskim gradovima koji su potpuno nenasilni i čiji je riječnik benigan, onda će se valjda pojaviti i na prosvjedu u Viškovu danas na kojem će se, kao jedinim oružjem, mahati govorom mržnje

U maloj Općini Viškovo na mala vrata događa se velika sramota: danas će se održati prosvjedi u organizaciji HSP-a protiv, kako se otvoreno kaže, doseljavanja Srba na Viškovo. Skandalozna retorika pravaša koja se svodi na pokušaj direktne zabrane naseljavanja bilo koga bilo gdje u Hrvatskoj, nevjerojatno je sramotna, a još je nevjerojatnije da skoro nitko od službenih tijela dosad na to nije reagirao.

   HSP-ov diskurs ne razlikuje se naime praktički ni u čemu od, primjerice, javnog nošenja zakonom zabranjenog znakovlja ili pozivanja na rasnu, vjersku i nacionalnu netrpeljivost. Lokalni HSP kao da je na glavu nabio ustašku kapu i maše zastavom na kojoj piše »Ubij... – bilo koga«. Jednako je.

   O čemu se radi? HSP-ovci su još prošlog tjedna izjavili, a sada ponovili, i danas će na prosvjedu to i javno iskazati, da je stambeno zbrinjavanje Srba povratnika putem vladine Agencije za promet nekretninama neprihvatljivo za njih jer se, kako kažu, nagrađuju oni koji su ratovali protiv Hrvatske, dok istovremeno dio hrvatskih branitelja i prognanika još nema riješeno stambeno pitanje. Predsjednika HSP-a Danijela Srba smeta što država za stambeno zbrinjavanje Srba izdvaja više od tri milijarde kuna, a stvar je za njega sporna i s gospodarskog stanovništa, jer će se doseljavanje stotinu obitelji srpskih povratnika u Viškovo negativno odraziti na tržište nekretnina! »Svi oni dobit će stanove, onda će ih prodavati i to će srušiti cijene nekretnina u cijelom Viškovu«, kaže predsjednik HSP-a. Cijene nekretnina u Viškovu sigurno su vrhunsko pitanje nacionalne sigurnosti, a svođenje vlastite nacionalne netrpeljivosti na razinu cijena nekretnina, doista je tragikomičan pokušaj da se nađu argumenti protiv doseljavanja pripadnika jedne nacionalne zajednice na neki prostor.

   HSP-ovci samouvjereno tvrde i kako je »dobar dio povratnika sudjelovao i u oružanoj pobuni protiv Republike Hrvatske... te se nagrađuju oni koji su razarali Hrvatsku i rušili njezin državno-pravni poredak. Sasvim je sigurno da većinu tih takozvanih povratnika te stanove želi samo prodati i vratiti se natrag u Srbiju s tisućama eura hrvatskih poreznih obveznika«. Iako ne znaju o čijim imenima i prezimenima se konkretno radi, HSP-ovci su sigurni da se radi o razaračima Hrvatske, potpuno paušalno. A uz to oštro prozivaju i lokalnu vlast u Viškovu, pitajući se »tko je taj koji je naredio da se Srbima povratnicima dodijele stanovi«. Militaristički riječnik, potpuno nedopustiv, valja se javnim prostorom, stoga reakcije mora biti. Tim više što su HSP-ovci – namjerno ili ne – potpuno u krivu. Ne radi se, naime, o ljudima koji su do 1995. godine živjeli na područjima od posebne državne skrbi, dakle na područjima na kojima je djelovala okupacijska vlast u tzv. Krajini, već o ljudima koji su dapače i ranije živjeli na tlu Primorsko-goranske županije. Njihov je povratak reguliran zakonima i međunarodnim ugovorima Hrvatske, i sve dok među njima poimenično nema ratnih zločinaca, povratak im ne smije biti ometan.   

   Činjenica da su ovdašnji vladajući SDP i Pupovčev SDSS na području Primorsko-goranske županije u političkom sukobu oko izbora zamjenika župana iz redova srpske manjine, ne bi smjela uopće utjecati na reakciju ovdašnje politike prema nacionalističkim istupima HSP-ovaca. Antagonizam SDP-ovaca prema SDSS-u koji još uvijek podržava Kosoričinu Vladu i praktički je održava na životu braneći HDZ-ovu saborsku većinu, ne bi smjela dovesti do toga da se ovdašnja vlast ne umiješa najdirektnije u ovu ružnu priču, kao što župan Komadina već i jest učinio.

   S druge strane, nikoga ne treba čuditi što HSP »zvecka« ovakim napadima, izborna je godina i uz mlitavi HDZ, koji danas više nije ni desni ni lijevi, HSP za sebe traži šansu u pokušajima da probudi najniže desničarske strasti, pa čak i u najlijevijoj županiji u Hrvatskoj. Sve je to politički apsolutno logično i očekivano. No, ako policijski specijalci budno prate facebook prosvjednike u hrvatskim gradovima koji su potpuno nenasilni i čiji je riječnik benigan, onda će se valjda pojaviti i na prosvjedu u Viškovu danas na kojem će se, kao jedinim oružjem, mahati govorom mržnje.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.