Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
26. siječnja 2020.
'Ladovina

Komentar LADISLAV TOMIČIĆ Milan Bandić i Vlado Leko u opsadi Sigeta

LADISLAV TOMIČIĆ Milan Bandić i Vlado Leko u opsadi Sigeta
LADISLAV TOMIČIĆ Milan Bandić i Vlado Leko u opsadi Sigeta
Autor:
Objavljeno: 14. listopad 2018. u 11:30 2018-10-14T11:30:17+02:00

Tako to ide u Zagrebu i cijeloj Hrvatskoj, jer građanin, njegova životna sredina i kvaliteta života zadnji su na listi prioriteta svake dosadašnje vlasti. Prije njihovih želja i potreba, važno je namiriti želje poduzetnika, kontroverznih poduzetnika, kumova, rođaka, prijatelja

Lokalnim šerifima i njihovim poslovnim partnerima, odnosno poduzetnicima »pretplaćenim« na unosne ugovore s lokalnim zajednicama, afere u državnom vrhu i raspad u najvećoj hrvatskoj oporbenoj stranci sjedaju kao melem na ranu. Dok politički vrh, u ovom slučaju HDZ-ov, po milijunti put na dnevnom redu ima paraobavještajne strukture, a SDP naočigled puca po šavovima, na lokalnim razinama posao ide kao podmazan. Lokalne vlasti i kontroverzni poduzetnici nastavljaju po uhodanoj shemi: zelena površina – prenamjena – beton.

Tek tu i tamo jave se nezadovoljni građani, kako bi upozorili da im poslovni poduhvati kontroverznih poduzetnika narušavaju kvalitetu života. Za njihove male pobune, međutim, nitko iz državnih struktura ne daje niti pet para, jer oni neće na ceste iznijeti plinske boce, nego će za vikend izići s djecom na livadu i ponijeti šarene transparente. Oni nemaju snage da zaprijete golom silom, niti će iza njih stati kakva moćna nevladina organizacija poput Katoličke crkve. Njihovi prosvjedi zaslužit će nekoliko redaka u novinama, par minuta u informativnim programima televizija i - život može dalje, po mjeri poduzetnika i njihovih partnera iz vlasti.

Jedan takav slučaj upravo se događa u Zagrebu, u novozagrebačkoj gradskoj četvrti Siget, gdje je upućenijem dijelu zagrebačke javnosti dobro poznati poduzetnik Vlado Leko zamislio graditi trgovačko poslovni-centar, koji bi po svemu sudeći trebao ugostiti kakav Lidl ili Kaufland. Jedan komad zelenila, gdje je davnim planovima za Siget bila predviđena gradnja par objekata društvene namjene, poduzetnik Leko oplemenit će betonom i tako nastaviti svoj proboj od rijeke Save prema jugu. Velike poslovne projekte, koji također ne bi bili mogući bez asistencije gradske administracije na čelu s Milanom Bandićem, poduzetnik Leko, naime, najprije je izvodio uz park Bundek. Operacijama zamjene zemljišta mjesto za gradnju tamo mu je omogućio upravo gradonačelnik Bandić. Sad valja krenuti dalje, zauzeti nove zelene površine, izgraditi nove trgovačko-poslovne centre, bez obzira na želje i potrebe stanovnika, opet uz blagoslov neumornog neimara Milana Bandića.

Iskrsnuo je u slučaju Sigeta i jedan problemčić, nečije obiteljske kuće našle su se u okviru obuhvata projekta, ali stvar je riješena po kratkom postupku, kuća je već srušena. Da bi stvar bila izvedena do kraja potrebno je srušiti još jednu obiteljsku kuću. Ta kuća nalazi se pak na trasi prometnice zamišljene kao jedna od prilaznih cesta Lekinom trgovačko-poslovnom objektu, ali i taj će se problem riješiti, rješavao je Milan Bandić i zahtjevnije stvari od jedne beznačajne pojedinačne ljudske sudbine. Svi su izgledi, i ta će kuća na koncu biti srušena, a poduzetnik Leko neometano će nastaviti sa svojim investitorskim poslanjem.

Stanovnici Sigeta još uvijek vjeruju da mogu spriječiti neželjenu gradnju usred kvarta, slučaj su prijavili čak i Državnom odvjetništvu upozoravajući na ozbiljne sumnje u pogodovanje investitoru, ali to što će još jedan papir biti stavljen u ladicu Državnog odvjetništva na kojoj piše Bandićevo ime - to više nikom ne znači, jer Državnom odvjetništvu u ovoj zemlji vjeruju samo još ljudi koji pate od kronične naivnosti.

Ovakvi slučajevi, odnosno ovakvi mini-prosvjedi po Hrvatskoj, što je tragično, postali su dio folklora u odnosu na relaciji lokalna vlast - kontroverzni poduzetnik - građani.

Naročito je to izraženo u velikim gradovima, gdje smo bezbroj puta do sada svjedočili prosvjedima lokalnog stanovništva protiv poduzetničkih projekata pod pokroviteljstvom gradova i njihovih gradonačelnika i gradonačelnica. Siget je tek nova postaja u neprekinutom poduzetničkom pohodu na javna dobra.
Sad će uslijediti standardna procedura: prosvjed građana Sigeta, koji će biti održan u nedjelju, dobit će slabu medijsku pažnju, neki revni novinar izvući će možda i jednu izjavu od gradonačelnika Milana Bandića, a onda će Vlado Leko jednog jutra na zelenu površinu koju građani žele zaštititi dotjerati bagere i mješalice za beton.

Tako to ide u Zagrebu i cijeloj Hrvatskoj, jer građanin, njegova životna sredina i kvaliteta života zadnji su na listi prioriteta svake dosadašnje vlasti. Prije njihovih želja i potreba, važno je namiriti želje poduzetnika, kontroverznih poduzetnika, kumova, rođaka, prijatelja...

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu