Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
14. prosinca 2019.
'Ladovina

Komentar LADISLAV TOMIČIĆ Leglo dvoličnosti na Prisavlju

Foto Dalibor Urukalović / PIXSELL
Foto Dalibor Urukalović / PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 30. rujan 2018. u 10:57 2018-09-30T10:57:37+02:00

U slučaju Hrvoja Zovka i Marine Pavičić, odnosno osobe koja je Marinu Pavičić zlostavljala na poslu, HRT je primijenio dvostruke kriterije

Hrvoje Zovko, dugogodišnji HRT-ov novinar i urednik te predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, na Prisavlju je dobio izvanredni otkaz. Optužili su ga da je maltretirao kolegicu. Slučajno se, eto, poklopilo da je do tog maltretiranja došlo baš onog dana kad je Zovko podnio ostavku na uredničko mjesto i požalio se na cenzuru i neprofesionalnost na javnoj televiziji. »Razlog za izvanredni prekid radnog odnosa«, naveli su s HRT-a, »teška je povreda Općih pravila o radu i ponašanju koja se sastojala od niza upućenih uvreda, nedoličnog ponašanja, krajnje neprimjerenih i neprofesionalnih izjava, izvan granica onoga što se smatra kolegijalnom i pristojnom komunikacijom«.

– Navedeni zaposlenik povrijedio je niz odredaba Općih pravila o radu i ponašanju HRT-a, koja jasno zabranjuju neprimjereno ponašanje prema kolegicama i kolegama, verbalnu ili fizičku agresivnost te bilo kakvo ponašanje kojim bi jedan ili više zaposlenika ponižavali i zlostavljali drugog zaposlenika – obrazložili su otkaz s Hrvatske radio-televizije.

Kad bi čovjek povjerovao u sve što su s HRT-a govorili o svom novinaru i uredniku, rekao bi da se na Hrvatskoj radio-televiziji pravila jasno znaju. Nasilju i neprimjerenoj komunikaciji tamo nije mjesto i gotovo. E pa, neće biti da je baš tako. Da je slika koju s HRT-a žele poslati povodom otkaza Hrvoju Zovku potpuno lažna najbolje govori pravomoćna presuda koju je u sporu protiv Hrvatske radio-televizije u srpnju ove godine dobila bivša zaposlenica javnog informativnog servisa Marina Pavičić.

Marina Pavičić sudski spor je pokrenula zbog zlostavljanja koje je na HRT-u doživjela od nadređene šefice Milice Pavelić, odnosno zbog činjenice da je nitko na javnoj televiziji nije uzeo u zaštitu, iako je to više puta službeno tražila. Mučna svjedočenja navedena u presudi, koja je sud uzeo kao vjedostojno opisano situaciju, govore da HRT nije niti blizu predziđu pristojnog ophođenja, što bi se moglo zaključiti iz strogosti presude prijekog prisavskog suda Hrvoju Zovku. Naprotiv.

Nakon ponižavanja koje trajalo više tjedana i mjeseci, Marina Pavičić je s Prisavlja odvezena kolima hitne pomoći, potpuno rastrojena, narušenog zdravlja. Baš u to vrijeme dogodilo se da se jedna prisavska zaposlenica, u zgradi HRT-a zaposlena preko vanjske tvrtke, odlučila na samoubojstvo. Marina Pavičić tad je prokomentirala samoubojstvo, jer nesretnica koja je sebi oduzela život bila je njezina poznanica. Pavičić je novinarima rekla da joj se nesretnica prije samoubojstva žalila na mobbing na poslu. Zbog toga su i Marini Pavičić na HRT-u dali izvanredni otkaz. Stjerana pred zid, žena je otišla u prijevremenu mirovinu, na koju je imala pravo kao hrvatska braniteljica. Prije HRT-a, naime, Marina Pavičić bila je zaposlena u policiji.

U srpnju mjesecu ove godine završeno je njezino sudovanje s bivšom kućom, Hrvatskom radio-televizijom. Pravomoćno je dobila presudu i ukupno sedamdesetak tisuća kuna odštete zbog izgubljene dobiti. To joj je sva satisfakcija. Osoba koja je na HRT-u, sudeći po sudskoj presudi, maltretirala Marinu Pavičić nije dobila otkaz. Nastavila je raditi na HRT-u. Danas je zaposlena kao privremena voditeljica odjela interne revizije. HRT je nije pozvao na odgovornost zbog »teške povrede Općih pravila o radu i ponašanju, koja se sastojala od niza upućenih uvreda, nedoličnog ponašanja, krajnje neprimjerenih i neprofesionalnih izjava, izvan granica onoga što se smatra kolegijalnom i pristojnom komunikacijom«. Upravo tako je, primijetili ste, obrazložen otkaz Hrvoju Zovku.

I Hrvoje Zovko će sad, poput Marine Pavičić, tužiti Hrvatsku radio-televiziju. Hrvatsku televiziju tužio je i novinar Saša Kosanović, koji je s Prisavlja istjeran u atmosferi linča. Sud ga je prije mjesec dana vratio na posao. I Hrvoje Zovko će presudu čekati najmanje par godina, a hoće li dočekati i satisfakciju – otvoreno je pitanje. Sigurno je jedno: u slučaju Hrvoja Zovka i Marine Pavičić, odnosno osobe koja je Marinu Pavičić zlostavljala na poslu Hrvatska radio-televizija primijenila je dvostruke kriterije. Zovko je otpušten već nakon optužbe, a šefica iz interne revizije nije otpuštena niti nakon sudske presude. Već ovo bi trebao biti dovoljan povod da nadležne adrese propitaju rad vodećih ljudi Hrvatske radio-televizije, javne informativne koja pada na sve niže grane.

Međutim, saborski odbor nadležan u ovom slučaju uopće nije želio na dnevni red staviti slučaj Hrvoja Zovka. Valjda zato što još uvijek traje sezona lova na novinare i urednike HRT-a koji ne žele igrati kako im se svira.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.