Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
21. siječnja 2020.
'Ladovina

Komentar LADISLAV TOMIČIĆ Domovinski rat u HDZ-u

Foto Ivo Čagalj / PIXSELL
Foto Ivo Čagalj / PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 23. rujan 2018. u 12:21 2018-09-23T12:21:46+02:00

Neće to biti prosvjed zbog nedovoljnih državnih ulaganja u grad i njegove ljude. Neće to biti prosvjed kojim se traže radna mjesta ili bolje škole. Neće to biti prosvjed gdje će Vukovarci tražiti bolju infrastrukturu, ulaganja i Vladine mjere koje će osigurati budućnost, ostanak mladih ljudi u svojoj državi, na svojoj zemlji. Ne, to će biti prosvjed zbog neprocesuiranja ratnih zločina. Možda zato jer HDZ-ov gradonačelnik vjeruje da Državno odvjetništvo Republike Hrvatske radi na dugme, a možda i zato jer gradonačelnik Penava zaista misli da nepoznat netko želi spriječiti Državno odvjetništvo da procesuira ratne zločine počinjene u Vukovaru.

Kad vidi povod za prosvjed, čovjek bi rekao da netko u Hrvatskoj štiti srpske ratne zločince. Rekao bi da su mediji puni vijesti o tome kako okorjeli zločinci srpske vojske kazne za ratne zločine služe oporavljajući se u toplicama. Usput rečeno, slična vijest o toplicama jeste nedavno objavljena, ali radilo se o okorjelom ratnom zločincu iz redova Hrvatske vojske, Tomislavu Merčepu.

U slobodnoj i neovisnoj Republici Hrvatskoj nije zabilježen niti jedan slučaj da je Državno odvjetništvo bilo kako išlo na ruku Srbima osumnjičenima, optuženima i/ili osuđenima za ratne zločine. Nisu im, također, podilazili niti policija, a niti zatvorski sustav. Srpski ratni zločinci u Hrvatskoj nisu zaštićeni. Imamo li grama zdravog razuma, to ćemo (sebi) priznati. Duboko vjerujemo da je to jasno i gradonačelniku Vukovara Ivanu Penavi, baš kao što vjerujemo da njegov vukovarski prosvjed nema veze s neprocesuiranjem ratnih zločina. U pitanju je, vjerujemo, nešto drugo: Ivan Penava radi u korist ekstremne hrvatske desnice, kojoj nije cilj rušenje HDZ-a, nego rušenje Andreja Plenkovića.

Minulih mjeseci bili smo svjedoci kontinuiranih napada ekstremne desnice na Milorada Pupovca, čiji cilj nije bio samo standardno raspaljivanje nacionalnih strasti. Cilj je i tada bio isti kao i danas: Andrej Plenković. Pupovac je bio samo kolateralna šteta. U ovoj državi, kako vjeruje ekstremna desnica, za čovjeka nema veće sramote od one koju je dužan primiti zbog suradnje sa Srbima. Svaki komentar o Srbima i Pupovcu stoga je išao (i) na Plenkovićevu adresu, s ciljem da se »anemičnog sina vojne lekarke« oslabi, da ga se zaljulja, ne bi li napokon ispao iz predsjedničke fotelje. Desnici koja danas Plenkoviću radi o glavi nisu bili dovoljni ustupci poput imenovanja Tomislava Medveda na mjesto ministra branitelja ili donošenja novog braniteljskog zakona s novim pogodnostima i privilegijama. Ne, politika koja je jednom rukom naslonjena na dirigirane braniteljske udruge, a drugom na različite »obiteljaške udruge« želi sve i želi to odmah. Dodatnu snagu ekstremno desna politička struja crpi iz činjenice da nemali broj pobornika ima u samom HDZ-u, što, vjerujemo, jasno daje do znanja i Ivan Penava.

Dakako, predsjedniku HDZ-a Plenkoviću i krugu suradnika na koje se on oslanja potpuno su jasna politička gibanja na desnici, na što ukazuju njihove izjave. – Što se tiče karaktera samog najavljenog prosvjeda, ovoga izvornoga što bi Ivan (Penava), moj prijatelj i gradonačelnik htio i onoga što druge političke ili druge snage u Hrvatskoj žele, da se taj prosvjed kidnapira od izvorne ideje i pretvori u drugu priču, to je politički rizik, rekao je prije nekoliko dana Plenković. Jasno, Plenković dobro zna kakav mu je Ivan Penava (politički) prijatelj, ali čini se da je prisiljen hodati po jajima. Međutim, čas otvorenog obračuna svakako će doći. Tad će u HDZ-u uslijediti proces diferencijacije, koji bi, politički gledano, mnoge mogao koštati glave.

Ukratko, dok su novinarski mikrofoni usmjereni prema nosevima sukobljenih SDP-ovaca na Iblerovom trgu, jednako važan, ako ne i važniji sukob događa se na desnoj strani političke scene. On je već dobrano odmakao; internet portali skloni »zabraniteljima« i »obiteljašima« odradili su topovsku pripremu i predsjedniku HDZ-a prikačili cijeli niz »nedomoljubnih etiketa«, a sad je vrijeme da se u polju ponovo aktiviraju branitelji, da se ponovo politički eksploatira Domovinski rat i ratni zločini. A kad se priključe i svoje odrade »obiteljaši«, zaljuljanog Plenkovića morao bi dokrajčiti stranački čovjek, netko poput favoriziranog Stiera, iako, da se malo našalimo, niti Gordanu Jandrokoviću ne treba odreći baš sve izglede. Dakako, tu je i druga opcija, jednako izgledna. Ako Plenković uspije privesti brod u luku, ako dočeka ili iznudi izbore moć i mač su u njegovim rukama.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.