Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 1
Sutra: 3° 3° 1
22. siječnja 2020.
Pregled tjedna

Komentar ŠPAJZA SANJE MODRIĆ Djecu bacaju s balkona, ministrica plače

Foto Duško Jaramaz / PIXSELL
Foto Duško Jaramaz / PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 4. ožujak 2019. u 8:16 2019-03-04T08:16:00+01:00

Donosimo pregled tjedna iz pera naše kolumnistice Sanje Modrić.

PONEDJELJAK Škola principa Ivane Maletić i Mirele Holy

Teško je povezati Mirelu Holy i Ivanu Maletić. No obje te političarke – jedna vrlo s lijeva i jedna vrlo s desna – pokazale su raskošan talent za zafrkavanje biračkog tijela.

Mirela Holy, bivša članica i ministrica SDP-a – a nakon razlaza osnivačica zakratko vrlo popularnog Oraha koji je, međutim, vrlo brzo posve propao – odjednom je uglavila s Bernardićem da će se sa SDP-om natjecati na europskim izborima. Odbija se vratiti u stranku, ali ne odbija mjesto na njihovoj listi.

Prije nego je to objavila, Holy je u intervjuima konstantno udarala po SDP-u i Bernardiću objašnjavajući kako u tom mrtvom društvu više nema nikakvih živih ideja. Nikad je, doduše, nisu potpitali kako to da drugim strankama umije dijeliti lekcije, a sa svojom nije znala što bi. No što ćemo, pošast površnosti zahvatila je i novinarstvo.

Bilo kako bilo, Mirela Holy prigodno je izumila formulu po kojoj će se opet moći mirna probuditi i nakon angažmana u stranci o kojoj misli sve najgore. Jednostavno će smjesta obustaviti kritiku. Mislit će i dalje što već misli, ali kako je uzimaju na svoju listu, držat će odsad usta zatvorena. No onda ćemo, po broju preferencijalnih glasova koje dobije ta vrsta principijelnosti, znati koliko u Hrvatskoj ima budala.

Holy-tvrdi-da-se-ne-vraca-u-SDP-Milanovic-me-razocarao-a-s-Bernardicem-imam-profesionalan-odnos_ca_large

Ugovor obostrano principijelan do daske napravila je s vodstvom svoje stranke i HDZ-ova potpredsjednica i europarlamentarka Ivana Maletić. Ona će se maknuti s puta Plenkoviću čiji je kurs puno puta ambiciozno kritizirala s desnih pozicija, a on će nju instalirati kao našu predstavnicu u Revizorski sud Europske unije. Pogodba upravo fantastična: Ivani Maletić 20.000 eura mjesečno na mandat od pet godina, i to, bingo, iz budžeta EU. Za Revizorski sud EU ima još kvalitetnog kadra u Hrvatskoj, ali nestranački stručnjaci kod nas ne igraju. No zato je gospođa Maletić tako daleko dogurala za ovih sedam godina otkako se upisala u HDZ. Dobro njoj, dobro Plenkoviću.

UTORAK Papagajska zagonetka u HDZ-u

Novi list

U posljednje vrijeme znali smo se čuditi što dužnosnici iz HDZ-a na određene teme tako napadno izgovaraju identične rečenice koje smo već čuli od Plenkovića. No čudne stvari s vremenom se ipak objasne, pa je tako bilo i s ovom papagajskom zagonetkom. Funkcioneri iz vladajuće stranke anonimno su otkrili novinarima kako ih je Plenković obavezao da se pred medijima imaju pridržavati posebnih pravila.

Više ne smiju samovlasno skakati pred kamere i mikrofone, brbljati pred novinarima i neobuzdano iznositi svoja mišljenja i komentare o ovome ili onome. Prvo za svaki nastup trebaju tražiti dopuštenje stranačkog vodstva, a ako ga dobiju, dužni su naučiti pjesmicu napamet i govoriti samo ono što je dogovoreno da se kaže. Nedavno je osujećen još gori pokušaj kontrole koji je članstvu HDZ-a već bio razaslan na potpis. Formularom podmetnutim pod firmom zakonske obaveze o zaštiti osobnih podataka (GDPR), svim se članovima zabranjivalo iznošenje bilo kakvih informacija »koje bi mogle štetiti stranci« pa čak i ako ih pozovu policija ili pravosuđe. No, kako se brzo saznalo za tu orvelovsku akciju koja se kosi s ustavnom obavezom svakog građanina da surađuje s organima kaznenog progona, vrh HDZ-a povukao je formular s obrazloženjem da je došlo do – zabune. I ministrica Marija Pejčinović Burić internim je aktom naredila zaposlenicima Ministarstva vanjskih poslova da traže pristanak za svaki javni nastup što uključuje čak i objave na društvenim mrežama.

Stoga predlažemo Andreju Plenkoviću da medijima svako jutro dostavi news letter s ispravnim stavovima HDZ-a. Da se više ne gnjavimo. Ni mi s pitanjima, ni papige s odgovorima.

SRIJEDA Tavorenje u siromaštvu

1614823

Posljednji podaci Državnog zavoda za statistiku – a oni se odnose na posljednji kvartal 2018. – pokazuju pad gospodarske aktivnosti u Hrvatskoj. U cijeloj 2018. BDP je povećan za oko 2,6 posto, u godini prije za 2,9 posto, a u posljednjem tromjesečju stopa rasta snižena je na 2,3 posto. To znači da je i lani, a onda dodatno i u proteklom kvartalu, smanjena ukupna vrijednost roba i usluga proizvedenih i prodanih u Hrvatskoj. Pogoršao se i odnos uvoza i izvoza: najnovije brojke kažu da je izvoz išao gore za 1,3 posto, ali je uvoz porastao za čak 6,6 posto.

Hrvatska stoji vrlo loše u usporedbi sa zemljama srednje i istočne Europe: rast BDP-a u Latviji je 5,5 posto, u Mađarskoj 4,8, u Poljskoj 4,6 posto, u Sloveniji i Rumunjskoj 4 posto, na Cipru 3,9 posto, u Litvi za 3,8 posto. Rast Hrvatske od 2,3 posto nadmašuje već i Bugarska sa svojih 3,1 posto.

Naš BDP iznosi tek 62 posto prosjeka zemalja EU. Bugarska, sa samo 49 posto europskog prosjeka, spašava nas zadnjeg mjesta, no i oni sada rastu brže od nas.

To je odavno trebao biti alarm za našu Vladu, ali naš graf, kako vidimo, opet ide prema dolje. I Europska komisija u periodičnom izvještaju o Hrvatskoj poručuje: Neće biti dobro, stagnirate, gdje su vam strateške reforme? Godišnji rast od oko dva posto neće nas povući naprijed, a u predizbornom razdoblju reformi bitnih za gospodarstvo sigurno neće biti. Tavorenje u siromaštvu se nastavlja.

ČETVRTAK Poštedite nas svojih suza

Foto Davor Kovačević

Otac četvero djece od tri do osam godina izvukao je rano ujutro svo četvero iz kreveta i pobacao ih s balkona. Djeca su u teškom stanju razvezena po bolnicama. Očigledan je javni interes za tako jeziv slučaj i jasno da je svuda dospio u glavne temate. No jednom sami sebi moramo utuviti u glavu da obrada ovakvih priča mora biti lišena »pornografije nasilja«, kako su neki kolege ispravno nazvali ovo što vidimo i čitamo sada, a i inače.

Čemu, naime služi, naturalističko naslagivanje svih krvavih potankosti ovakvog događaja? Čemu idiotska »otkrića« da su djeca koja su udarila glavama u beton »plakala i jecala«, da je jednoj djevojčici »oko bilo crno kao od udarca šakom« i da su sirote male žrtve »ležale ispred kuće u lokvi krvi«? Čemu uzdasi promatrača da »nitko normalan ne može ovo napraviti«? Od kakve je koristi za društvo objavljivanje nasumičnog komentara psihijatra koji, među ostalim, izjavi da je otac ovo počinio »iz zanimljivog razloga«, kao svoje simboličko samoubojstvo?

Nešto drugo mediji trebaju dati javnosti povodom ovog šokantnog nasilja, danas na Pagu, a prije toga još kojegdje po Hrvatskoj. Prvo, kako može biti da »ovakvo što nitko nije očekivao«, kao što je s telećim izrazom lica izjavila ravnateljica Centra za socijalnu skrb kod koga je »obitelj na tretmanu«? Čitamo da su djeca piškila u krevet i pokazivala druge znakove zanemarivanja. Kako to da problem nije dijagnosticirao učitelj? Teta u vrtiću? Obiteljski liječnik? Socijalni radnik? Dakle bilo tko u sustavu tko mora vidjeti – ako ga njegov posao išta zanima – da je dijete odgojno zakinuto, zapušteno, zlostavljano?

Ovakve strašne priče moraju se obrađivati minimalistički, ali pitanje odgovornosti maksimalistički i ravno u meki trbuh. Utoliko bi i ministrica Murganić trebala poštedjeti javnost svojih suza. Građani je plaćaju da se u njenom resoru ovakvi užasi spriječe. A ne da je gledaju kako plače.

PETAK Kolinda čestita na rastu BDP-a. Koji pad

Foto Davor Kovačević

O rastu hrvatskog BDP-a – koji je skroman, a odnedavno je i dodatno smanjen – rekli smo nešto ispod naslova za srijedu. No predsjednica Republike ili nije čula za sve te službene podatke, ili misli da za njih ne znaju slavonski poljoprivrednici i obrtnici koje je počastila predizbornim posjetom na osječkom proljetnom sajmu. Pred njima je, naime, »izrazila zadovoljstvo ostvarenim pozitivnim pomacima posebice u pravcu gospodarskog rasta«. A toj je veseloj pohvali pridodala kako ona ipak priželjkuje »godišnji rast od pet posto«.

– To je ambicija koju imam i na što ohrabrujem našu Vladu da svi zajedno ... i tralala – objavila je Kolinda Grabar-Kitarović.

U redu, bliže se predsjednički izbori pa se stanovita doza magije može uračunati u kolateral. Ali apsurdno je da šefica države zavarava građane svojim nefundiranim optimizmom koji je proračunato slijep za našu stvarnu situaciju, osobito tešku upravo u Slavoniji. Pogotovo bi morala paziti da pred narodo ne prostire posve neutemeljene »ambicije« kao da će se one ostvariti sutra ujutro. Jer i oni Slavonci koji su iselili u Njemačku i Irsku imali su ambicije. Samo ih ovdje nisu mogli realizirati pa su otišli. No, kako se i Kolinda boji da će otići – čini se da ćemo je do izbora gledati kako silazi s tog istog ružičastog oblaka s kojega je u petak sišla u Osijek.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.