Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 1
Sutra: 11° 11° 1
20. veljače 2020.
Pardon

kolumna SANJA MODRIĆ Jandroković protiv mjerenja hrvatstva, da ti pamet stane

Snimio Marko GRACIN
Snimio Marko GRACIN
Autor:
Objavljeno: 25. rujan 2018. u 16:42 2018-09-25T16:42:40+02:00

To što u Hrvatskoj moraš biti Hrvat i katolik – i to ne bilo kakav Hrvat, nego onaj koji obožava HDZ i Franju Tuđmana i križa se da ga vide kad prolazi pored crkve vukući cekere s placa – pa taj tip kromanjonske političke kulture izgradila je upravo stranka glavnog tajnika Jandrokovića

Ako je išta javno rečeno u ovih nekoliko dana zaparalo mozak poput grebanja čavlom po staklu, onda je to tužbalica glavnog tajnika HDZ-a Jandrokovića. Postoje »političke snage i neki tipovi« koji ovom njegovom i Plenkovićevom vrhu HDZ-a mjere i broje jesu li dovoljno Hrvati i katolici. Ma nemoj. Stvarno da pukneš od smijeha. Ili od muke. Ovisi jesi li ležeran tip koji čuva živce pa silom nalazi nešto duhovito u svemu što je manipulativno ili sumanuto, ili si melankolična, svilena dušica koju svaka laž i podvala izjeda kao bijeli ocat.

Pa HDZ 28 godina svakome broji je li »dovoljno« Hrvat i katolik. I je li uopće Hrvat ako mu je baba možda bila Srpkinja ili muslimanka. I ima li ga na misi. I je li krstio djecu. I je li ih upisao na vjeronauk. I ide li na proštenja u Mariju Bistricu.

I citira li biskupa Košića. I je li u svojoj inače tanjušnoj biografiji na natječaju za vozača autobusa napisao da je »Hrvat i katolik«, a još bolje »praktični katolik«.

To što u Hrvatskoj moraš biti Hrvat i katolik – i to ne bilo kakav Hrvat, nego onaj koji obožava HDZ i Franju Tuđmana i križa se da ga vide kad prolazi pored crkve vukući cekere s placa – pa taj tip kromanjonske političke kulture izgradila je upravo stranka glavnog tajnika Jandrokovića.

Zar ne, osupnuti naš i uvrijeđeni Gordane? Počelo je još s onim Tuđmanovim »dragi Hrvati i Hrvatice« iz devedesetih, neugodnim i za same normalne Hrvate, a pogotovo za sve ostale naše susjede iz nebodera koji su, što je tu je, bili nešto drugo. Zatim se nastavilo s »Hrvat-zauzeto« na praznim srpskim kućama i imanjima poslije rata. Onda s pretvorbom u kojoj su se meda nasrkali raznorazni praktičnostima odani mufljuzi koji su u sekundi shvatili čarobnost formule »Hrvat, katolik i HDZ-ovac« i koji su za takvo brendiranje svoje podobnosti imali odgovarajući želudac.

Protegnulo se dalje sa zapošljavanjima svuda gdje je država poslodavac. Pa s metalnom kopčom po glavi Vlade Gotovca, neprilagođenog diktatu i do krvave lubanje. Zatim s prostačkim obilježavanjima svih koji se nisu potrčali upisati u HDZ da su invalidni Hrvati i izdajice domovine s nakaznom malformacijom DNK. Zatim s vladama u prvim redovima katedrale, križevima i svećenicima na školskim priredbama, i koliko ono milijardi dosad za biskupska posla.

S onim HDZ-ovim: »Tko se ovdje osjeća ugroženim, neka slobodno ide«. I na kraju s pljuvačkim šatorom pred ministarstvom hrvatske vlade, one krive vlade, jasno »nehrvatske i protunarodne«, šatorom kome su se iznutra i izvana klanjali ovi isti HDZ-ovci koji najednom prodikaju da se problemi ne rješavaju na ulici, nego »u institucijama«.
No, kako ti to obično život sam namjesti da ti zorno pokaže kako će klatno koje zabacuješ dokle ide i tebe jednom udariti po tintari, sada su se našli navodno još veći Hrvati i katolici od ovih velikih Hrvata i katolika u vrhu HDZ-a. Tako to ide. I sada se sirotom pravovjernom Jandrokoviću, Plenkoviću i njegovim ministrima mjeri kakvi su Hrvati i katolici. Svatko zbog toga mora gorko zaplakati. Glavni tajnik stranke koja je ovu državu vukla prema orbanovštini davno prije Orbana sada zapomaže da ih se sumnjiči za manjak domoljublja. E, to je fakat da ti pamet stane.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.