Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 1
Sutra: 13° 13° 1
23. siječnja 2020.
Komentar Dražena Ciglenečkog

kolumna Sanaderu promaklo da se HDZ i SDP odavno slažu o NDH i Bleiburgu

snimio Petar Glebov / PIXELL
snimio Petar Glebov / PIXELL
Autor:
Objavljeno: 7. lipanj 2018. u 23:58 2018-06-07T23:58:58+02:00

Sanaderu je promaklo da na razini vodstava HDZ-a i SDP-a zapravo nema bitnih razlika u ocjeni zbivanja u Drugom svjetskom ratu i neposredno po njegovom okončanju.

Prošle je godine Ivo Sanader objavio zanimljivu knjigu »Ogled o detuđmanizaciji«. U njoj je na uvjerljiv način demantirao da je kao lider HDZ-a i predsjednik Vlade vodio politiku koja bi značajnije odudarala od Tuđmanove. Danas bi on, pak, trebao promovirati svoj drugi političko-memoaristički uradak »Velika koalicija«.

I premda je uvijek dobro oslušnuti što imaju za reći politički iskusni ljudi, bivši premijeri, ova Sanaderova knjiga, barem sudeći prema glavnoj tezi što ju je sam iznio u intervjuu za tjednik »Globus«, predstavlja čisto gubljenje vremena. I za autora i za one koji će je htjeti pročitati. Sanader, naime, u zagovaranju koalicije HDZ-a i SDP-a polazi od potpuno pogrešne pretpostavke, pa mu je onda i zaključak nužno promašen.

Njegova je teza da bi se zajedničkim obnašanjem vlasti dviju najvećih hrvatskih stranaka »završio Drugi svjetski rat i poraće«. U tu bi svrhu, kako je zamislio Sanader, HDZ i SDP usvojili u Saboru deklaraciju kojom bi se definiralo što se u spomenutom povijesnom razdoblju događalo na prostoru današnje Hrvatske, »da su neoprostivi zločini činjeni i pod zvijezdom petokrakom i u vrijeme Pavelićevog ustaškog režima«. Sanaderu je, međutim, promaklo da na razini vodstava HDZ-a i SDP-a zapravo nema bitnih razlika u ocjeni zbivanja u Drugom svjetskom ratu i neposredno po njegovom okončanju.

Premda se uslijed bučnih javnih rasprava nerijetko doista čini da je drukčije, konsenzus o NDH i zločinima što ih je počinila pobjednička Titova vojska postoji između ljudi na čelu HDZ-a i SDP-a već dulje od četvrt stoljeća. Franjo Tuđman i Ivica Račan nisu se s tim u vezi uopće razilazili. Osnivač HDZ-a imao je izrazito negativno mišljenje u ustaškom pokretu, kao i, naravno, Račan, a dugogodišnji predsjednik SDP-a nije nijekao masovne pokolje zarobljenih pripadnika oružanih formacija NDH.

U SDP-ovoj Povijesnoj deklaraciji iz 1990. zapisano je da se ničim ne može opravdati »nelegalne egzekucije i gruba represija prema u ratu pobijeđenim vojnim i političkim protivnicima«. Koji se član današnjeg Predsjedništva HDZ-a ne bi složio s ovakvom formulacijom? Da ne bi sve ostalo samo na riječima, Račan je kao premijer i posjetio Bleiburg, simbol ovih zločina, i tamo odao počast žrtvama. Isto je napravio i Zoran Milanović, drugi predsjednik SDP-a.

Milanović je u ulozi predsjednika Vlade odlazio i u Tezno, gdje je na mjestu grobnice brojnih ubijenih zarobljenih ustaša, primjerice, izjavio da je to bio »tragičan, strašan događaj koji je okaljao jednu pravednu borbu i od toga ne treba bježati«. Ima li u vrhu Plenkovićevog HDZ-a ikoga tko bi nešto tome dodao?

Neobično je da je Sanader zaboravio čak i suglasnost HDZ-a i SDP-a o uklanjanju spomen ploča Juri Francetiću i Mili Budaku, po nalogu upravo njegove Vlade. Već jako dugo neki visoki dužnosnik HDZ-a nije veličao NDH. Tomislav Karamarko forsirao je oštru antikomunističku retoriku, ali nije se od njega moglo čuti bilo što pozitivno o Anti Paveliću.

Prilikom prijepora o pozdravu »Za dom spremni« nisu Plenković i kolege pokušavali rehabilitirati ustaše. Dakle, Sanader ovaj put – uništa. HDZ i SDP odavno su završili Drugi svjetski rat i poraće. No, to nije bilo dovoljno da bi se zatvorilo tu temu. Zato je i koalicija te dvije stranke s ovim motivom apsolutno nepotrebna.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.