Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
15. studenoga 2019.
Komentar

Komentar DRAŽEN CIGLENEČKI Plenković tvrdi da je suverenost zastarjela, kako će proći u Lici?

Snimio Darko JELINEK
Snimio Darko JELINEK
Autor:
Objavljeno: 24. veljača 2019. u 14:37 2019-02-24T14:37:48+01:00

Je li župan Milinović zaista u stanju otkinuti značajan dio HDZ-ovog biračkog tijela, što optimistično najavljuje?

Šteta što START nije zadovoljio formalne uvjete kako bi sudjelovao na prijevremenim izborima za Županijsku skupštinu Ličko-senjske županije, jer zanimljivo bi bilo doznati kakvu podršku stranka Dalije Orešković može imati u tvrdom uporištu HDZ-a.

Na granicama te županije moglo bi se komotno postaviti natpis – »Stranke lijevo-liberalne orijentacije, na ulasku ostavite svaku nadu«. U Ličko-senjskoj županiji već, naime, tri desetljeća postoji samo desno i desnije. Riječ je o jednom od najnerazvijenijih hrvatskih krajeva, ali tamošnji birači svejedno uporno odbijaju bilo što politički promijeniti. Ovako im, iz nekog razloga, očito paše.

No, da je START i osnovan i registriran na vrijeme kako bi se natjecali na ovim izborima, ipak bi daleko najintrigantnija stvar vezana za njih ostao sraz HDZ-a i njihovog dugogodišnjeg istaknutog člana Darka Milinovića.

Kad bi Andrej Plenković na čelu SDP-ove ili GLAS-ove liste vodio u Ličko-senjskoj županiji kampanju na tezi da je koncept suverenosti zastario, što je i jučer tvrdio, ta bi opcija dobila između dva i tri posto glasova. Ali, Plenković je predsjednik HDZ-a i može si puno toga dopustiti, a da to uopće ne utječe na raspoloženje glasače njegove stranke.

E, sad koliko si on točno može dopustiti, to je jedno od dva glavna pitanja na koja očekujemo odgovor na izborima koji se održavaju 10. ožujka. HDZ-ova lista će, naravno, kao što i Plenković prognozira, biti najjača.

Nitko se ne bi obogatio na toj okladi, zarada bi otprilike bila kao da se uplati novac na to da »Rudeš« ove sezone neće biti nogometni prvak Hrvatske. Međutim, za Plenkovićev, od ideologije ispražnjen, HDZ, jako je važan i postotak dobivenih glasova. I tu dolazimo do drugog bitnog pitanja, je li župan Milinović zaista u stanju otkinuti značajan dio HDZ-ovog biračkog tijela, što optimistično najavljuje. Branimir Glavaš je to 2005. uspio.

Nakon što ga je Ivo Sanader isključio iz HDZ-a, ne samo da je na izborima u Osječko-baranjskoj županiji naštetio bivšoj stranci nego ih je pregazio. Milinović to ne može ponoviti, iako je godinama gradio svoju mrežu u Ličko-senjskoj županiji. Pokazat će se da su HDZ-ovci u toj županiji lojalniji stranci, ma tko je vodio, nego konkretnoj osobi, pa makar to bio i Milinović.

On, istina, govori o svojoj pobjedi, ali to nije realno. No, petnaestak posto glasova za Milinovićevu listu, na kojoj su više od polovice kandidata žene, što bi bilo taman toliko manje za HDZ, predstavljalo bi za njega ozbiljan uspjeh. Poslije takvih rezultata, HDZ se ne bi usudio i u budućem sazivu Županijske skupštine odbaciti Milinovićev proračun i opet izazvati izbore. Na njima sigurno ne bi bolje prošli.

U slučaju da, međutim, Milinović za dva tjedna krahira, da ostane ispod deset posto glasova, HDZ bi vjerojatno odlučio još jednom srušiti županijski proračun, kako bi se onda biralo i župana. Milan Bandić je dovukao u parlamentarnu većinu dovoljno zastupnika da se Milinovićev povratak u Sabor ne bi osjetio.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.