Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 14° 6
Sutra: 14° 14° 6
13. studenoga 2019.
POLITIČKI SKALPEL

kolumna DRAŽEN CIGLENEČKI Plenković šalje HDZ-ove nade u Europski parlament?

DRAŽEN CIGLENEČKI Plenković šalje HDZ-ove nade u Europski parlament?
DRAŽEN CIGLENEČKI Plenković šalje HDZ-ove nade u Europski parlament?
Autor:
Objavljeno: 2. ožujak 2019. u 16:18 2019-03-02T16:18:39+01:00

Nekad je Europski parlament uglavnom služio kao odlagalište za ljude s kojima se nije previše računalo u nacionalnim politikama. Nije ih se, kao u bivšim komunističkim državama, slalo u neka udaljena veleposlanstva nego im se omogućilo dobro plaćene pozicije u toj nevažnoj instituciji. Lisabonskim ugovorom je Europski parlament 2009. dobio neke ovlasti, pa se od tada zastupnička mjesta u njemu ni u starim članicama Europske unije ne tretiraju tek kao sinekure za neperspektivne ili rashodovane političare. Ali, jedan Nijemac će se, ako može birati, uvijek radije odlučiti za Bundestag, u kojem će imati i nešto višu plaću, nego za Europski parlament.
Ozbiljne političke karijere se, naravno, prave doma, a ne u Strasbourgu. U novijim članicama EU-a s europskog istoka je, međutim, dužnost eurozastupnika puno prestižnija, jer podrazumijeva zaradu koja višestruko nadmašuje plaće u njihovim nacionalnim parlamentima i vladama. I nerijetkim hrvatskim političarima sline cure dok slušaju o pustim tisućama eura koje bi im mjesečno sjedale na račun da se nekako dokopaju EP-a. Usto, mogli bi od tamo izvještavati Hrvatsku o tome kako su navodno jako bitni i pripremati si tako teren za eventualni politički uspon, kad se vrate u domovinu. Evo, Andreju Plenkoviću je to uspjelo, baš kao i Slovencu Borutu Pahoru.

No, ne mogu se u taj vlak ukrcati svi koji bi to htjeli, ti su resursi vrlo ograničeni jer Hrvatima je na raspolaganju samo 12 mjesta u Europskom parlamentu. Gladnih usta je daleko više. Vodstva stranaka moraju zato strogo selektirati kandidate. Pritom u HDZ-u i SDP-u imaju različit pristup. Plenković je u komotnoj situaciji, Vlada mu je izrazito nepopularna, dvije trećine hrvatskih građana prezire HDZ, ali ostatak ih i dalje čvrsto podržava tu stranku, pa će njihova lista, sugeriraju sve relevantne ankete, uvjerljivo pobijediti na predstojećim europskim izborima.

Premijer stoga ne osjeća pritisak i može u miru slagati HDZ-ovu listu. Mediji tvrde da će naglasak staviti na mlađe, još nedovoljno afirmirane članove, na koje se, u procesu daljnje transformacije HDZ-a, namjerava oslanjati. Spominju se, primjerice, imena Karla Resslera i Tomislava Sokola. Pa zašto bi ih onda, ako su to zaista buduće zvijezde HDZ-a, poslao u Europski parlament, umjesto da ih ostavi u Hrvatskoj kako bi stjecali dragocjeno iskustvo u nacionalnoj politici? Nema zasad odgovora na ovo pitanje. Možda Plenković želi da se ti momci prvo financijski dobro potkože, da stanu na noge, a da ih po završetku mandata, u slučaju da on tada još bude na čelu HDZ-a, materijalno neopterećene politički u potpunosti aktivira. HDZ sigurno ima više koristi od dvije Sokolove kvalitetne rasprave u Saboru nego što bi im donijelo njegovo petogodišnje bauljanje po hodnicima Europskog parlamenta, ali Plenković, po svemu sudeći, možda se vodeći i vlastitim primjerom, drukčije shvaća ove stvari.
Što, pak, shvaća predsjednik SDP-a Davor Bernardić, koji se itekako nalazi pod pritiskom izbornih rezultata i ne razmišlja o stranačkim talentima? To je još veća zagonetka. Objavio je Bernardić tko će biti kandidati SDP-a dva mjeseca prije nego što će ih potvrditi Glavni odbor. Zatim mu je jedna kandidatkinja odbila ići na listi, predlažući da je zamijeni sam Bernardić, ali on je posegnuo za – Mirelom Holy. Premda za to ne postoji nikakav racionalan razlog. Bernardić nju zove natrag u SDP gotovo od trenutka kad je izabran za predsjednika, ali bivša Milanovićeva ministrica nije bila zainteresirana. Štoviše, uzvraćala mu je na način da ga je u javnim nastupima ismijavala.

Naime, Mirela Holy je u kratkom vremenskom razdoblju osnovala, pa upropastila stranku, ali unatoč tome u Hrvatskoj ima začudan status političkog analitičara, nekog tko razumije političke procese, o čemu ona, dakle, pojma nema. Bernardić je ipak prešao preko njezinih analiza da predsjednik SDP-a ništa ne valja i čak ju je, u svojstvu nestranačke osobe, naumio kandidirati za Europski parlament?! Uvjeren je da će time pojačati SDP. Jednako kao i vraćanjem u SDP Ive Josipovića, čija je stranka također propala. Zanimljivo bi bilo znati kako je Bernardić to izračunao. Nije isključeno da Mirela Holy još uživa određenu podršku unutar SDP-ovog biračkog tijela i da bi sukladno tome mogla dobiti neke preferencijske glasove. No, njezino bi uvrštanje na SDP-ovu listu bilo opravdano jedino ako bi privukla birače izvan sadašnjeg stranačkog bazena. Upitno je, međutim, može li to ona, vjerojatnije je da će samo preoteti preferencijske glasove drugim kandidatima, onima koji jesu članovi SDP-a. Ovaj je Bernardićev potez zato još manje jasan nego Plenkovićevo guranje u Strasbourg HDZ-ovih mladih sokolova.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.