Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 1
Sutra: 11° 11° 1
20. veljače 2020.
Komentar

Komentar DRAŽEN CIGLENEČKI Baraci? A što je bilo s remontom MiG-ova?

Foto  Luka Stanzl/PIXSELL
Foto Luka Stanzl/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 13. siječanj 2019. u 16:57 2019-01-13T16:57:43+01:00

I u petak je Krstičević, gostujući na HTV-u, inzistirao da prava tema nije to što su se on i Plenković žestoko osramotili nego remont dotrajalih MIG-ova, za koji je Milanovićeva Vlada izabrala Ukrajinu. Jasno je već da će to biti glavna linija obrane HDZ-a u konfrontaciji sa SDP-om i cijelom opozicijom

Ministru Damiru Krstičeviću jučer je, poslije dulje vremena, stigla vijest koja mu je navukla osmijeh na lice. Objavljeno je da ga jedan odvjetnik iz Srbije smatra krivim za pokolj srpskih izbjeglica u BiH 1995., pa je protiv Krstičevića podnio kaznenu prijavu. Ta je informacija odlična za ministrovu reputaciju među obožavateljima koje je malo pokolebao njegov debakl u pokušaju kupnje izraelskih borbenih zrakoplova. Jer, možda nije sposoban obaviti ovakav posao, ali možda je zaista ubijao Srbe.

Ali, Krstičević ne može tu kaznenu prijavu koristiti u javnim polemikama u nastojanju da nekako amortizira vlastiti neuspjeh sa zrakoplovima. Ipak bi previše bilo da dođe na HTV i na novinarski upit zašto je to propalo odgovori: »Čujte, mene su Srbi prijavili da sam ih ubijao«. Ne bi to išlo. Milorad Pupovac vjerojatno bi odlučno zaprijetio povlačenjem iz parlamentarne većine ako ministar ponovi tu izjavu, a premijer Andrej Plenković bio bi doveden u neugodnu situaciju da mora apelirati da se sve to skupa dedramatizira. Ne, ne može Krstičević baš paradirati okolo s tom prijavom.

No, ne znači to da je on u ovim okolnostima potpuno bespomoćan pred kritikama iz opozicije i dijela medija. Istina je da Vladi ne prolazi teza da Hrvatsku ništa nije koštala nemogućnost Izraela da ishodi dopuštenje SAD-a potrebno za prodaju 12 Baraka.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović neki je dan, naime, upozorila da je »izgubljeno dragocjeno vrijeme«. Novi čvrsti politički saveznici nisu još uskladili priče. S tim da je predsjednica u ovom slučaju sasvim u pravu.

Ako država potroši dvije godine na projekt od kojeg na kraju nema ništa, naravno da se ne može reći da je to nije koštalo. Kolinda Grabar-Kitarović je, međutim, ponudila Krstičeviću i Vladi drukčiji tip argumentacije, koju su u Banskim dvorima oduševljeno prihvatili. Amerikanci to nazivaju – whataboutism. Kad bi oni u razdoblju Hladnog rata prigovorili Sovjetima zbog kršenja ljudskih prava, ovi bi im uzvratili: »A što vi radite crncima?«

Predsjednica se prva sjetila da bi se taj sovjetski recept moglo primijeniti kontra SDP-ovih zahtjeva za utvrđivanje odgovornosti za blamažu s pohlepnim Izraelcima. »Remont zrakoplova koji je napravljen 2013. apsolutno je bio promašen. To su razlozi i pitanja koja trebamo razmatrati«, poručila je u srijedu Kolinda Grabar-Kitarović.

I u petak je Krstičević, gostujući na HTV-u, inzistirao da prava tema nije to što su se on i Plenković žestoko osramotili nego remont dotrajalih MIG-ova, za koji je Milanovićeva Vlada izabrala Ukrajinu.

Jasno je već da će to biti glavna linija obrane HDZ-a u konfrontaciji sa SDP-om i cijelom opozicijom. Domoljubi su nekad, ako bi u raspravi bili stjerani u kut i ne bi im više ništa preostalo, obično upitali suparničku stranu: »A gdje ste vi bili '91?« Čini se da bi HDZ-ovcima sada omiljeno pitanje moglo postati: »A što je bilo s remontom MIG-ova?«

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.