Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 4
Sutra: 12° 12° 4
27. siječnja 2020.
Komentar Branka Mijića

Komentar Run, Ola, Run!

HRT
HRT
Autor:
Objavljeno: 10. studeni 2017. u 18:08 2017-11-10T18:08:34+01:00

Možda će se nekadašnji hrvatski tajkun broj jedan, a danas po vlastitoj definiciji »građanin Londona«, oglasiti na svom blogu te objasniti kako se glumeći Olu sprema za Londonski maraton 2018.

Nije trash već prvorazredni kulturni događaj vidjeti Ivicu Todorića kako u punom sprintu londonskim ulicama bježi novinarima kondicijski podsjetivši na jednog drugog Ivicu iz najboljih nogometnih dana, Olića, zvanog Ola.

Vrijedi taj kadar svake lipe do pedeset milijardi kuna koliko nas je stajao taj HDZ-ov dugometražni i dugogodišnji triler s Todorićem u glavnoj ulozi. Postoji li od braće Lumiere dramatičniji, potresniji i urnebesniji kadar u kojem Gazda koji je cijeli život proganjao sve, od premijera do blagajnice, da rintaju za njega do posljednjeg daha sada panično, glavom bez obzira galopira ne bi li utekao ne Jacku Trbosjeku već kamerama!

Možda će se nekadašnji hrvatski tajkun broj jedan, a danas po vlastitoj definiciji »građanin Londona«, oglasiti na svom blogu te objasniti kako se glumeći Olu sprema za Londonski maraton 2018. To bi značilo kako vjeruje da će se Londoncem zvati i nakon 10. travnja i saslušanja o izručenju Hrvatskoj, jer je jedna od najprestižnijih svjetskih utrka na programu u nedjelju, 22. travnja.

Dok je spodoba u crnom plaštu giljala londonskim ulicama, u našem malom sokaku saborska amaterska skupina »Sherlock Holmes« pokušala je nemoguće, razmontirati istražiteljsku legendu, Josipa Manolića. Iako su neki pokušali Manolića prikazati kao ishlapjela starca, a njegovo svjedočenje ridikuloznim i nepotrebnim, ne bi li zaustavili rad Saborskog povjerenstvo za »Agrokor«, 97-godišnji veteran rekao je barem dvije važne stvari zbog kojih bi posao trebalo odraditi do kraja, baš kao što bi i podizanje optužnice valjalo pričekati povratak Londonca iz Zmijavaca u domovinu.

Prva je da su Todoriću, Kutli i Guciću za njihove poslove početkom devedesetih stajale na raspolaganju devizne rezerve hrvatskih banaka, a druga da je Privredna banka Zagreb funkcionirala kao bankomat HDZ-a. Prevedeno, kada nitko u Hrvatskoj nije mogao do kapitala, devize hrvatskih građana koje su kao polog banke držale u inozemstvu, Netko je za ubrzano bogaćenje stavio trima obiteljima na raspolaganje. A taj Netko mogao je biti samo HDZ, dakle Franjo Tuđman osobno, jer zakon nije postojao.

Prvi hrvatski predsjednik nije krio da tajkuna ne bi bilo bez HDZ-a, ali niti HDZ-a bez tajkuna, pa ne čudi da su i tadašnje banke, ne samo PBZ, bile samoposluge iz kojih su HDZ-ovci grabili koliko im je trebalo. Niti je Manolić otišao na kvasinu, niti je teško iz njegovih riječi zaključiti da epilog kojem sada svjedočimo i u Londonu svoj uzrok i začeće imaju u pretvorbenoj i privatizacijskoj pljački koja se odvijala paralelno i pod paravanom Domovinskog rata. Dok je sirotinja ginula, odabrani su zgrtali.

Svidjelo se to nekome ili ne, ta majka svih pljački ugrađena je i u temelje stvaranja hrvatske države i zato se ona sada zbog Agrokora stubokom trese, a Todorić nekažnjeno joggira Londonom. Više od anglosaksonskog pravosuđa štiti ga hrvatska laž koja svoje kratke noge pokušava sakriti bježeći od istine o svom istočnom grijehu, baš kao što se pretvarala kako ratnih zločina nije bilo jer ih u oslobodilačkom rat nije moglo biti.

Trči, Hrvatska, trči, ako ti je život mio!

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze