Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1
Sutra: 8° 8° 1
23. siječnja 2020.
UVODNIK

BRANKO MIJIĆ Pučane u škole

Foto REUTERS
Foto REUTERS
Autor:
Objavljeno: 20. studeni 2019. u 15:26 2019-11-20T15:26:00+01:00

Naš Andrej, koji je u svojoj smionoj političkoj karijeri uspio čak i Hrabrog krojača izbaciti iz lektire, moći će ponosno podići obje ruke u zrak i stisnuti ih u pobjednički pozdrav dok bude izgovarao ono povijesno: »Ich bin ein Berliner!«. I što još hoćete da vam obećam? Prazne bolnice kada frontalno počnu štrajkati liječnici i medicinske sestre? Slobodne policijske stanice i zatvore kada policajci zatraže povišicu?

Angela Merkel, naša Muti, mogla bi u Osnovnu školu Marija Jurić Zagorka u Zagrebu, Donald, dragi Donald, Tusk mogao bi u Osnovnu školu bana Josipa Jelačića, Ursula, meine liebe Ursula von der Leyen mogla bi u Osnovnu školu Žuti brijeg, Erna Solberg, hm, ona je Norvežanka, mogli bismo je poslati na topli jug, u Split, u Osnovnu školu Bačvice - Firule, tamo će shvatiti što je to picigin, Leo, dragi Leo Varadkar, najbolje bi se osjećao u Osnovnoj školi Ivana Gorana Kovačića, hvala Bogu i Nazoru imamo ih u svakom našem gradu, Tajani, caro amico Antonio fašista može dobiti OŠ Vladimir Gortan u Rijeci, Berlusconi, onorevole Silvio mogao bi u OŠ Lovre pl. Matačića, onu u Folnegovićevom naselju koja je nosila i ime Mile Budaka, a Jean Claude, mon cheri Jean Claude Juncker, može samo tamo gdje sam se ja školovao, u Obrazovni centar za jezike...

– Ali to su danas tri gimnazije, predsjedniče, Klasična gimnazija, XVI. gimnazija i XVIII. gimnazija...

– Sve tri! Jedna za Jeana, druga za Claudea, a treća za Junckera, zaključio je Andrej Plenković raspored održavanja Velevažnog Kongresa Europske Pučke Stranke kojim je Hrvatska napokon postala Pučkom Republikom Hrvatsko, PRH.

Tako je predsjednik Vlade i HDZ-a jednim udarcem ubio više muha i od Hrabrog krojača! Oporbi je začepio usta, jer je Sabor ostao djevičanski netaknut, pa mu ne mogu više prigovarati kako je privatizirao to jest pučizirao zdanje iznad kojeg je Hrvaticama i Hrvatima samo dragi Bog.

Može sada Bulj buljiti u prazne dvorane, nikada više neće imati priliku zapjevati »Kada sam vidio Muti prvi put« i upoznati Angie koja brani Hrvatima slušati Thompsona dok se nalaze u njezinom društvu!

Sindikatima prosvjetnih radnika koji su počeli frontalno štrajkati izbio je svaki argument za njihove megalomanske zahtjeve da im za 6,12 posto digne koeficijente – kako bi onda, pobogu, mogao Krstičeviću kupiti avione koje će potom zna se tko servisirati?

Škole su opet pune, dvije tisuće europskih pučana koji će napuniti dvije tisuće praznih hrvatskih škola perpetuum je mobile, model obrazovanja kojem se još nitko na svijetu nije dosjetio.

Nema sumnje da će nakon ovog povijesnog i presudnog pučkog kongresa sve biti drugačije u razvoju ljudskog roda. Neće ni pistu u njemačkoj prijestolnici dodirnuti zrakoplov Angele Merkel, a tamošnje škole bit će ispražnjene od učenika koji će na tridesetu godišnjicu pada Berlinskog zida slaviti rušenje školskih zidova.

Dok budu motali »jointove« po ulicama i trgovima zajedno sa svojim profesorima i učiteljima u frontalnom štrajku, sretno će mahati Andreju Plenkoviću kad im bude dolazio u posjet i uručiti mu počasnu majicu na kojoj će na njemačkom i hrvatskom jeziku biti ispisano »Za dostojanstvo!«.

A naš Andrej, koji je u svojoj smionoj političkoj karijeri uspio čak i Hrabrog krojača izbaciti iz lektire, moći će ponosno podići obje ruke u zrak i stisnuti ih u pobjednički pozdrav dok bude izgovarao ono povijesno: »Ich bin ein Berliner!«.

I što još hoćete da vam obećam? Prazne bolnice kada frontalno počnu štrajkati liječnici i medicinske sestre? Slobodne policijske stanice i zatvore kada policajci zatraže povišicu?

Morala bi i Muti Merkel razmisliti kojim ordenom će ovjenčati Velevažnog Andreja Plenkovića zato što sada na svim EU školama pište »Zauzeto, pučanin!« dok se puk valja ulicom i zviždi nemajući u džepu niti za običan berliner iz obližnje slastičarnice.

– Danke Andrej, Danke Croatia!, nastavit će Angela povijesno prijateljstvo mudrih Hrvata i snažnih Nijemaca te Plenkoviću ponuditi da izabere najljepšu njemačku školu koja će nositi njegovo ime.

A onaj Vučić neka crkne od muke, da ga nije kolpalo, da nema falično srce, mogao je i on dobiti neku školu u Zagrebu, možda onu u Stenjevcu ili Gornjem Vrapču, svejedno.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.