Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
22. listopada 2019.
Putevi i stranputice Zlatka Crnčeca

Hrvatska treba pomoći susjedima koji žele u EU

Hrvatska treba pomoći susjedima koji žele u EU
Hrvatska treba pomoći susjedima koji žele u EU
Autor:
Objavljeno: 3. srpanj 2013. u 19:47 2013-07-03T19:47:59+02:00

Čak i da Hrvatska zaista postigne spektakularan uspjeh u EU u gospodarskom smislu i da u odnosima sa istočnim susjedima bude maksimalno razborita i konstruktivna, pozitivan utjecaj toga vrlo je limitiran

Hrvatski je ulazak u EU dobra vijest za naše istočne susjede sa sličnim ambicijama. Pokazuje to naime da je ipak moguć pojedinačni ulazak u EU neke male zemlje u slučaju da ispuni sve uvjete koji su pred nju bili postavljeni. Međutim, osim same te činjenice može li Hrvatska još na neki način potaknuti približavanje tih zemalja punopravnom članstvu u EU.

   U ovom se trenutku Hrvatska definitivno u političkom smislu odvojila od Srbije. Dvije su zemlje sada u poziciji u kakvoj su bile 1918. dok je Hrvatska bila u Austro-ugarskoj, a Srbija neovisna kraljevina. Međutim, Hrvatskoj je definitivno u interesu da situacija u Srbiji bude što bolja i da imamo za susjeda normalnu i stabilnu zemlju.

   Što se tiče BiH odnos bi tu trebao biti isti, ali je teško gotovo nemoguće očekivati od ove disfunkcionalne zemlje da u bilo kakvom razumnom roku bude spremna barem minimalno zadovoljiti stroge kriterije koje EU nameće zemljama koje aspiriraju na članstvo. Tu je i Crna Gora čija je najveća prednost činjenica da je mala zemlja, a najveći nedostatak ono s čim je i Hrvatska imala i još uvijek ima velikih problema – korupcija i vladavina prava.

   Daleko najgori način na koji bi Hrvatska mogla pokušati utjecati na istočne susjede bio onaj koji se i prečesto koristili slovenski političari u svojim nastupima koji su se ticali Hrvatske. Ne jednom su se ponašali kao da su baš oni osnivali EU, komentirajući s visoka hrvatska posrtanja nakon slovenskog ulaska u EU, kao da nisu tek nešto više od desetak godina prije toga bili u istim problemima kao i mi, kombinirajući što će napraviti kada im tenkovi JNA izađu na ulice.

   Međutim, definitivno najbolji način na koji bi Hrvatska mogla pozitivno utjecati na razvoj događaja u našem istočnom susjedstvu jest da njena europska priča bude uspješna, posebno u gospodarskom smislu. Istina, recimo Srbija u svom susjedstvu ima čak još tri zemlje članice EU, Mađarsku, Bugarsku i Rumunjsku. Ali oni su u EU ušli iz neke druge potpuno drugačije priče i iz usporedbe s njima Srbija neće moći izvući tako dobru informaciju o dobrim ili lošim stranama članstva kao što će to moći iz hrvatskog iskustva. Tu je ipak preko 70 godina življenja u zajedničkoj državi.

   Naravno, hrvatski je utjecaj na ono što se u medijima naziva regija ipak je minimalan. Čak i da Hrvatska zaista postigne spektakularan uspjeh u EU u gospodarskom smislu i da u odnosima sa istočnim susjedima bude maksimalno razborita i konstruktivna, pozitivan utjecaj toga vrlo je limitiran. Stvar je naravno u tome da su na tom području problemi, oni politički i međunacionalni, toliko duboki i komplicirani da je veliko pitanje do koje mjere eventualna europska perspektiva na njih uopće može utjecati. Što će biti s BiH, može li nova srpska vladajuća garnitura uopće izvući ovu priču oko Kosova. Sve u svemu za nadati se je da će se stvari ipak pomicati nabolje na našim istočnim granicama, a na Hrvatskoj je da tome pomogne koliko je u njenoj moći.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.