Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 1° 1
Sutra: 1° 1° 1
21. siječnja 2020.
Međuzemlje

Komentar Jasno je tko igra koju ulogu: U Plenkovićevoj partiji šaha Kolinda zasad nije kraljica

Foto DAVOR PUKLAVEC/PIXSELL
Foto DAVOR PUKLAVEC/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 15. rujan 2019. u 8:21 2019-09-15T08:21:52+02:00

Plenković je svojom izjavom, iako je nije spomenuo, ćušnuo Kolindu Grabar-Kitarović zbog njenog pisma. Rekao je da HDZ i on vode politiku uključivosti i pomirbe Franje Tuđmana. Respektira one koji drukčije misle, ali protiv toga će se boriti i »vrlo je jasno tko koju ulogu igra u ovoj šahovskoj partiji«

Saga o izjavi predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca nakon tri tjedna privodi se kraju, ali kraju tako skoro neće biti privedena. S obzirom da malo tko zna što je to uopće kazao Pupovac u petak 23. kolovoza valja ponoviti: »Ne bih htio da ova zemlja doživi isto iskustvo koje je doživio jedan pokušaj u 20. stoljeću da se stvori hrvatska država, a koji je kolabirao i doživio sramotan kraj jer je bio temeljen na mržnji i nasilju prema Srbima. Kako sada stvari idu, kako se dobar dio ljudi u ovoj državi, uključujući i one koji sjede s nama u Saboru, odnosi prema toj mogućnosti, ta mogućnost nije nerealna«.

Sljedećega dana portal radiosarajevo.ba objavio je intervju s Pupovcem u kojem je on kazao da je Hrvatska faktor nestabilnosti u regiji. Nakon tih izjava zaredali su se zahtjevi za Pupovčevom isprikom, manje ili više rezolutno izrečeni, ideje o propitivanju mogućnosti zabrane SDSS-a, zahlađenju odnosa s HDZ-om ako s tim i takvim Pupovcem ostane u koaliciji, istupanju iz koalicije ako u njoj ostane taj i takav Pupovac, a na sastancima koalicije raspravljalo se o tim izjavama.

Faktor (ne)stabilnosti

A onda je u tjednu za nama Pupovac održao konferenciju za novinare. Svi koji su ispriku tražili ispriku nisu dobili niti im ju je Pupovac dao. Ključan dio njegove izjave jest onaj o Vladi i koaliciji, Saboru i znatnom dijelu njegovih klubova kao o onima u kojima ima potencijala, a oa vjeruje i u spremnost na suradnju i čvrsto djelovanje protiv netolerancije, nasilja i ekstremnog revizionizma.

Poručio je da on itekako dobro zna razliku između demokratske, europske Hrvatske i nedemokratske NDH i njene zločinačke ustaške ideologije i ne samo da tu razliku zna nego ju i živi i za nju i zbog nje tri deseteljeća politički djeluje.

O o(p)stanku SDSS-a u koaliciji nije se izjasnio, ali prilično je jasno u kojem će smjeru ići taj dio političkog raspleta - nitko Pupovca i SDSS iz koalicije neće izbaciti, a oni iz nje neće izaći.

Nakon Pupovčeve izjave nazirao se kraj cijelog slučaja koji, ako ćemo pravo, nije započeo njegovom izjavom na konferenciji za novinare 23. kolovoza nego napadom petnaestorice maskiranih junoša na hrvatske građane srpske nacionalnosti koji su u kafiću u Uzdolju gledali utakmicu »Crvene zvezde« i »Young Boysa«, a koje su napali zato što su Srbi i zato što gledaju, vjerojatno i navijaju, za »Crvenu zvezdu«.

Međutim, kraja nema. Pitanje je kome treba i tko želi Pupovca i SDSS u vladajućoj koaliciji? Odgovor je jednostavan: Andrej Plenković i vrh HDZ-a, barem onaj dio vrha HDZ-a koji je (trenutačno, ne mora tako biti u budućnosti) uz njega.

Plenković je, primjerice na tradicionalnom božićnom primanju SNV-a u siječnju, kazao da predstavnici manjina trebaju podržavati parlamentarnu većinu jer »samo tako mogu pomoći Vladi da još bolje uređuje zakonska, materijalna, financijska i institucionalna prava manjina«. To je kasnije više puta ponovio.

Da će Vladi, svakako onom velikom dijelu vlade koji se zove HDZ, Pupovčeva izjava dana ove srijede biti dovoljna bilo je jasno čim je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković zaključio da se Pupovac ogradio od usporedbe današnje Hrvatske s NDH.

Sljedećega dana određeno zadovoljstvo izrazio je i Andrej Plenković konstatiravši da je Pupovac u svom stilu i na svoj način »rekao stvari koje su bile drukčije artikulirane nego prije dva tjedna. On je rekao na njegov način da današnja Hrvatska nema veze s NDH, da Hrvatska nije faktor nestabilnosti«.

Ubrzo nakon premijera i predsjednika HDZ-a oglasio se i predsjednik Sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković. Sasvim očekivano, govorio je slično kao i stranački mu šef.

Pupovčeva izjava, eto, ima dobrih elemenata ali nekih za koje bi bolje da ih nije bilo i, što je najvažnije, »nastavljamo dalje s radom«. Tu bi negdje cijela priča bila zatvorena, ostalo bi vidjeti što još ima kazati HVIDRA.

Međutim, između Pupovčeve izjave u srijedu i Plenkovićeve, pa Jandrokovićeve izjave, u četvrtak bilo je još nekoliko izjava koje otvaraju pitanje o tome tko ga želi i kome treba Pupovac, odnosno kome treba stranka koja je glavni politički predstavnik Srba u Hrvatskoj, u koaliciji.

Šahovska partija

Krenimo od opozicije i predsjednika SDP-a Davora Bernardića. Njemu nije jasno zašto Pupovac podržava Vladu, a ljubav između Pupovca i Plenkovića mu je neobjašnjiva, očito velika i u njoj vlada osobni interes.

Bernardić ne zna zašto Pupovac podržava Vladu »koja je stvorila atmosferu mržnje, netolerancije, ako hoćete koja dopušta i fašizaciju društva«. Ovim posljednjim dijelom iskaza Bernardić se neizravno uvelike složio s Pupovčevom izjavom od 23. kolovoza, iako je ne tako davno, 7. rujna u Gudovcu, zaključio da je Pupovac pretjerao u izjavama. No, Bernardić kao opozicionar do daljnjeg nije bitan jer teško da može imati drugačiju ulogu od one političkog komentatora.

S Darinkom Kosorom, predsjednikom HSLS-a, stvari stoje nešto drugačije, ipak je dio vladajuće koalicije, on je faktor, sudjeluje na sastancima koalicije. On nije zadovoljan, ispriku nije dobio, a upravo je on od koalicijskih partnera najtvrđe na braniku isprike. Bude li tako tvrd i na svojoj vlastitoj riječi HSLS uskoro više neće biti dio vladajuće koalicije, a koalicije će i dalje biti, samo bez HSLS-a.

Mnogo važnije je pismo predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović upućeno Pupovcu u kojem mu poručuje da »s pozornošću prati njegove izjave u kojima na potpuno neprimjeren, neprihvatljiv i zlonamjeran način kritizira Republiku Hrvatsku«.

Usput mu je ponovno poslala svoje pismo otprije tri godine u kojem je konstatirala da Srbi možda i ne bi bili žrtve napada kada ne bi, po njenoj ocjeni, provocirali. To je, u osnovi, identična teza o tome da je lijepa žena i atraktivno odjevena kriva zato što je silovana.

Kako je bivša premijerka i bivša predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor konstatirala, predsjednica je svojim pismom dolila svoju kanticu kerozina koja sve može rasplamsati. Predsjednica je znala zašto to radi. Idu izbori, Srbi i Srbija su postali važan dio predizbornog nadmetanja na desnici, a ona želi osigurati te glasove.

Da bi ih osigurala spremna je otići na svako moguće mjesto na hrvatskoj desnici i biti tamo prije Miroslava Škore, čak i na onim mjestima na koja Škoro možda uopće ne želi i ne planira ići.

Plenković je svojom izjavom, iako ju nije spomenuo, ćušnuo Kolindu Grabar-Kitarović zbog njenog pisma. Rekao je da HDZ i on vode politiku Franje Tuđmana, a to su uključivost i pomirba. Može respektirati one koji drukčije misle, protiv toga će se boriti i »vrlo je jasno tko koju ulogu igra u ovoj šahovskoj partiji, dobro otvorite oči«.

Oni koji će poslušati Plenkovića dobro će otvoriti oči i pogled usmjeriti prema Miri Kovaču. Bivši međunarodni tajnik HDZ-a ovoga je tjedna jasno kazao da će se kandidirati na izborima za predsjednika stranke i rezolutno izjavio da će pobijediti.

Rezolutno je kazao i da bi se Pupovcu zahvalio na suradnji i stranačkim tijelima predložio raskid koalicije. To, pak, znači da će sadašnja suradnja sa SDSS-om i Miloradom Pupovcem biti važna točka u unutarstranačkim izborima u HDZ-u, a to znači da priča koja traje već treći tjedan neće biti završena.

Dapače, možemo očekivati da će biti proširena. A Pupovac je potvrdio da je i dalje važan faktor u hrvatskoj politici. Prije 22 godine njega se čekalo ne bi li se izglasali ustavni amandmani, danas se tri tjedna raspravlja o političkim posljedicama njegovih izjava.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.