Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 17° 1
Sutra: 17° 17° 1
15. studenoga 2019.
Kultura & Kolera Davora Mandića

blog vRIsak, 2. put

Foto Ivica TOMIĆ
Foto Ivica TOMIĆ
Autor:
Objavljeno: 8. lipanj 2014. u 20:30 2014-06-08T20:30:00+02:00

Ono što najviše veseli u vezi s vRIskom ne tiče se veće izdavačke raznovrsnosti programa, jer i dalje je prema strukturi autora jasno da je sajam VBZ-ov. Treba biti pošten pa reći i da mu se to, obzirom na okolnosti financiranja i općenitu sliku izdavaštva u Hrvatskoj i ne može pretjerano zamjeriti

Završio još jedan riječki sajam knjiga. VBZ-ov vRIsak, kako oni kažu: 7. riječki sajam knjiga i festival autora, iako mu bivši suorganizatori iz Kičme osporavaju ovo »7.«, polako se ustaljuje. Nakon prošlogodišnje premijere, koja je prošla dosta solidno, vRIsak je ove godine ponudio još ambiciozniji program, unatoč krizi i konstantnom padu prodaje knjiga. 

Očito i u sajmovanju ima neke poslovne logike. No na stranu to, ono što je nama ovdje bitno onaj je začin sajma, ono zbog čega sajam jest ili nije kulturološki vrijedno mjesto za posjet – program. 

Sedmo izdanje vRIska ponudilo je tako i zemlju partnera – Albaniju, što je dobrodošli novitet, nešto radionica za djecu, razna čitanja, svirku i najvažnije: predstavljanja knjiga. Pa iako su na letku mnoga predstavljanja najavljena kao premijere, ne bi li se naglasila važnost izdavanja knjiga baš eto uoči vRIska, kao što se zna da se knjige najesen tempiraju za Interliber, neke od njih bile su samo riječke premijere, ne i nacionalne. No dobro, sve je dopušteno u ljubavi, ratu i PR-u. 

Ono što najviše veseli u vezi s vRIskom ne tiče se veće izdavačke raznovrsnosti programa, jer i dalje je prema strukturi autora jasno da je sajam VBZ-ov. Treba biti pošten pa reći i da mu se to, obzirom na okolnosti financiranja i općenitu sliku izdavaštva u Hrvatskoj i ne može pretjerano zamjeriti. Uostalom, bilo je i nevebezeovih autora, koji su dobili solidnu minutažu. Zazivati treba, naravno, povećanje te minutaže, ali valja honorirati i učinjeno. 

Ali najveći dobitak ovoga sajma novi je književno-kafićki punkt: Dnevni boravak. Jedna nevolja: novi režim dvorane i galerije Filodrammatice, nemogućnost da se na tom prošlogodišnjem mjestu Sajma postave štandovi i pozornica za nastup, natjeralo je organizatore na kreativnost u nalaženju novog prostora. Izbor je pao na novootvoreni book caffe u Ciottinoj, što je bio pun pogodak.

Ako ponekad gosti i nisu hrpimice jurili na predstavljanja, uvijek bi se našao netko u kafiću tko će popuniti prostor, a dobro je što su se programi odvijali prilično nesmetano. To zna biti problem s književnim programima koje ugošćuju kafići sa svojom uobičajenom publikom, koja često i ne zna da je tamo najavljen neki program pa glasnim pričanjem ometa njegovo izvođenje. Toga je u Dnevnom boravku bilo vrlo malo, što čini da s pravom može nositi prefiks book caffe. 

Ova godina je, možda i zbog toga, zabilježila ukupno nešto bolju posjećenost programa, što je dobrodošla vijest i za organizatore, kojima osim još raznovrsnijeg programa, želim i neku međunarodnu književnu zvijezdu na sljedećim izdanjima sajma.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

Iz kategorije: Kultura&Kolera

Pogledaj sve