Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 15° 4
Sutra: 15° 15° 4
17. studenoga 2019.
Kultura&Kolera

kolumna Znanost i umjetnost Nikole Tesle

Znanost i umjetnost Nikole Tesle
Znanost i umjetnost Nikole Tesle
Autor:
Objavljeno: 2. kolovoz 2015. u 12:56 2015-08-02T12:56:51+02:00

U mjesecu koji je za nama Memorijalni centar »Nikola Tesla« u Smiljanu obilježio je 159. godina od rođenja Nikole Tesle (rođen je 9./10. srpnja 1856.). Stoljeće koje je za nama, a koje dakako nismo posve napustili, izumio je – to nije slučajna poštapalica – Nikola Tesla. Poznato je da je Teslin sustav izmjenične struje omogućio modernu industrijalizaciju, bez njegovih izuma elektricitet ne bi bilo moguće prenositi na veće udaljenosti. Svijest o značaju Teslinih izuma, i o važnosti poznavanja njegova načina razmišljanja možda će u našem stoljeću biti sve prisutnija. To je optimistično gledanje. 

Ovih dana u izlozima knjižara pojavilo se je ponovljeno izdanje neke vrste Tesline autobiografije – »Moji pronalasci« (Znanje, Zagreb, 2015., s engleskog prevela Neda Helena Jeny). Izvrsno pisana (Tesla je, kako se manje-više zna, bio potomak visoko kultivirane, evropski nastrojene obitelji široka duha i prosvjećenosti), knjiga je to koja se na određenim mjestima može čitati i kao vrsta literature, s obzirom na dinamiku i nevjerojatnost pojedinih događaja iz stvaraočeva života, kao i na neobične pojedinosti njegova psihička života. 

Istovremeno, ovo je knjiga koja je itekako dobrodošla za čitateljstvo koje se namjerava baviti, već se bavi, ili je na neki posredan, treći način povezano s kreativnim radom – invencijom. To su već dvije vrlo važne poveznice zbog kojih knjigu »Moji pronalasci« imamo pravo smjestiti u rubriku kulture, a ne, recimo, znanosti i tehnologije. 

Treća bi poveznica bila ta da Tesla, poput značajnih umjetnika, filozofa, psihologa ili teoretičara svojega i doba koje će tek uslijediti, u razmišljanjima prisutnima u ovoj knjizi upućuje kritike našoj civilizaciji, upozorava na stranputice kojima je krenula, gdje je moderan čovjek u toj mjeri opterećen radom i neprestanim priljevom vanjskih dojmova da zanemaruje ono što se događa u njemu. Tesla je u svoje vrijeme smatran velikim radnikom, međutim, sam za sebe kaže da, ukoliko bi se to ticalo sati koje je posvetio razmišljanjima, onda to uistinu i jest. No, dodaje, ako se pod radom podrazumijeva obavljanje nekog zadatka, u određenom vremenu i prema krutim pravilima, »onda sam možda najgori besposličar«.

Tesla je na jedan način, kako primjećuje autor izvrsnog pogovora ove knjige, slovenski znanstvenik i izumitelj Andrej Detela, bio pjesnik. Ne samo što je poznavao poeziju, i to na njenim izvornim jezicima (kažu da je volio dugo govoriti stihove Njegoša, Goethea, Schillera, Dantea), nego je sveukupno postojanje doživljavao pjesnički, dakle duhovno. Kroz pitanja fizike i drugih znanosti kretao se identičnim prostorima kojima su se kretali visoki duhovi svjetova umjetnosti i filozofije, dolazeći do jednakih uvida o sposobnostima intuicije, koja tolikim stvaraocima kroz povijest omogućava zanose i radosti, i koja hrani i spašava i one koji stvaraju, i one koji će sa stvorenim komunicirati. Za Teslu, granice između znanosti, duhovnosti i umjetnosti nisu postojale, zbog toga je on simbol i nadahnuće tolikim umjetnicima širom svijeta, jer prezentira sposobnost čovjekova prodora u transcedentno, mogućnost povezivanja sa njime. 

Teslini su dodiri s umjetnostima nebrojeni, i to s najuzvišenijim umjetnostima, onima koje uspijevaju prevladati egoistične pobude, i raditi u korist čovječanstva. Zbog toga nisu važni samo pronalasci, već i njegova etička ostavština. Poznat je Teslin dostojanstven i pošten stav, kojega se je držao cijeloga života, i kojega je održavao vjerovanjem u »blagoslovljeno Dobro koje se može postići predanim radom za zajednicu«. 

»Ono što nam treba su neposredniji kontakti i bolje razumijevanje među pojedincima i društvima diljem svijeta, te eliminiranje one fanatične odanosti uzvišenim idejama nacionalnog egoizma i ponosa koje su uvijek kadre baciti svijet u primitivno barbarstvo i sukobe«, zapisao je u knjizi »Moji pronalasci«, za kojom je dobro i češće posezati, Nikola Tesla.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

Iz kategorije: Kultura&Kolera

Pogledaj sve