Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 17° 4
Sutra: 17° 17° 4
15. studenoga 2019.
Kultura&Kolera Davora Mandića

kolumna Zažmurio Kiklop

Foto Arhiv NL
Foto Arhiv NL
Autor:
Objavljeno: 18. kolovoz 2015. u 11:40 2015-08-18T11:40:56+02:00

Moglo se provesti rekonstrukciju nagrade »Kiklop«, ne narušavajući njen kontinuitet, a ako to nije bilo moguće, zainteresirana kulturna javnost zaslužila je ipak bolje objašnjenje njena ukidanja

Prava kulturna bomba bila je najava ukidanja, ili suspendiranja knjižne nagrade »Kiklop«. Ne bi se to možda reklo prema medijskim reakcijama – koje su uredno zabilježile informaciju i korektno, u većem ili manjem opsegu, donijele njen komentar – jer izostala je veća graja. No razgovor s bilo kime tko se na ovaj ili onaj način bavi knjigom ne može proći bez spominjanja »Kiklopa«, kojeg se, vjerojatno nimalo slučajno, smaknulo usred sezone godišnjih odmora. Najvjerojatnije upravo zato da se stvar medijski maksimalno amortizira.

I dobro, knjižni djelatnici komentirali su ukidanje ugledne nagrade s raznih strana, donijete su teze i za i protiv takve odluke, ali sve je na kraju ostalo na razini pretpostavki. A najvažnija je da nagrada zapravo nije ukinuta, nego samo odgođena, što se izvlači iz priopćenja Udruge Sa(n)jam knjige, od kojeg je sve počelo.

Upravo je to priopćenje najveći kamen spoticanja. Izgleda sročeno na brzinu, bez dovoljnih konzultacija, bez poštivanja formalnih uzusa, i otvara mogućnost različitim interpretacijama. Dodatna pojašnjena pokazuju pak još veću nervozu, ponajprije direktorice Sajma knjige u Istri (iz kojeg je »Kiklop« izronio) Magdalene Vodopije, koja se sada mora nositi s ljutitim autorima, ali i nakladnicima koji su ipak vrlo rado na koricama knjiga isticali dobitak »Kiklopa«. No ta dodatna pojašnjenja nimalo nisu pridonijela razumijevanju cijele situacije.

Ono što najviše upada u oči razlog je ukidanja »Kiklopa«. Kaže priopćenje: »Ali nakon što je godišnja knjiška produkcija desetkovana i nakon što su mnogi nekad veliki i slavni izdavači gotovo prestali izdavati knjige, ili su se, da bi opstali, preorijentirali na prijevode lake bestseller literature, »Kiklopa« nije moguće dodijeliti, a da se ne naruši izvorni smisao nagrade«.

Koliko god ova izjava bila na tragu istine u isticanju desetkovanih nakladničkih programa, ona je neprikosnovena pljuska u lice svim onim autorima i nakladnicima koji su od prošlog »Kiklopa« objavili ili će objaviti sjajne naslove. A takvih, zna to svatko tko čita, itekako ima. Unatoč predstečajnoj nagodbi Algoritma, krizi koja je od svih kreativnih sektora najviše pogodila knjigu i svim ostalim nepovoljnim statistikama.

To priopćenje, a ni naknadna pojašnjenja, ne nudi ono najvažnije: samokritičnost. Nema dakle ni riječi o tome da je nagradu odavno već trebalo restrukturirati, dobro sagledati koje njene aspekte zadržati, a koje promijeniti. Ni riječi nema o preširokom glasačkom tijelu, uvijek pomalo fantomskom, koje je ponekad imalo u najmanju ruku čudne kriterije. Ni riječi o previše kategorija. Ništa od toga, samo tvrdnja: vi ste krivi što nagrade neće biti, a ne mi, i kad se vi popravite možda ćemo je ponovno dodjeljivati.

U svemu ovome taj je dio najpogrešniji. Naravno da utemeljitelj nagrade može odlučiti ukinuti nagradu, i tu se nema što puno reći, ali mora se puno više potruditi objasniti zašto, jer ta je nagrada, unatoč svemu, važna kulturna kota godišnje knjižne produkcije. I nije više samo vlasništvo utemeljitelja, nego je i opće javno kulturno dobro. Što je zapravo veliki kompliment idejnom začetniku i dugogodišnjem provoditelju.

Zbog toga se moglo provesti rekonstrukciju nagrade, ne narušavajući njen kontinuitet. No ako to i nije bilo moguće, zainteresirana kulturna javnost zaslužila je bolje objašnjenje, i barem malu dozu svjesnosti participiranja u svim problemima koji su zadesili i nagradu, i scenu. Bez tog dubljeg uvida i bez te nužno potrebne doze samokritičnosti, na kraju samo odzvanja tupi zvuk šamarčine koju je Udruga Sa(n)jam knjige opalila knjižnim djelatnicima.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

Iz kategorije: Kultura&Kolera

Pogledaj sve