Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 6
Sutra: 12° 12° 6
12. studenoga 2019.
Kultura&Kolera

kolumna Zašto Rijeka ne želi Kamova?

Zašto Rijeka ne želi Kamova?
Zašto Rijeka ne želi Kamova?
Autor:
Objavljeno: 10. svibanj 2015. u 15:08 2015-05-10T15:08:35+02:00

Novoutemeljena nagrada HDP-a »Kamov«, koja slavi ostavštinu najvažnijeg riječkog pisca, trebala bi ove godine, prema načelnom dogovoru, biti dodijeljena u Rijeci. No organizatorima iz HDP-a nitko se iz Rijeke po tom pitanju uopće ne javlja

U prosincu 2014. godine, nekoliko tjedana nakon obljetnice rođenja Janka Polića Kamova, Hrvatsko društvo pisaca prvi je put dodijelilo Nagradu »Kamov«. Dobio ju je Luka Bekavac za roman »Viljevo«, čiju je vrijednost nedavno potvrdila i Nagrada Europske unije za književnost. 

   Novoutemeljena nagrada HDP-a, koja slavi ostavštinu najvažnijeg riječkog pisca, priznaje sve žanrove, a jedini joj je kriterij kvaliteta, pokrenuta je u pravi čas – kad je domaća književnost ostala bez najvažnijih literarnih nagrada. Nagrada Jutarnjeg lista bez obrazloženja je ukinuta, s Vjesnikom je nestala značajna Nagrada »I. G. Kovačić«, a fond nagrade T-portala za roman prepolovljen je. 

   Na dodjeli nagrade »Kamov« u Vili Arko, gornjogradskom sjedištu Hrvatskog društva pisaca, bio je i Ivan Šarar, pročelnik za kulturu grada Rijeke. S puno entuzijazma govorio je o važnosti nagrade i obećao da će se Rijeka uključiti u organizaciju, da će se »Kamov«, štoviše, u pravilnom godišnjem ritmu izmjenjivati sa Zagrebom u ulozi grada domaćina dodjele: jedne bi godine program dodjele nagrade bio u Zagrebu, druge u Rijeci. Ove bi godine tako pobjednica ili pobjednik natječaja za najbolju knjigu objavljenu u proteklih 12 mjeseci svoju nagradu primio na svečanosti u Rijeci. 

   Idejni začetnik nagrade »Kamov«, Dražen Katunarić, napisao je već u svome prijedlogu projekta da nijedna nagrada nema smisla ako se ne dodjeljuje u kontinuitetu; tek će druga godina njezina dodjeljivanja pokazati da je riječ o postojanom i ozbiljnom programu. 

   No, Rijeka se sada, kažu iz HDP-a, povlači iz ovog projekta – i čini to šutke. Predsjednik Društva Nikola Petković naišao je na višemjesečno ignoriranje iz riječkog Poglavarstva: Ivan Šarar nije se više oglasio u pogledu nagrade, niti je bio dostupan za razgovor. Na ignoriranje je HDP odgovorio pismom upućenim gradonačelniku Vojku Obersnelu. 

   – Da mi se u ova dva mjeseca netko iz Rijeke barem javio, da mi je rekao da nema novaca... razumio bih, iako Kamov nije niti svojina HDP-a, ni Grada Rijeke. Radi se o književniku koji je i riječki i europski i svjetski i kojega se Rijeka tako olako odriče – kaže Nikola Petković, ponovo izabrani predsjednik Hrvatskog društva pisaca, koje je bilo prisiljeno poduzeti »interventne mjere« i podmiriti troškove dodjele nagrade umjesto Grada Rijeke – platiti akademskog kipara Davora Krelju i ketering. 

   U godini u kojoj Rijeka treba dokazati da je dorasla tituli Europske prijestolnice kulture za koju se kandidirala, lokalna vlast pokazuje upravo začudnu nezainteresiranost za kulturu. Stvarno je blesavo da nagrada koja nosi Kamovljevo ime bude izgnana iz tog grada, da stoljeće nakon smrti pisca umre i ovaj mali, ali važni pokušaj da se njegovo ime dostojno slavi na sve suženijem prostoru književnosti. 

   Okrenuti leđa Kamovu znači potvrditi ono što kaže Kristina Posilović, pjesnikinja i članica žirija ove nagrade – da je riječka scena bila velika i živa samo do devedesetih godina, a ono što je danas od nje ostalo samo je naličje mita koji smo stvorili da bismo preživjeli tešku intelektualnu i moralnu krizu za koju je u najvećoj mjeri odgovorna arogantna, nezainteresirana i nepodnošljivo troma lokalna vlast.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

Iz kategorije: Kultura&Kolera

Pogledaj sve