Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 1
Sutra: 11° 11° 1
23. studenoga 2019.
Kultura & kolera

kolumna Zamijenit ću te gorim

Zamijenit ću te gorim
Zamijenit ću te gorim
Autor:
Objavljeno: 12. travanj 2015. u 16:10 2015-04-12T16:10:29+02:00

Hrvatska ima Ured bivšeg predsjednika u koji je u posljednjih pet godina iscijeđeno iz proračuna 3,9 milijuna kuna, na ime promidžbe, reprezentacije i intelektualnih usluga. Ali nema Ministarstvo kulture. I to je skroz normalno...

Hrvatska ima tijelo koje se zove Stručno povjerenstvo za koncesije za žičare za prijevoz osoba. Ima i Vijeće nacionalne infrastrukture prostornih podataka. Ima, hvala bogu, i nešto što se zove Nacionalno povjerenstvo za olakšice i Agenciju za opremu pod tlakom. Ali nema Ministarstvo kulture.

   Nema ga već skoro tri tjedna, otkako je ministrica Andrea Zlatar otišla iz Runjaninove 2, a Vlada nije našla vremena baviti se tricama poput kulture dok ima prečeg posla s populističkim uvlačenjem građanima pred izbore – oko razmještaja kvadratića na registarskim oznakama, na primjer. Jer nam je to stvarno bitno, to s registarskim oznakama. Tristo dvadeset tisuća nezaposlenih ne bi moglo mirno spavati da nije razriješena dvojba oko grba i kvadratića. Sad im je srce na mjestu.

   Čudovišna hobotnica hrvatske birokracije inspirirana je Kafkom i Beckettom: imamo zastrašujuće golem broj ureda, odbora, instituta, zavoda, agencija – ali nemamo funkcionalno Ministarstvo kulture. Na primjer, za zemlju koja pokazuje upravo alanfordovsku nesposobnost u izvlačenju financija iz EU fondova, Hrvatska ima impoznantnu mrežu birokratskih tijela koja se bave EU fodovima. Ima Središnju agenciju za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske Unije, ali i Agenciju za mobilnost i programe Europske Unije, k tome još i Koordinaciju za regionalni razvoj i fondove Europske Unije, ima i Agenciju za reviziju sustava provedbe programa Europske Unije, a onda još i »Samostalni odjel za pripremu i provedbu projekata Europske Unije u programu IPA-komponenta 1«, ima i Upravu za međunarodnu suradnju i fondove Europske Unije, i Upravu za koordinaciju programa i projekata Europske Unije u području rada i socijalne sigurnosti.

   Hrvatska ima Ured bivšeg predsjednika u koji je u posljednjih pet godina iscijeđeno iz proračuna 3,9 milijuna kuna, na ime promidžbe, reprezentacije i intelektualnih usluga. Ali nema Ministarstvo kulture. I to je skroz normalno. Ova je Vlada nedvosmisleno izrazila svoj stav prema kulturi kad je u rebalansu proračuna oborila europski rekord, smanjivši budžet za kulturu na 0,49 posto. Stvar je financijski toliko stisnuta da bi u Runjaninovoj posla imala i Agencija za opremu pod tlakom.

   U međuvremenu, kulturnjaci su nestrpljivi, a cinizam raste. Kad bi se o smjenama funkcionera u Ministarstvu kulture radio film, idealna bi glazbena pozadina bila pjesma Natali Dizdar »Zamijenit ću te gorim«. (To vrijedi na razdoblje od Bože Biškupšića naovamo.) Kad Vladu umori predizborni populizam i kad joj napokon – nakon razbibrige s kvadraditićima i grbovima – na dnevni red dođe kultura, koga će postaviti na mjesto Andree Zlatar? Ići će, vjerojatno, linijom manjeg otpora i odabrati dosadašnjeg ministričina zamjenika Berislava Šipuša, koji se putem medija glasno nudi za tu poziciju, ravnodušan na optužbe za dodjeljivanje proračunskih sredstava glazbenim projektima u kojima je bio angažiran i s kojima je ostao intenzivno vezan i nakon što je ušao u Ministarstvo kulture.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

Iz kategorije: Kultura&Kolera

Pogledaj sve