Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 15° 4n
Sutra: 15° 15° 4n
17. studenoga 2019.
Kultura & kolera

kolumna Zagreb se prenuo iz zimskog sna

Zagreb se prenuo iz zimskog sna
Zagreb se prenuo iz zimskog sna
Autor:
Objavljeno: 8. ožujak 2015. u 10:44 2015-03-08T10:44:32+01:00

Sve donedavno činilo se da Zagreb nije zainteresiran kandidirati se za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine

Ovih dana Zagreb kao da se prenuo iz dubokog zimskog sna. Dok su mnogi hrvatski gradovi već odavno najavili da će se kandidirati za Europsku prijestolnicu kulture i počeli s pripremama, u Zagrebu je tek krajem veljače ove godine održana konferencija za novinare na temu »Grad Zagreb – Europska prijestolnica kulture 2020.« Dakle dva mjeseca prije roka za predaju prijava koji je 17. travnja.

   Poziv za podnošenje prijava za EPK objavljen je još u lipnju prošle godine, no sve donedavno činilo se da Zagreb nije zainteresiran za kandidaturu. Sad je jasno da se i glavni grad Hrvatske, uz Varaždin, Rijeku, Pulu, Zadar, Split, Dubrovnik, Đakovo i Osijek priprema za osvajanje ove prestižne titule.

   Podsjetimo, prema odluci Europskog parlamenta naslov Europske prijestolnice kulture 2020. trebali bi dobiti po jedan grad iz Irske i Hrvatske. Naslov Europske prijestolnice kulture je od 1985. do danas nosilo četrdesetak europskih gradova, među kojima su ipak rjeđi glavni gradovi. Zašto se Zagreb u utrku uključio ovako kasno, možemo samo nagađati.

   Rijeka je, primjerice, poduzela već niz aktivnosti u cilju kandidature. Jedan od preduvjeta bila je izrada kulturne strategije, koju je Rijeka i dobila, a napravljen je i koncept kandidature, održane su javne rasprave i nekoliko programa, otvorena je web-stranica, angažirana lokalna zajednica...

   Za razliku od toga, odluka o kandidaturi Zagreba za Europsku prijestolnicu kulture nedavno je potvrđena na sjednici Skupštine Grada Zagreba, a Grad Zagreb još nije usvojio ni Strategiju kulturnog razvitka, što je preduvjet za kandidaturu. Doduše, Grad je objavio anketu s brojnim pitanjima o istraživanjima problema u kulturi s ciljem izrade Strategije kulturnog razvitka za razdoblje od 2015. do 2022. godine, no javnost za sada o tome ne zna mnogo i nisu poznati detalji i smjernice iz ovog dokumenta.

   Za pripremu zagrebačke kandidature iz gradskog proračuna osigurano je milijun kuna, a još se toliko planira i u projekcijama proračuna za 2016. i 2017. godinu. Ovim povodom zamjenica gradonačelnika zadužena za kulturu, Vesna Kusin, naglasila je kako je bit zagrebačke kandidature potaknuti javnu motivaciju i probuditi grad iz društvene letargije. Napomenula je i da je Zagreb povijesno uvijek bio grad na rubu, pa je i koncept Zagreba kao EU prijestolnice kulture vezan uz to, uz Zagreb kao središte na rubu. Objašnjeno je da je Zagreb spoj Mediterana i Srednje Europe, mjesto susreta rimskog limesa i Otomanskog carstva, Austro-Ugarske Monarhije, a danas je granični pojas EU-a. Želja je da se u projekt uključe i zagrebačka bliža i dalja okolica – Zagrebačka i Krapinsko-zagorska županija, Karlovac, Sisak i Bjelovar, ali i gradovi susjednih zemalja.

   Na pitanje o konkretnim projektima, Kusin je odgovorila da su u tom okviru zasigurno i planirani projekti: Gredelj kao mogući klaster kreativnih industrija i nova scena HNK-a, Paromlin kao gradska knjižnica i Badel gdje se planira muzej filma i kinoteka.

   Premda je Kusin odbacila kritike da Zagreb kasni s kandidaturom, ovakva odluka ipak se čini kao da je donesena, iz tko zna kojeg razloga, u zadnji čas i u najmanju ruku ne djeluje ozbiljno u usporedbi s ostalim hrvatskim gradovima koji su u pripremama, manje ili više, otišli dalje. Bilo kako bilo, sad su svi ovi hrvatski gradovi u utrci i vjerujemo da će biti odabran najbolji kandidat. Bit će to velika prilika, ali se mogu očekivati i problemi.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

Iz kategorije: Kultura&Kolera

Pogledaj sve