Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 26
Sutra: 11° 11° 26
21. studenoga 2019.
Kultura&Kolera

kolumna Vrhunski jezikoslovac Krunoslav Pranjić

Foto Arhiv NL
Foto Arhiv NL
Autor:
Objavljeno: 17. svibanj 2015. u 10:04 2015-05-17T10:04:00+02:00

Uvriježeno je i nepisano pravilo da se sveučilišni profesori svojim studentima obraćaju sa »vi«, no poznavala sam jednog profesora koji se je svojim studentima obraćao sa »ti«. Bio je to čuveni filolog, profesor stilistike, koji je svojim radom dao nemjerljiv doprinos rastu ove važne znanstvene sastavnice u izučavanju književnosti u nas, professor emeritus Krunoslav Pranjić. Preminuo je prošloga tjedna, 8. svibnja 2015. 

  Profesora Pranjića slušala sam tijekom studija na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Studirala sam neke druge studijske grupe, no bio bi grijeh – smatrala sam tada – nalaziti se u istoj zgradi gdje i ovaj veliki profesor, a ne otići do Studija za južnoslavenske jezike i književnost, odnosno Katedre za stilistiku čiji je utemeljitelj i šef prof. Pranjić bio, i ne zgrabiti priliku da se uhvati komadić znanja, misli i duha ovog stručnjaka. 

  Krunoslav Pranjić rođen je u Zenici, 1931. godine. Nakon završenog studija u Zagrebu počinje raditi na Filozofskom fakultetu još 1956. godine, i ondje ostaje do umirovljenja, 2001. godine. Hrvatski jezik i književnost predavao je na Kalifornijskom sveučilištu u Berkeleyu, te na Sveučilištu u Amsterdamu. Njegove knjige već dugo su sveučilišni udžbenici, a prevodio je s ruskog, francuskog i engleskog jezika. Najviše se je bavio tekstovima Matoša, Krleže i Andrića, Kovačića, Cesarića, Šimića, Slamniga, Homera, Njegoša, bosanskih franjevaca… Kao glavne motive i teme, čijem je promatranju i analizi ovaj profesor bio naklonjen, njegovi kolege ističu antimarcijalnost, urbanost, spiritualnost, civiliziranost. Sam prof. Pranjić na jednom je mjestu istaknuo za sebe: neliječena opsjednutost nijansama u kazivanju i ponašanju... 

  Ima nekih ljudi s kojima vas život spoji u određenim formalnim situacijama, i koji vas, bez obzira na okvir i formu, odmah krenu oslovljavati s »ti«. Takvo što mi se najčešće događa s nekim zanimljivim Romima ili Bosancima, na tržnici, ili negdje u gradu. Taj prelazak na »ti« nikada nisam doživjela kao znak nekultiviranosti, već dapače, prije kao jedan iskaz poštovanja, potvrde da se je unutar odnosa prepoznalo nešto temeljno ljudsko. 

  – »Kako si ti?« – znao bi me zaustaviti profesor Pranjić u hladnoj auli fakulteta. Bio je to čovjek za kojega jezik nije bio tek puko sredstvo komuniciranja, niti održavanja distance, već prije nepresušno vrelo traganja za biti. Prof. Pranjić bio je krajnje spekulativan tip, koji je svoju spekulativnost držao u visokoj maniri, no ne kao hladnu, zatvorenu i egoističnu, veću želji da njome potakne i tuđu – otvorenu za svijet i za prijateljsko, ljubavlju optočeno prožimanje s njime. 

  Naravno da je, kao vrhunski jezikoslovac, znao da je u jeziku i od jezika sazdana bit, i da se iz piščeva i čovjekova izražajnog stila može iščitati sve, jer stil jest sve – u njemu je akumulirano sve – i osjećanje vremena, prostora i svijeta, i duboko usađeni, često sakriveni stavovi o življenju. 

  Vidjeti profesora Pranjića bilo je kao vidjeti Matoševu, Krležinu, Andrićevu, Čehovljevu ili Tolstovljevu rečenicu kako migolji niz aulu fakulteta. Te su rečenice bile dio njega, kao neki teret kojemu nije dopuštao da ga umori i prekrije – on ga je nosio s rijetko viđenom vedrinom i osmijehom, što je ludizam osobite vrste. Čuti ga, ili čitati njegove knjige, znači dobiti potrebu govoriti ili misliti kao on – živo, duboko, lucidno, zaigrano. U neprestanom tragalaštvu. Biti u njegovoj prisutnosti, znači biti počašćen blagoslovom rijetke vrste. 

  Profesor emeritus Krunoslav Pranjić otišao je tiho i decentno, kako i odlaze nepatvoreni i veliki. Na žalost, nisam zamijetila da je hrvatska javnost informirana o njegovu odlasku. Sa zahvalnošću i velikim poštovanjem sjećati će ga se mnogi.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

Iz kategorije: Kultura&Kolera

Pogledaj sve


Promo
PayDo parking aplikacija