Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
13. studenoga 2019.
Kultura & kolera Kim Cuculić

blog Tko razbija slova, razbijat će i ljude

Foto Sergej DRECHSLER
Foto Sergej DRECHSLER
Autor:
Objavljeno: 10. studeni 2013. u 17:12 2013-11-10T17:12:43+01:00

Pa i Bašćanska ploča, koju zovu »krsnim listom Hrvata«, sadrži nekoliko ćirilićnih slova. Hoćemo li uskoro zbog toga dočekati i da na Bašćansku ploču netko nasrne maljem?

Početkom ovog tjedna u središtu Rijeke razbijena je spomen-ploča Andreji Petkoviču – makedonskom prosvjetitelju, pjesniku, lingvistu i diplomatu, koji je ostavio trag u riječkom društveno-političkom životu obnašajući krajem 19. stoljeća dužnost carskog ruskog konzula. Ploča je dvojezična – gornji dio je na hrvatskom jeziku i latinici, a donji na makedonskom jeziku i ćirilici.

   Razbijen je upravo taj ćirilićni dio, što navodi na sumnju da je riječ o nastavku uništavanja ćirilićnih natpisa po Hrvatskoj. U tijeku je istraga riječkog slučaja, a službene izjave prilično su oprezne. Očito se radi o delikatnoj temi i ne želi se dodatno podgrijavati nastale tenzije.

   Mnoge je iznenadilo, ukoliko je doista riječ o namjernom oštećivanju spomen-ploče, da se to dogodilo u Rijeci – gradu koji se smatra tolerantnim i čije je prepoznatljivo obilježje njegova multikulturalnost. Vjerojatno se radi o pojedinačnom ekscesu, jer u gradu na Rječini suživot glagoljice, ćirilice i latinice nešto je što se ne dovodi u pitanje. I arhiv Franjevačkog samostana na Trsatu svjedoči da su Hrvati u svojoj povijesti koristili tri pisma – uz glagoljicu i latinicu, također bosančicu ili zapadnu ćirilicu, hrvatsku ćirilicu, bosansko-hrvatsku ćirilicu. Prošle godine je u HAZU-u održan i znanstveni skup »Hrvatska ćirilična baština, u povodu 500. obljetnice tiskanja prve hrvatske ćirilične knjige – »Dubrovačkog ćirilskog molitvenika – Od blažene gospođe ofičje«.

   Zato po ne znam koji put treba ponoviti da je ćirilica i hrvatsko povijesno pismo. Pa i Bašćanska ploča, koju zovu »krsnim listom Hrvata«, sadrži nekoliko ćirilićnih slova. Hoćemo li uskoro zbog toga dočekati i da na Bašćansku ploču netko nasrne maljem? Ništa čudno u zemlji Diletantiji, kako ju je prozvao Zvonimir Berković čiji se Dani upravo obilježavaju. Nasrnuti čekićem ili kakvim jačim oruđem na ćirilicu, koja je kao pismo posve nevina i neutralna, navodi na zlokobnu pomisao: »Tko razbija slova, razbijat će i ljude?« Uzalud upozorenja stručnjaka. Nepismeni njihove tekstove ne čitaju, pa je posve lako biti izmanipuliran i ćirilicu identificirati s neprijateljem. A neprijatelji su, čak i tolike godine nakon rata, nekima još uvijek potrebni. Vezano uz to upućujem na esej Umberta Eca »Konstruiranje neprijatelja«, u kojemu njujorški taksist Pakistanac objašnjava Ecu da svaki narod ima svoje neprijatelje s kojima je u vječnom ratu zbog teritorijalnih potraživanja, etničke mržnje, stalnih povreda granica i tako dalje. U ovom trenutku kao »neprijatelj«, izgleda, simbolički je prepoznata ćirilica.

     
Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

Iz kategorije: Kultura&Kolera

Pogledaj sve