Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 4
Sutra: 10° 10° 4
14. studenoga 2019.
Kultura&Kolera Davora Mandića

blog Tko o čemu, Rijeka o knjižnom sajmu

Foto Roni BRMALJ
Foto Roni BRMALJ
Autor:
Objavljeno: 26. listopad 2014. u 19:36 2014-10-26T19:36:00+01:00

Pa dok je Pula međunarodno priznati festival autora, a Interliber diskontna knjižara s velikim prometom, u Rijeci nije zaživjela ideja »trećeg puta«, ili bilo kakvog mjesta razlike, već se samo blijedo kopiraju uzori

Svako malo neki riječki sajam knjiga u ovoj kolumni. Što će reći da ih se u Rijeci namnožilo. No to je poznata stvar, kao i činjenica da niti jedan od njih nije izrastao u giganta kulture grada na Rječini. A to je rezultatom barem nekoliko faktora. Najvažniji su financije, a onda s njima povezana i vizija. 

Novci koje riječka gradska uprava odvaja za knjižno sajmovlje su mizerni – nema u Odjelu za kulturu jednostavno želje za velikom, strateški važnom knjiškom manifestacijom. Tamo se pravdaju da je to zato što se organizatori sada već triju sajmova nisu uspjeli dogovoriti oko ujedinjenja, a onda niti oko koncepta. 

I nije da tu nema rezona, jer nitko još nije ponudio viziju knjižne manifestacije s novom, dodanom vrijednošću u odnosu prema velikima – Pulom i Interliberom. Pa dok je Pula međunarodno priznati festival autora, a Interliber diskontna knjižara s velikim prometom, u Rijeci nije zaživjela ideja »trećeg puta«, ili bilo kakvog mjesta razlike, već se samo blijedo kopiraju uzori. »Bookfest« pokušava biti maaali Interliber, »vRIsak« se trsi biti maaala Pula, a netom okončana »Kičma«, u startu zamišljena dosta originalno, ne pokušava ništa.

»Kičma« je, naime, organizirana s 20.000 kuna koje je nenadano dobila od Ministarstva kulture (uz podršku Grada u infrastrukturi). Nezahvalno je zato uopće kritički govoriti o manifestaciji upriličenoj s iznosom koji vozač Milana Bandića potroši da bi se odveo na svinjokolju u Poganu Vlaku. 

No, iznenađujuće, program koji je ponudila »Kičma« bio je i više nego solidan. Nije to bio onaj originalni sajam Knjige i časopisi na morskoj ariji, koji se sada zadržao samo u imenu »Kičma«, »zaboravivši« časopise, ali program je bio aktualan, predstavljene knjige zanimljive, kao i tema o LGBT književnosti na Balkanu kao centralno događanje Sajma. 

Prodaju bolje da se ne spominje, jer to je i tako boljka »Kičme« otkako nije više u partnerstvu s VBZ-om, a jest sa zagrebačkim Mišem, koji u ovom aranžmanu jednostavno ne zadovoljava osnovne standarde knjižnog sajmovanja. 

Budućnost »Kičme«, ali i ostalih manifestacija tog tipa je upitna. VBZ je izgubio svoju alfu i omegu, Boška Zatezala, pa je pitanje kako će se sve to skupa presložiti i gdje će završiti »vRIsak«. »Bookfest« može opstati kao mala diskontna knjižara ako si osigura dobro mjesto na Korzu.

A »Kičma«? Osobno, volio bih da svoj »treći put« pronađe u zaboravljenim časopisima, jer oni ukoričeni možda više nemaju toliki utjecaj, ali elektroničke publikacije, koje se financiraju iz novih i nekih starih, ali nabildanih fondova Ministartsva kulture, rade sve značajniji posao. Možda pritom treba bataliti prodaju i raditi festival, a možda, ne poslože li se stvari kako treba – časno odustati.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

Iz kategorije: Kultura&Kolera

Pogledaj sve