Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 1
Sutra: 13° 13° 1
17. studenoga 2019.
Kultura&kolera Kim Cuculić

kolumna Sport - Glazba 3:1

Sport - Glazba 3:1
Sport - Glazba 3:1
Autor:
Objavljeno: 16. ožujak 2014. u 16:32 2014-03-16T16:32:09+01:00

U našoj zemlji ne vjeruje se da je glazbeni nauk jedan od sigurni(ji)h putova prema uspješnosti. Kod nas je trčanje za loptom ipak mnogo sigurniji i isplativiji put prema uspješnosti.

Neke od mjera što ih je za upis u srednje škole u školskoj godini 2014/2015. predložilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta naišle su na velike kritike struke i javnosti.

Jedna od tih spornih predloženih mjera je da učenici osnovnih škola koji su na državnim natjecanjima školskih sportskih društava osvojili prvo mjesto, imaju pri upisu u srednje škole pravo na dodatna tri boda u ukupnom vrednovanju, dok će učenici koji su uspješno završili osnovne glazbene ili plesne škole za višegodišnje pohađanje dvaju školskih programa biti nagrađeni tek jednim bodom.

Ovakav prijedlog Tihomir Petrović, predsjednik Hrvatskog društva glazbenih teoretičara, smatra diskriminirajućim. U dopisu koji je uputio medijima i nadležnima Petrović ističe pozitivne strane glazbe, naglašavajući da se glazbu mora učiti zato da bi se steklo i razvilo karakterne i druge osobine nužne za uspjeh na bilo kojemu polju. Međutim, oni koji su u problema-tičnom prijedlogu prednost dali sportašima očito tako ne misle. Na prozivanja za diskriminaciju djece koja se bave glazbom, nadležni su kao argument za takav prijedlog naveli to da su se stanovnici iz nekih manjih mjesta bez glazbenih škola žalili jer da im djeca ne mogu ići u glazbenu školu po bodove za upis.

Na ovakav odgovor moglo bi se krenuti protupitanjem zašto i manja mjesta u Hrvatskoj nemaju glazbenu školu, a imaju recimo sportska društva? To je onda već pitanje državne strategije, koja se opet vodi time da je sport važniji od glazbe, odnosno kulture. Prijedlog bodovanja za upis u srednje škole samo je izvukao na površinu ono što je odavno evidentno – kultura je u Hrvatskoj općenito diskriminirana u odnosu prema sportu, pa sukladno tome i ne čudi što se mladi sportaši vrednuju više od mladih glazbenika.

U našoj zemlji ne vjeruje se da je glazbeni nauk jedan od sigurni(ji)h putova prema uspješnosti, kao što tvrdi Tihomir Petrović. Kod nas je trčanje za loptom ipak mnogo sigurniji i isplativiji put prema uspješnosti.

O ovom problemu vodila se javna rasprava, pa će se tek vidjeti što će biti s predloženim mjerama. U svakom slučaju, kod bodovanja se ne bi smjela praviti razlika između djece koja se bave sportom i onom koja su se posvetila glazbi ili plesu. Trebalo bi ih vrednovati jednako, jer i mladi uspješni sportaši i mladi daroviti polaznici glazbenih škola ulažu veliki napor u ono čime se bave. Posve je i pogrešna pretpostavka da su glazbene škole rezervirane za društvenu elitu, jer kako smo čuli u jednom televizijskom prilogu, za glazbenu školu potrebno je izdvojiti oko 150 kuna mjesečno.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

Iz kategorije: Kultura&Kolera

Pogledaj sve