Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 26
Sutra: 9° 9° 26
20. studenoga 2019.
Kultura&kolera

kolumna Rijeka bez randevua s Rodinom

Foto D. Kovačević
Foto D. Kovačević
Autor:
Objavljeno: 31. svibanj 2015. u 10:01 2015-05-31T10:01:26+02:00

Prije no što je postao slavan, Rodin je bio sam. A slava, koja je došla, učinila ga je možda još većim osamljenikom. Jer slava je, napokon, samo skup svih nesporazuma koji se gomilaju oko nekog novog imena – ovako je o Rodinu 1903. pisao Rainer Maria Rilke. Zahvaljujući Festivalu Francuske u Hrvatskoj »Rendez-vous«, izložba remek-djela glasovitoga francuskog kipara Augustea Rodina postavljena je u zagrebačkom Umjetničkom paviljonu.

   Na izložbi »Rodin u Meštrovićevom Zagrebu« predstavljeno je 97 Rodinovih djela, među kojima su i ona najamblematičnija, poput remek-djela »Mislilac«, »Poljubac«, »Vrata pakla« i »Brončano doba«. Rodinova izložba koncipirana je posebno za Umjetnički paviljon u Zagrebu i naglašava plodnu i intenzivnu suradnju Ivana Meštrovića i Rodina, njihovo prijateljstvo i međusobno uvažavanje.

   Osim u Zagrebu, Rodin je prisutan i u Splitu, gdje je u Galeriji Meštrović otvorena opsegom manja, ali također značajna izložba »Rodinova Meditacija u Splitu«, na kojoj je predstavljena kiparova skulptura »Meditacija – Unutarnji glas«. Dok Zagreb i Split mogu uživati u Rodinovim djelima, u sklopu Festivala Francuske u Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku može se razgledati izložba »Normandija – izvori impresionizma«, kojom se predstavlja ukupno 72 slikarska djela koja oslikavaju francusku regiju Normandiju u 19. i početkom 20. stoljeća – regiju koja je imala važnu ulogu u povijesti slikarstva i koja se smatra bitnom za začetke novog poglavlja u povijesti umjetnosti. Kroz djela Courbeta, Renoira, Daubignyja, Moneta, Boudina, Dufyja, Bonnarda i mnogih drugih umjetnika ova izložba ima važnu ulogu za poznavanje i razvoj impresionizma. I zagrebačka, i osječka i splitska publika tako imaju priliku susreta s nekima od vrhunaca francuske likovne umjetnosti i kulture.

   A što je s Rijekom? U okviru Festivala Francuske u Hrvatskoj, desetak od oko 150 programa u 22 hrvatska grada ugostit će i Rijeka. U ovom gradu, nažalost, nećemo vidjeti ni Rodina ni impresioniste, već nekoliko programa manjeg opsega. Rijeka je dosad ugostila izložbu suvremene francuske fotografkinje Maie Flore (uvrštena u pregledu događanja pod Turizam), a u sklopu sportskih događanja na riječkom Korzu postavljena je izložba fotografija »Tour de France«. U MMSU-u Rijeka tijekom lipnja i srpnja slijedi izložba »Boîte-en-Valise« (Kutija u kovčegu), koja će ponuditi novi pogled na kultno djelo Marcela Duchampa, a promiče scenu mladih umjetničkih nada proizašlih iz francuskih umjetničkih škola.

   Najavljena je i izložba fotografija »Naopako« suvremenog autora Philippea Ramettea u Galerija Principij. Nećemo se žaliti, ali bilo bi lijepo da i Riječani u svojem gradu mogu vidjeti makar jednog Rodina ili Renoira.

   Za takvo što ipak treba potegnuti do Zagreba, Splita i Osijeka. Već i letimičan pogled na izdvojena događanja festivala »Rendez-vous« navodi na zaključak da će se ono najbolje zbivati u našem glavnom gradu. Zagreb će, među ostalim, vidjeti i izložbu »Radovan Ivšić – Nepokorena šuma«, imati simpozij o Rolandu Barthesu i ugostiti francuske autore na Festivalu svjetske književnosti, a tu je i niz predstava, filmova i koncerata, sve do mode i dizajna. Treba spomenuti i operu »Pelléas et Mélisande« Claudea Debussyja u koprodukciji HNK-a u Zagrebu i pariškog kazališta Opéra Comique.

   Iz nekog razloga u Rijeci baš i nećemo vidjeti vrhunce Festivala Francuske u Hrvatskoj, a dojam je i da su bolji znali biti programi u sklopu riječkih Dana frankofonije. Za Rijeku je izdvojen jedan manji i skromniji segment, a nema sumnje da će Rodin u Zagrebu i impresionisti u Osijeku privući brojnu publiku. Šteta što je Rijeka ovom prigodom propustila randevu s Augusteom Rodinom.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

Iz kategorije: Kultura&Kolera

Pogledaj sve


Promo
PayDo parking aplikacija