Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 27
Sutra: 12° 12° 27
11. studenoga 2019.
Kultura&Kolera Davora Mandića

blog Proračunaj me nježno

Foto Marko GRACIN
Foto Marko GRACIN
Autor:
Objavljeno: 6. siječanj 2014. u 7:07 2014-01-06T07:07:33+01:00

Ozbiljne i segmentirane analize proračuna za kulturu u 2014. godini u Rijeci tek će se napraviti. Zasad se zbrajaju žrtve i prebrojavaju preživjeli. Proračun je ukupno manji za dva i pol milijuna kuna, a žrtve će podnijeti i zaposlenici ustanova u kulturi, odnosno Gradske uprave, kao i Javne potrebe u kulturi, dakle programska sredstva.

  Zaposlenicima u šest ustanova u kulturi, kao i zaposlenicima u Odjelu za kulturu, smanjit će se plaće za 5 posto, a u Javnim potrebama u kulturi trpjeli su svi sektori osim, načelno, programska sredstva za ustanove. Tako su sva kulturna vijeća izuzev onog za nove medije za sljedeću godinu radila sa smanjenim projekcijama za 2014., što je djelomice rezultat i težnje Odjela da podmiri zaostala neisplaćena, a ugovorena, sredstva za prošlu godinu. Nelikvidnost gradske blagajne dovela je do situacije u kojoj mnogi izvršeni programi još uvijek nisu plaćeni, pa su u Odjelu željeli čisti start u sljedećoj godini, sa svim podmirenim obavezama.

  Moglo bi se reći, lijepo od njih, ali to ne bi smjelo biti opravdanje za smanjivanje proračuna. To su pošteno zaslužena i ugovorena sredstva i Grad bi ih jednako tako pošteno i opravdano trebao isplatiti, a ne oštećivati proračun za narednu godinu. No kriza, iako je očito permanentno stanje, nalaže da se žrtve moraju podnositi, pa što bi od toga bila izuzeta kultura. Šuti i podnosi. Pravi krivci za nelikvidnost i tako neće biti kažnjeni.

  No u stradanju postoje stradanja i stradanja. Ustanove, na primjer, uz obligatno održavanje hladnih pogona, doživjele su nominalno povećanje izdvajanja za programska sredstva. To se neće odraziti na povećanje broja programa, jer su ozbiljna sredstva i opet izdvojena za saniranje prošlogodišnjih dugovanja. Gradska knjižnica tako nominalno nije previše nastradala, ali smanjenje od 98.000 kuna za nabavu knjižne građe nikako nije dobro. To je ipak ključan segment za njeno funkcioniranje i tu ne bi smjelo biti smanjivanja.

  Kod ostalih ustanova smanjenje je uglavnom efektivno, upravo zbog dugovanja, ali u kontekstu diversificiranja kulturne ponude, ustanove, sa svojim osiguranim hladnim pogonom, ipak su u kudikamo boljoj poziciji od udruga i ostalih korisnika. Možda su krizna vremena pogodna za razmišljanje o tome, jer ono s čime se sada već kontinuirano suočavaju kulturna vijeća jest nestajanje subjekata izvaninstitucionalne kulture. Kad vam godinama zaredom vijeće ne odobri sredstva, iako je program kvalitetan, ali jednostavno ne uspijeva probiti granicu najgornjeg doma kvalifikanata, logično je da konačno i odustanete od kompliciranog prijavljivanja. Ustanove, pak, nikud neće pobjeći. U Odjelu za kulturu, koji je ove godine poslužio i kao gromobran za tekuću nelikvidnost Grada, i o tome bi trebali voditi računa. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

Iz kategorije: Kultura&Kolera

Pogledaj sve