Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 14° 4
Sutra: 14° 14° 4
14. studenoga 2019.
Kultura&kolera Maje Hrgović

kolumna Ni duha, ni kruha

Ilustracija
Ilustracija
Autor:
Objavljeno: 14. travanj 2014. u 7:52 2014-04-14T07:52:31+02:00

Bacanje kulture na koljena rebalansom proračuna još je uvijek tema broj jedan u domaćoj kulturi: trebat će neko vrijeme da se probavi gorka spoznaja da živimo u zemlji koja je, prema izdvajanjima za kulturu, na samom dnu europske ljestvice. Mučnu vijest o tome da je proračun za kulturu rebalansom spao na zanemarivih 0,49 posto, ministrica Andrea Zlatar iznijela je novinarima sa zgražanjem i oštrom osudom. Postavila se kao nemoćna žrtva velikih političkih igrača, koji su je nepravedno izgurali iz igre. Bilo je mudro zauzeti takav stav. To je odgodilo otpor kulturnjaka čija je ogorčenost preusmjerena na neke apstraktne, više razine.

 Iako je izostao neki suvislo zaokruženi otpor kulturnjaka, koji u ovakvim uvjetima dobivaju tek nešto više od desetine traženih sredstava za projekte – mnogi se istaknuti pojedinci oštro bune protiv ministrice, iziritirani njezinim stavom da smo, eto, svi u ovome zajedno i da smo svi apsolutno nemoćni pred višim silama. Od Andree Zlatar traži se da preuzme odgovornost za rezove koji u praksi znače bankrot kulture u Hrvatskoj. 

Mija Pavliša je u tekstu na Tportalu dala zanimljivu usporedbu reakcija na istiskivanje kulture iz proračuna u Hrvatskoj i Srbiji. Domaća gorka apatija autohtoni je hrvatski proizvod, čini se. U Srbiji, prošle godine, nakon što je proračun za kulturu smanjen na 0,62 posto državnog budžeta, stotine umjetnika izašlo je na ulice i marširalo pod sloganom »Stop urušavanju kulture«. 

U drugoj zemlji u susjedstvu, situacija je bliža onoj u Hrvatskoj. Koliko promila se još može oduzeti kulturi, a da se ne zakucaju daske na ulaze muzeja, kao što su se zakucale u listopadu pretprošle godine u sarajevskom Zemaljskom muzeju? Čavli su već spremni. Hrvatski povijesni muzej, koji je ministrica kulture još donedavno predstavljala kao jedan od strateških ciljeva, metaforički je naš Zemaljski muzej: gotovo preko noći ovim je rebalansom izbrisan s popisa strateških ciljeva. I ne samo to – nije uopće dobio zeleno svjetlo na natječaju.

Čovjek bez duha ne može, a bez kruha – još nekako. Te Andrićeve riječi danas nekako gluho odzvanjaju u zemlji u kojoj kronično vlada deficit i jednoga i drugoga. Cinici će i ovu situaciju iskoristiti da napomenu da nije ni čudo što je kultura osakaćena – Eurobarometar ionako pokazuje da su Hrvati znatno manje od Europljana zainteresirani za kulturna događanja, a kao glavni uzrok tomu navodi se nedostatak interesa (45 posto).

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

Iz kategorije: Kultura&Kolera

Pogledaj sve