Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 1
Sutra: 13° 13° 1
17. studenoga 2019.
Kultura&Kolera Tatjane Gromače Vadanjel

kolumna Kruške i jabuke

Kastafsko kulturno leto / Snimio Vedran KARUZA
Kastafsko kulturno leto / Snimio Vedran KARUZA
Autor:
Objavljeno: 3. kolovoz 2014. u 11:20 2014-08-03T11:20:00+02:00

Koncert »Hladnog piva« ne može biti kulturni program, kao što to ne mogu biti »Štinjanska noć«, ljetni sajam obrtnika, degustacija i prodaja autohtonih prehrambenih proizvoda, natjecanje za izbor najvećeg pomidora i slične manifestacije koje se posljednjih godina diljem Istre guraju u kulturni program

Ljetna kulturna ponuda, koju ima svaki gradić u Hrvatskoj, zna negdje doista biti neobična. Krenimo od svijetlijih primjera – grad Zagreb se ove godine pobrinuo za kvalitetnu kulturnu ponudu, najljepši primjer svakako je koncert Zbora i simfonijskog orkestra HRT-a na ljetnoj pozornici Trga kralja Tomislava, održan pred konac lipnja. Baš kako vele u programskoj knjižici – Berlin ima Waldbühnu, Beč barokne vrtove ispred Schönbrunna, a Zagreb park ispred Umjetničkog paviljona. To bi onda u tom smislu trebalo dalje njegovati. 

Tu su i kazališne predstave, koncerti na Bundeku, u Klovićevim dvorima, Smotra folklora... Ljetni kulturni program može biti jeftin, angažirati kulturne snage samoga grada, mjesta, ako se radi o manjem gradiću, posvuda postoje zborovi, klape, kulturno umjetnička društva, dječji zborovi, plesne skupine, ta vrsta večernjih uličnih programa zna biti lijepa jer nosi nešto od iskrene energije samih učesnika, veselja u prikazivanju pred slučajnim prolaznicima, građanima, turistima. Neki naši gradovi drže se u svojim ljetnim kulturnim programima tog pravca, još plate kakvu gostujuću predstavu, ili izvođača s pristojnim renomeom, i to je to. Primjer je mali Kastav, s Kastafskim kulturnim letom. Ili recimo, Makarsko kulturno ljeto, gdje su ipak upućeniji ljudi znali razlučiti ono što u nekim drugim sredinama nisu – da je velika razlika između kulturnog i zabavnog ljetnog programa. 

Pa tako koncert »Hladnog piva« ne može biti kulturni program, kao što to ne mogu biti »Štinjanska noć«, ljetni sajam obrtnika, degustacija i prodaja autohtonih prehrambenih proizvoda, natjecanje za izbor najvećeg pomidora i slične manifestacije koje se posljednjih godina diljem Istre guraju u kulturni program. Posebno poglavlje zabavnih događaja uobičajeno smještenih u ljetne kulturne događaje, su u nas popularni takozvani »povijesni spektakli«, kičaste predstave na koje se potroši brdo novaca, a koje nemaju u sebi niti zrno nečega što bi imalo veze s kulturom. Tako u Koprivnici pozivaju na renesansni festival s oko tisuću sudionika, gdje posjetitelji mogu vidjeti mušketire, vitezove, stare obrtnike, kmetove, gutače vatre, krčmare, kretati se naseljem punim šatora, kula, opsadnih sprava. I naravno, taj se događaj vrednuje kao jedan od najvažnijih kulturnih događaja Koprivnice. 

U Istri se također možemo podičiti sa sličnim kulturnim programom – »Spectacvla gladiatoria« i »Spectacvla Antivua«. Da bi se ovu drugu spectacvlu moglo pogledati treba izdvojiti 70 kuna po osobi (ili 30 za djecu). Dok su festivali klasične glazbe besplatni, ali bez reklame, zavučeni u podzemne hodnike muzeja ili u crkve. Puno bi ljepše bilo čuti kakav gudački kvartet na malom gradskom trgu, pa bili izvođači učenici lokalne srednje glazbene škole. Neke bi sredine htjele biti europskim prijestolnicama kulture, a kulturni im je program neusuglašen, bez prave kvalitete.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

Iz kategorije: Kultura&Kolera

Pogledaj sve