Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 1
Sutra: 13° 13° 1
17. studenoga 2019.
Kultura & Kolera Maje Hrgović

blog Kosti u spa zoni

Foto Sergej DRECHSLER
Foto Sergej DRECHSLER
Autor:
Objavljeno: 12. listopad 2014. u 16:17 2014-10-12T16:17:36+02:00

Redateljica Tiha Gudac, nova zvijezda domaće dokumentaristike, koja ovoj temi prilazi bez političke ostrašćenosti, u intervjuu na Tportalu rekla je da se hoteli ne smiju graditi na golootočkom kamenu koji je »doslovno izmiješan s komadićima ljudskih kostiju«.

Na stranu činjenica da u razvoj kreativnijeg turizma nasušno treba ulagati, osobito na otocima koji su nevoljni pastorci turističke politike; na stranu omiljena nacionalna zabava – natezanje oko toga koji je režim na ovim prostorima proizveo više traume i muke; na stranu i činjenica da se potrebe ne-heteroseksualne manjine najradije previđaju – Vladina odluka da se Goli otok ponudi u najam domišljatim poduzetnicima i tako spriječi njegovo ruiniranje, upravo je stripovski groteskna. 

Akcija Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom »Projekti 100 – iskažite interes za državnom imovinom«, koja je iznjedrila i prijedlog prenamjene Golog otoka u party odredište LGBT populacije, ponovo je tema tjedna: aktualizirana je dokumentarnim filmom »Goli« Tihe Gudac koji će, ovjenčan nagradom Sarajevoskog filmskog festivala, biti premijerno prikazan u sklopu Zagrebačkog filmskog festivala, te konferencijom za novinare u Kući ljudskih prava na kojoj je Dokumenta u četvrtak ponudila humaniju alternativu komercijali-zaciji tog mjesta stradanja – pretvaranje otoka u memorijalni centar. Redateljica Tiha Gudac, nova zvijezda domaće dokumentaristike, koja ovoj temi prilazi bez političke ostrašćenosti, u intervjuu na Tportalu rekla je da se hoteli ne smiju graditi na golootočkom kamenu koji je »doslovno izmiješan s komadićima ljudskih kostiju«. 

Sukob oko Golog otoka sukob je između kulture i povampirenog kapitalizma. Dva su različita smjera koja društvo može odabrati u suočavanju s prošlosti. Jedan, koji u podivljalom koncesioniranju predlaže Vlada, je onaj u kojem je »suočavanje« zapravo ignoriranje – oprimjereno ukrajinskom inicijativom, oglašenom prigodom Europskog nogometnog prvenstva 2012., da se na mjestu masovne egzekucije Židova u Kijevu (Babi Yar) izgradi luksuzni hotel sa spa zonom. Taj je dovitljivi poduzetnički projekt stopiran nakon što su o njemu zgroženo pisali zapadni mediji. Drugi smjer, kakav podržava Documenta i udruga »Ante Zemljar«, jest da se mjesta stradanja zaštite kao kulturni projekti. 

Jedan od primjera je zatvor Tuol Sleng u Pnom Penu, pretvoren u memorijalni centar sa živom umjetničkom aktivnošću. Šesnaestogodišnjak Nhem En, podmladak Crvenih Kmera u Kambodži sedamdesetih godina, imao je partijski zadatak fotografirati svakoga od 17 tisuća civila neposredno prije brutalnih egzekucija. Sačuvano je nekoliko tisuća fotografija koje su izložene kao dio stalnog postava. »Kad sam stajao pred tim slikama, imajući cijelu priču u glavi, neko vrijeme baš i nisam osjećao koljena«, rekao mi je fotograf Saša Pjanić koji mi je skrenuo na pažnju na dokumentarac »Savjest Nhema Ena«, nominiran za Oscara. Opisala bih ga kao trening empatije i preporučila ga svim političarima koji misle da se može koncesionirati patnja.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

Iz kategorije: Kultura&Kolera

Pogledaj sve