Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
21. studenoga 2019.
Kultura&Kolera

Knjižni sajmu, i Rijeci si težak

Foto Vedran KARUZA
Foto Vedran KARUZA
Autor:
Objavljeno: 4. studeni 2013. u 18:25 2013-11-04T18:25:00+01:00

 Ono što ovom gordijskom čvoru knjižnog sajmovanja u Rijeci ne ide na ruku, politika je Odjela za kulturu Grada Rijeke koja ne vidi ama baš nikakavu potrebu za knjižnim sajmom u Rijeci

Prošao tako još jedan riječki knjižni sajam. U zavrzlami oko sajmova, onima koji ih više ne mogu pratiti: bila je to »Kičma«, sajam koji su pokrenuli 2008. godine Udruga »parNas« i nakladnik VBZ. U međuvremenu ljubav je pukla, iako taj brak otpočetka nije bio skladan, pa je V.B.Z. na proljeće, u terminu nekadašnje »Kičme«, odradio svoj »vRIsak«, dok je »parNas« odlučio svoj sajam pomaknuti prema jeseni, pa je netom zgotovio 6. »Kičmu«.

  Što je donijela »Kičma«, inače treći knjižni sajam u Rijeci, obzirom da postoji i Bookfest? Želimo li biti brutalno iskreni: ništa. U programskom dijelu perpetuira se stara »Kičmina« boljka: nije u stanju prizvati ljude na svoje programe, pa se na kraju mora podvući crta i postaviti pitanje: kome to onda treba? Organizatori »Kičme« su za ovo izdanje dobili neku sitnu lovu od Županije i odlučili su sajam održati, iako bi im bilo pametnije da su pauzirali, pregrupirali se i zaključili da je bolje odustati ako se ne može naprijed. A ni u kom segmentu se nije išlo naprijed.

  Ako je na prvim izdanjima »Kičme« boljka u izlagačkom dijelu bila u prenaglašenosti izdanja VBZ-a, posljednja »Kičma« nalikovala je na vašar. Novi partner, zagrebački Miš, postavio je sajam kao outlet, po nekim čudnim, tematskim kriterijima, pa je naći određenu knjigu, nedajbože prema izdavaču, bilo prilično teško. Otužnu sliku u HKD-u na Sušaku samo je upotpunjavao izbor najveselijih od naših »narodnih« op-pop poskočica iz zvučnika.

  Do prije šest godina Rijeka nije imala niti jedan sajam knjiga. Onda je krenula poplava sajmova, no želja temeljnog financijera, Odjela za kulturu Grada Rijeke, da se organizatori tih sajmova udruže i naprave jedan ali vrijedan, nije uspjela. Dapače, od početna dva, sada smo na tri sajma. U svemu tome problema je koliko hoćeš: niti jedan od triju sajmova nije razvalio. VBZ-ov »vRIsak« ipak je sajam jednog nakladnika, i koliko god se on trudio tu činjenicu maskirati, ona je vidljiva i u programskom i u izložbenom dijelu. Jednako kao što je to bilo i sa zagrebačkim »Profilovim« sajmom. Na Bookfest doista ne treba trošiti riječi jer on u programskom dijelu gotovo i ne postoji. A »Kičma« je u ovom izdanju potratila eventualni kapital koji je imala.

  Ono što ovom gordijskom čvoru knjižnog sajmovanja u Rijeci ne ide na ruku, politika je Odjela za kulturu Grada Rijeke koja ne vidi ama baš nikakavu potrebu za knjižnim sajmom u Rijeci. Što god oni tvrdili, činjenica je da se od devet strateških kulturnih manifestacija, onih koje se financiraju izvan Javnih potreba u kulturi, niti jedna ne tiče knjige. A to je još tužnije od činjenice da u Rijeci zasad nema na vidiku organizatora koji bi bio u stanju napraviti i pola od Pulskog sajma knjiga. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

Iz kategorije: Kultura&Kolera

Pogledaj sve