Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
13. studenoga 2019.
Kultura&Kolera Kim Cuculić

kolumna Knjige na Korzu

Foto M. Gracin
Foto M. Gracin
Autor:
Objavljeno: 9. kolovoz 2015. u 13:51 2015-08-09T13:51:45+02:00

Rijeka već odavno zaslužuje novu, suvremenu Gradsku knjižnicu, kakve su proteklih godina dobile i mnogo manje sredine u Hrvatskoj

Trebala bi nas veseliti vijest da je ovog tjedna Gradska knjižnica Rijeka dobila novi prostor. U prizemlje Filodrammatice smješten je Dom lijepe književnosti, dok je publicistička i znanstvena literatura ostala u Palači Modello. Do ovakvog raspleta ne bi došlo da u travnju ove godine zbog opasnosti od urušavanja nije zatvoreno spremište s oko 40.000 naslova. 

Ovaj problem iznova je skrenuo pažnju na iznimno loše uvjete u kojima djeluje Središnji odjel riječke knjižnice, koji je vrlo daleko od standarda predviđenih za moderne narodne knjižnice. Rijeka već odavno zaslužuje novu, suvremenu Gradsku knjižnicu, kakve su proteklih godina dobile i mnogo manje sredine u Hrvatskoj. Narušena statika spremišta za knjige, odnosno fizikalni zakoni, presudili su da se krene u traženje vatrogasne mjere. Spletom okolnosti, iz prizemlja Filodrammatice iselila je knjižara VBZ-a, što je još jedan u nizu primjera stanja u hrvatskom izdavaštvu i knjižarstvu. 

Politika i odnos prema knjizi nisu dobri, statistike o čitanju i kupovanju knjiga sve su poraznije, a kao svojevrsna »točka na i« stigla je i vijest da se ukida nagrada »Kiklop«. O tome zašto je nagrada ukinuta dalo bi se raspravljati, no činjenica je da hrvatsko izdavaštvo jedva preživljava na aparatima za disanje. Iz šturog priopćenja o ukidanju »Kiklopa« može se steći dojam da postoji određena bojazan od opadanja kvalitete naslova koji se objavljuju. Taj strah možda i nije opravdan, jer u Hrvatskoj, unatoč svemu, i dalje izlaze vrijedne knjige, premda su manje uočljive u poplavi književnog šunda.

Statistike su nešto bolje u pogledu posuđivanja knjiga u knjižnicama. Zato je dobra vijest da je Gradska knjižnica Rijeka dobila novi prostor na samome Korzu, u kojemu su svoj dom dobili lijepa književnost, antologije, eseji, pisma i stripovi. Useljenje u novi prostor predstavlja najveće proširenje središnjih prostora narodne knjižnice u centru Rijeke od šezdesetih godina prošlog stoljeća. Prema brojčanim pokazateljima, Središnji odjel godišnje broji 250 tisuća posjeta korisnika, što znači da kroz prostor dnevno prođe oko 800 građana, dok kroz sve prostore Gradske knjižnice Rijeka dnevno procirkulira i do 2.000 korisnika usluga knjižnice. S novim prostorom u Filodrammatici knjige su sada postale i dostupnije građanima. 

Riječ je, svakako, o pozitivnom pomaku, no pravo rješenje bit će tek realizacija nove knjižnice u bivšem kompleksu »Rikard Benčić«. O tome se već godinama govori, a neki raniji planovi su propali. Nova knjižnica još uvijek je na čekanju i teško je reći kad će i hoće li Rijeka konačno dobiti pravi »supermarket znanja« kakav joj je odavno potreban. Grade se novi nogometni stadioni, Zagreb je nedavno dobio dva nova muzeja, a Rijeka se, barem što se tiče kulture, teško miče s mrtve točke. Neke kulturne inicijative jedva preživljavaju, druge su pred gašenjem, mnogi kulturnjaci žale se da im Grad nije isplatio sredstva za programe... 

Odnos prema knjizi posebno je problematičan, što je vidljivo i u mizernim sredstvima koja se dodjeljuju za objavljivanje knjiga i knjižne sajmove. No, bez obzira na sve, korisnici knjižnice i građani Rijeke zaslužili su novu Gradsku knjižnicu koja bi posve mogla izmijeniti lice Rijeke. Zato radujmo se novom prostoru u Filodrammatici, ali samo kao privremenom rješenju koje ne bi smjelo ostati trajna situacija. U vrijeme koje prezire znanje i knjige, knjižnice su nam nasušno potrebne. Kao i knjige. Jer dobro je prognozirao Ray Bradbury: »Da biste uništili kulturu, ne morate spaliti knjige. Dovoljno je da ih ljudi prestanu čitati«.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

Iz kategorije: Kultura&Kolera

Pogledaj sve