Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 26
Sutra: 11° 11° 26
14. studenoga 2019.
Kultura&Kolera Kim Cuculić

blog Kako spasiti knjigu?

Ilustracija / Arhiva NL
Ilustracija / Arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 16. studeni 2014. u 13:53 2014-11-16T13:53:00+01:00

Jesu li takve cijene zapravo uvredljive i ponižavajuće za knjigu ili bismo trebali biti sretni da je netko kupio knjigu makar i za 3 kune, s nadom da će biti i pročitana?

Ima li spasa za posrnulo hrvatsko izdavaštvo? – pitanje je koje se ovih dana iznova spominje. Prilikom otvorenja ovogodišnjeg Interlibera mogle su se čuti porazne brojke koje prate hrvatsko izdavaštvo posljednjih godina, poput 50-postotnog pada produkcije, prepolovljenog broja zaposlenih i pada prihoda od 30 do 60 posto. 

Ovim povodom ministrica kulture Andrea Zlatar Violić podsjetila je da je prema istraživanjima Europske unije izdavaštvo i u vremenima nesklonim knjizi najjača kulturna industrija. Kad je riječ o Hrvatskoj, to baš i ne izgleda tako. Izdavaštvo nam je u krizi i kao najnovija mjera spašavanja najavljene su posebne kreditne linije koje bi trebale osigurati nove i veće projekte, ali i poduprijeti manje nakladnike. 

Ministrica kulture također je naglasila važnost nacionalne strategije poticanja čitanja, koju će Ministarstvo kulture početkom sljedeće godine predočiti javnosti i otvoriti raspravu, čime će se pokazati kakvu čitalačku publiku imamo i kakvu želimo imati. Jedino je pitanje je li za ove mjere već prekasno? Televizijski izvještaji s Interlibera stvorili su dojam da situacija i nije tako crna. Vidjeli su se štandovi s »brdom« knjiga i novih izdanja, a oko štandova se natiskivao pristojan broj posjetitelja. Jedan sugovornik kazao je da se najviše traže priručnici za samopomoć, dok se jedan od posjetitelja razveselio štandu na kojemu su neki naslovi bili ponuđeni za 3 kune. Čisti zgoditak. Ne znamo o kojim je izdanjima riječ, ali zna se na našim sajmovima knjiga naći Matoša, Krleže i Andrića za nekih desetak kuna. Cijena manja od ulaznice za kino i još manja od cijene ulaznice za kazalište. Jesu li takve cijene zapravo uvredljive i ponižavajuće za knjigu ili bismo trebali biti sretni da je netko kupio knjigu makar i za 3 kune, s nadom da će biti i pročitana? 

Negdje usporedno s održavanjem Interlibera, Udruga »Knjižni blok« javnosti je uputila pismo koje je prije mjesec dana poslala na adresu Ministarstva kulture. »Knjižni blok« podsjeća na zaključke sa sastanaka održanih još 2013. godine. Tada je bilo dogovoreno da će pod daljnjom koordinacijom Ministarstva kulture odmah početi djelovati nekoliko radnih grupa (Radna grupa za hitno djelovanje na poduzimanju mjera za spašavanje nakladništva i knjižarstva; Radna grupa za rad na legislativi o knjizi), uz već prije osnovanu Radnu grupu za izradu nacionalne strategije za poticanje čitanja, koje su trebale potaknuti što hitnije donošenje konkretnih mjera za oporavak knjižnog sektora u Hrvatskoj. Do nekih konkretnih rješenja do sada nije došlo, a knjižni sektor i dalje je jedno od najzapostavljenijih područja kulture i umjetnosti – upozorava »Knjižni blok«.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

Iz kategorije: Kultura&Kolera

Pogledaj sve