Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
14. studenoga 2019.
Kultura&kolera

kolumna Imamo kulturu?

Imamo kulturu?
Imamo kulturu?
Autor:
Objavljeno: 18. siječanj 2015. u 9:45 2015-01-18T09:45:32+01:00

Možda kultura prva konačno dođe do tog dna pa joj ne preostane drugo nego prevrednovati sve vrijednosti i krenuti prema gore

Sjahao Kurta da uzjaši Murta. Imamo prvu predsjednicu, pa je Murta ovdje barem promijenila spol, no ono što će ostati neprijeporna činjenica ovih izbora apsolutno je ignoriranje kulture svih predsjedničkih kandidata, u prvim, drugim i svim ostalim krugovima koji se šire. Pritom se, naravno, ne misli na kulturu govora, koju smo odavno svi skupa prekrižili u političkoj areni madraca i mudraca, nego na onu kulturu koja kopa po proračunskom smeću, koja je opijum za narod i krpelj na javnom novcu. Nitko da bi pitao, nitko da bi je se sjetio.

   Uostalom, imali smo predsjednika skladatelja pa kamo nas je to dovelo? Do kulture koja je pala ispod 0,5 posto proračuna. Nije to toliko povezano, jasno, jer ovlasti predsjednika završavaju negdje tamo kod davanja izjave o nekoj stvari. Političke trgovine koje se događaju ispod stola po načelu »ja tebi – ti meni« rijetko kad pak imaju veze s kulturom, jer u kulturi su pijuni, a ne kraljice ili barem topovi. I naravno, tajne službe su kudikamo važnije.

   I što ćemo sad s tom dosadnom kulturom? Netko bi mogao reći da bi ona morala po prirodi stvari biti u nekoj perspektivi čelnih ljudi države, barem perifernoj, ali činjenica je da kultura u Hrvatskoj jednostavno nije politički relevantan faktor. Politikantski da, ali politički ne. Odgovoriti na pitanje tko je za to kriv bilo bi jednako kao i odgovoriti na to je li prije bilo jaje ili kokoš. Ne, prije je bilo svega, i jaja i kokoši, a sad su samo mrvice. I skandali, u kojima trenutno prednjači hrvatsko glumište, najdotiranija proračunska guska kojoj se i dalje obilato maže vrat.

   Ali stvar je u tome da kulturnjaci ništa nisu ni pitali kandidate. Niti je netko nešto tražio. Možda su bili realni, a možda samo pristojni, smatrajući da politika ne gre u njihovu butigu i da ih trgovanje ne zanima, kao što ovih dana već slušamo razna podsjećanja predsjednice. Nije se još ni ohladila zadnja izvrnuta glasačka kutija, Hrvati iz BiH još uvijek su u svojim redovima na biralištima bili vidljivi iz svemira kao i Kineski zid, a raznorazne grupacije koje su javno podržale Kolindu već su joj počele kvocati oko glave podsjećajući je na obećanja koja je dala. Među njima niti jednog kulturnjaka.

   Možda je to i dobro. Možda kultura prva konačno dođe do tog dna pa joj ne preostane drugo nego prevrednovati sve vrijednosti i krenuti prema gore. Brodogradnja stalno nešto pliva, kad je frka digne se frka pa država ucijepi neki dinar, ovako ili onako; rafinerije se gase, ali gase se glasno – država će tu opet nešto – dok kulturni sektor umire polako. Urednici postaju konobari, izdavači birtijaši, likovnjaci dekorateri, kulturni novinari urednici, pa konobari... Jedino pisci i dalje pišu više nego što čitaju, jer od pisanja i tako nikad nisu živjeli.

   Dobro jutro, Vijetname.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

Iz kategorije: Kultura&Kolera

Pogledaj sve