Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
22. studenoga 2019.
Kultura&Kolera Kim Cuculić

kolumna Hrvatska kazališna sapunica

Foto Arhiv NL
Foto Arhiv NL
Autor:
Objavljeno: 28. rujan 2014. u 17:36 2014-09-28T17:36:00+02:00

Od kad je počela nova kazališna sezona, i u javnosti i u medijima manje se govori o predstavama u domaćim kazalištima, a više o pozamašnim dugovima, gubicima, sumnjama u razne malverzacije, revizorskim »češljanjima« i slično. Pa pogledajmo samo neke od naslova tekstova objavljenih proteklih dana na Teatru.hr: »HNK Split pred brojnim ovrhama, sezona upitna?«, »DORH u Komediji«, »HNK Šibenik u minusu 2,1 milijuna kuna« i tako dalje.

  U posljednje vrijeme najviše se pisalo o riječkom HNK Ivana pl. Zajca, u kojemu trenutačno traje istraga zbog sumnji u nepravilnosti, a i dug koji je ostavila bivša uprava priličan je.

  Poznato je i da je HNK Zagreb u milijunskim dugovima, a riječ je o instituciji kulture koja je, barem za hrvatske prilike, obilato financirana. I ostali HNK-ovi dobivaju daleko više sredstava od drugih korisnika proračuna namijenjenog kulturi. A pored toga vodstva naših narodnih kazališta vječno se žale da im dodijeljeni novci za programsku djelatnost nisu dovoljni. Problem je možda ipak u neracionalnoj potrošnji. Unatoč krizi i srezanim sredstvima i dalje se rade skupe i raskošne produkcije, koje se odigraju svega nekoliko puta, dok novac uložen u njih često i ne daje impresivne umjetničke rezultate.

  Informacija koja kruži po kazališnim krugovima je da je jedan strani redatelj za režiju jedne opere u jednom od hrvatskih narodnih kazališta trebao dobiti više od 20.000 eura. Za jednog drugog stranog redatelja, koji je režirao potpuno neuspješnu dramsku predstavu, govorilo se da je dobio 17.000 eura. Vjerojatno je hrvatski rekord redateljski honorar od 50.000 eura. To možda jesu cijene u troškovnicima za europska kazališta koja barataju s daleko većim novcem, no za hrvatske kazališne prilike ovakvi honorari djeluju basnoslovno. Hrvatski građani mogli bi steći dojam da se u kazalištima pristojno može zaraditi. Ne treba nas čuditi ni da tako financijski neracionalno vođene kuće zapadaju u dugove. Naši HNK-ovi kao da su se pretvorili u rupe bez dna, a onda bi njihovi osnivači, koji su ih slabo nadzirali, trebali sanirati nastale štete. I to opet s našim, novcem poreznih obveznika.

  Zato se novo vodstvo HNK Ivana pl. Zajca ne bez razloga poziva na odgovornost, jer se pokazalo da u većini hrvatskih teatara vlada, najblaže rečeno, prilična neodgovornost. Golemi balon od hrvatske kazališne sapunice sve više se rasprskava. Pitanje je jedino hoće li ikada biti sankcija za one koji nisu dobro vodili kazališta?  

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

Iz kategorije: Kultura&Kolera

Pogledaj sve